Onvergetelijke vrouwen

Coco Chanel, 1936. © Getty

We hebben al een lange weg afgelegd, maar we zijn er nog steeds niet helemaal wat betreft de gelijkheid tussen de seksen. Heroïsche vrouwen en straffe cijfers vind je in de volgende boeken.

Levenslessen van Cleopatra

Ooit al een les in liefdesverdriet willen krijgen van Agatha Christie of een masterclass ‘hoe om te gaan met pestkoppen’ van Rosa Parks willen volgen? In het boek Wat zou Cleopatra doen? verzamelde de Britse auteur Elizabeth Foley levenslessen van maar liefst vijftig heroïsche vrouwen die iets betekend hebben doorheen de afgelopen eeuwen. Zo leer je onder meer hoe Cleopatra haar familie in het gareel hield, hoe Coco Chanel wist te communiceren via haar kleren en hoe dichteres Emily Dickinson ervoor zorgde dat ze geen fomo had.

Wat zou Cleopatra doen? (19,99 euro), uitg. Thomas Rap, verschijnt op 7 maart.

Let them eat cake

Dat het ontbijt van Marie-Antoinette wellicht iets uitgebreider was dan jouw trieste kommetje biologische muesli spreekt voor zich, maar wat kreeg de beroemde Franse vorstin dan wel voorgeschoteld? De Zweedse Marianne Pfeffer Gjengedal en Klaudia Iga Pérès vroegen het zich af en verdiepten zich in de eetpatronen van veertien vermaarde vrouwen. Ze stelden daarbij recepten samen waarvan ze vermoeden dat ze zo op het menu hadden kunnen staan van Frida Kahlo of Jane Austen. Wij voegen alvast de peperkoek volgens Astrid Lindgren toe aan ons recepten- boekje. Vrouwvolk (39,99 euro), Nijgh & Van Ditmar, verschijnt op 8 maart.

It’s a man’s world

Vrouwen hebben 47 procent meer kans om zwaargewond te raken bij een auto-ongeluk en de gemiddelde kantoortemperatuur is te koud voor vrouwenlichamen. Hoe dat komt? Heel wat zaken rond veiligheid en welzijn worden afgesteld op mannen, zo vat de Britse schrijfster Caroline Criado Perez het samen. Ze bundelde studies die aantonen hoe vrouwen systematisch gediscrimineerd worden. Denk gsm’s die te groot zijn voor een vrouwenhand of automatische spraaktechnologie die tot 70 procent sneller een mannelijke stem juist verstaat. Invisible Women: Exposing Data Bias in a World Designed for Men, Penguin Books (nog niet vertaald verkrijgbaar), verschijnt op 7 maart.

Je vindt het volledige dossier over Internationale Vrouwendag op 8 maart via weekend.be/vrouwendag

Levenslessen  van Cleopatra
Levenslessen van Cleopatra
Let them eat cake
Let them eat cake
It's a man's world
It’s a man’s world

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content