In de Zero Dark Thirty jaagt ze als CIA-agente verbeten op Bin Laden, een rol die haar op 24 februari mogelijk een Oscar oplevert. En ze is het gezicht van Manifesto, het nieuwe parfum van YSL. Een gesprek met de 35-jarige Jessica Chastain, Hollywoods vriendelijkste buitenbeentje.

Schijn bedriegt. En dat geldt des te meer voor een kameleon, in dit geval een vrouw die moeiteloos in de huid van de meest diverse personages kruipt, met een voorliefde voor figuren waarmee ze niets gemeen heeft. Wanneer Jessica Chastain ons die ochtend ontvangt, op duizelingwekkend hoge hakken en in een paarse jurk die mooi contrasteert met haar fonkelend groene ogen, is ze een en al minzaamheid en hoffelijkheid. Met haar ongekunstelde charme en haar ontwapenende glimlach is de roodharige ster al een tijdje hot in Hollywood. Vooral sinds ze in 2011 in Cannes verscheen met ?niet meer dan twee accessoires aan de arm, Brad Pitt en Sean Penn” – haar eigen woorden -, om er samen met hen Terrence Malicks film The Tree of Life voor te stellen. Maar vandaag moet ze haar ‘promotie’ helemaal alleen doen.

Het glamoureuze campagnebeeld van het nieuwe parfum Manifesto van Yves Saint Laurent Beauté verraadt alvast niets van wat Jessica de afgelopen zes maanden bezighield : de opnames van Zero Dark Thirty, het top secret-scenario van regisseuse Kathryn Bigelow, waarin ze de rol speelt van Maya, een CIA-analiste die tien jaar lang jacht maakte op Osama bin Laden.

?Wat mij interesseert als actrice is het vertolken van personages die totaal anders zijn dan ik”, zo verklaart ze. ?Maar zodra ik een rol heb aanvaard, begin ik vaak te twijfelen of ik het wel zal aankunnen. Die faalangst werkt als een shot adrenaline. En dat heb ik nodig om me helemaal te kunnen geven.” Ook deze keer lukte het : Jessica Chastain heeft inmiddels een Golden Globe voor beste actrice gekregen, en een Oscar is binnen handbereik.

Waarom koos u voor dit vak ?

Jessica Chastain : Ik was er al vroeg van overtuigd dat het iets voor mij was. Een bezoek aan een musical met mijn oma veranderde op slag mijn leven. Zij heeft me ook aangemoedigd om bij een toneelgezelschap te gaan – ik was amper dertien – en ze is meegegaan naar New York toen ik daar audities ging doen voor de Juilliard School. Dat ik daar heb kunnen studeren is trouwens te danken aan een beurs die ik kreeg van Robin Williams. Tijdens die opleiding leerde ik wat discipline is, maar ook instinct en doorzettingsvermogen. Ik had een echte roeping voor het theater.

Vorig jaar werd u door Time Magazine opgenomen in de prestigieuze lijst van de honderd meest invloedrijke mensen ter wereld, samen met Barack Obama en de hackers van Anonymous. Op welke wijze wilt u graag gebruikmaken van de invloed die u wordt toegeschreven ?

Ik wil graag de vriendelijkheid bevorderen. Persoonlijk probeer ik altijd iedereen die ik ontmoet, wie ook, waar ook, in de ogen te kijken en op die manier contact te maken. Als meer mensen de moeite zouden nemen om dat te doen, zou de wereld er heel anders uitzien, daar ben ik van overtuigd. We zouden de dingen met andere ogen zien, niet alleen vanuit ons eigen beperkte perspectief.

Op de rode loper valt u op door kleur en jurken van jonge ontwerpers te dragen. Dat is eerder zeldzaam in Hollywood.

Als kind werd ik gepest omwille van mijn rode haar. Mijn oma moedigde me aan om dit verschil nog meer te benadrukken, door bijvoorbeeld kleurrijke kleren te dragen of mijn haar heel kort te laten knippen. Ik kleed me graag volgens mijn stemming en kies telkens verschillende outfits die soms wat reactie uitlokken. Net zoals parfum kunnen ook kleren je de kans geven heel even een rol te spelen.

Klopt het dat u voor elke rol van parfum wisselt, en dat dit u helpt om u in te leven in uw personage ?

Geuren zijn volgens mij nauw verbonden met ons geheugen. Voor elk personage kies ik een nieuw parfum. Zo krijg ik meer vat op de vrouw die ik vertolk, kan ik haar beter doorgronden. Ik draag het tijdens de voorbereiding en bij alle opnames, ik gebruik er wat van voor ik de set opga. Ik ben bevriend met Fabrice Penot, een van de oprichters van het merk Le Labo. Voor verscheidene films, zoals The Tree of Life, The Debt en Texas Killing Fields, heb ik drie van zijn creaties gekozen (Fleur d’Oranger, Poivre en Vetiver). Maar dat was voordat ik ‘mijn eigen parfum’ had ! Ik hou wel van de spanning tussen die frisse groene noten en de houtige, sensuele dimensie van Manifesto. En jasmijn, de rode draad in dit parfum, is mijn favoriete bloem.

U staat erom bekend erg hard te werken aan de vertolking van uw personages. Hoe hebt u zich voorbereid op de rol van ‘parfumgezicht’ ?

Ik zie dit niet als een rol. Daarom was ik waarschijnlijk ook zo zenuwachtig tijdens de presentatie van het parfum. Ik ben het gewend me te kunnen verschuilen achter het personage dat ik vertolk, maar nu geef ik me bloot en stel ik me erg kwetsbaar op. Waarschijnlijk omdat ik me ervan bewust ben dat het team van Yves Saint Laurent Beauté veel van mij verwacht.

DOOR ISABELLE WILLOT ? BEWERKT DOOR SOFIE ALBRECHT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content