ONTWAPEND IN RISQUONS-TOUT

Bij Jérémie Dassonville en Stefanie Ardenois is charmante eenvoud troef. © MICHEL VAEREWIJCK

CATEGORIE LAAGDREMPELIG MODERN RESTAURANT

KEUKEN 7,5

DECOR 8

COMFORT 7,5

SERVICE 7,5

PRIJS/KWALITEIT GEPROEFDE MENU 7,5

In het revolutiejaar 1848 werden de uit Frankrijk oprukkende aanhangers van de annexatie van het in recessie verkerende België tegengehouden in Risquons-Tout. De Belgische legerafdeling slaagde erin om de Franse annexionisten te ontwapenen. Ook vandaag hangt in het Moeskroense gehucht een bijzonder sfeertje. Langs de Chaussée du Risquons-Tout is het ene oude gebouw nog lelijker dan het andere. De grens aan dit sombere kruispunt van Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk is verdwenen, maar de volkse cafés met smoezelige chauffeurs aan de toog, de winkeltjes met balen goedkope zelfroltabak en de benzinepompen zijn gebleven. Carpe Diem is duidelijk het lichtpuntje van de steenweg. Het restaurant bouwde een goede reputatie op. Tijdens het middaguur wordt het eethuis vooral bezocht door middenstanders en zakenlieden, die afkomen op de lunch (25 euro, twee glazen wijn inbegrepen). ’s Avonds en in het weekend zijn het vooral jongelui die zich aangetrokken voelen tot de actuele inrichting en het Menu Découverte (44 euro met 2 voorgerechten, hoofdgerecht en nagerecht of 59 euro met dranken).

De spijskaart is beknopt. Het lezen scherpt de honger en verstevigt het vertrouwen maar de prijzen zijn niet altijd logisch. Wil je bijvoorbeeld in het menu de tartaar van zalm vervangen door coquilles dan betaal je 8 euro extra. A la carte kosten deze gerechten respectievelijk 19 en 24 euro en dat is een verschil van slechts 5 euro !

Wij werden ontvangen door een vriendelijk, bescheiden meisje en namen plaats in gerieflijke zeteltjes die op wielen onder tafel schuiven. Wij waren verrast door de trendy, elegant-chique en goed uitgelichte inrichting. Op de achtergrond draaide loungemuziek en er kwam warm brood op tafel. Er waren drie hapjes : koelkastkoud soesje met maroilleskaas, reageerbuis met pompoensoep en kip met soja en moscovade (niet bewerkte rietsuiker). Wij gingen voor het Menu Classico (34 euro) en begonnen met ravioli van versgemaakt, al dente gekookt deeg met saus van parmezaankaas en truffelolie.

Er waren twee verschillende hoofdgerechten. Op de graat gebakken griet werd geserveerd met saffraansaus, een mengeling van mais, courgette en pijnboompitten en aardappelmousseline. Vakkundig gebakken runderfilet met smakelijk en sappig vlees kwam met eersteklasbearnaise, frieten en sla. Het glas werd gevuld met een Argentijnse Malbec, Punto Final 2009 (29 euro) die helemaal op zijn plaats was naast het vlees. Afsluiten deden wij met een mierzoet nagerecht van chocolade, Carambarkaramel, espuma, vanille-ijs met Isignyroom en crumble.

Info

CARPE DIEM

CHAUSSÉE DU RISQUONS-TOUT 585

7700 MOESKROEN

056 346572

WWW.RESTOCARPEDIEM.BE

Dagschotel 14 euro. Menu’s : 29 tot 49 euro. Gesloten maandag, dinsdagavond, zaterdagmiddag en zondagavond. Eigen parking, tuinterras.

Door Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content