TEKST EN FOTO’S PIERRE DARGE

P aul Holemans is een gepassioneerd man die sinds vele decennia gefascineerd is door modern design en zelfs invoerder werd van een aantal grote merken. Toch heeft hij ook oog voor het verleden en dat bleek tien jaar geleden, toen hij in Eprave, op een steenworp van Han-sur-Lesse, een oude watermolen kocht. Nu is Eprave een wel zeer stil dorp, maar de gastheer van vanavond had er ooit vele vakanties gesleten en snakte bijwijlen terug naar de idyllische sfeer uit zijn jeugd. De watermolen, waarvan de twee schepraderen door het water van de Lomme worden aangedreven, werd gerenoveerd en als tweede verblijf ingericht, waarna de nieuwe eigenaar zich over de nabijgelegen oude brouwerij, het vroegere hotelletje en de annex ervan ging ontfermen. In die annex creëerde hij een nieuw bijzonder hotelletje, het Hôtel du Vieux Moulin, dat hij binnenin een verrassend moderne tint meegaf. De kamers ogen egaal wit, wat prettig contrasteert met de donkerbruine houten vloer, en zijn spaarzaam maar smaakvol modern gemeubileerd.

Zelf slapen we in nummer 203, op de Magritte-etage, in een kamer genoemd naar een van de schilderijen van de meester: Le Mas du Pays. Naast het sobere bed met donsdeken staan er twee mobiele, aluminium nachttafeltjes, een kleerkast waarin het glas door gaas is vervangen en twee fauteuils. Sober, modern en functioneel. De witte badkamer met douche kan als voorbeeld dienen.

Vanaf het balkon hebben we uitzicht op de kleine dorpskern met de kerk en de watermolen. Hier heerst niet alleen ’s nachts maar ook tijdens de dag een absolute stilte en wordt de bezoeker slechts door het kraaien van de hanen gewekt. Achter de kerk ligt een ander project van de familie Holemans: de Auberge du Vieux Moulin, vroeger een hotel, nu een restaurant. Daar wordt het ontbijt met verse broodjes, vlees, kaas en confituur (en fruitsap uit Looza-flesje…) opgediend en wacht Olivier Accindinus ons de avond van onze aankomst op. Hij werd een paar maanden eerder als chef aangetrokken en maakt er een succulent klassiek menu klaar: Poularde de la Famenne, met snijbiet en morieljes. In de zaal wordt hij bijgestaan door Didier Lannoy, een jongeman uit het dorp die na enkele stressvolle jaren bij Ryanair voor de idyllische rust heeft getekend. Maar lang zal de rust niet duren. De gastheer wil ook de auberge, die qua uitzicht niet echt een hoogvlieger is, in de stijl van de streek restaureren en er opnieuw een paar kamers in onderbrengen. Zodat er in het verstilde dorp, waar inmiddels zelfs de bakkerij verdwenen is, stilaan weer wat leven komt.

Het Hôtel du Vieux Moulin telt negen kamers die aan 125 euro worden verhuurd en één suite waarvoor 250 euro wordt gevraagd. De prijzen zijn inclusief ontbijt. Midweekprijzen vanaf 100 euro per kamer. Gastronomische weekends vanaf 275 euro (één nacht) en 525 euro (twee nachten).

Hôtel du Vieux Moulin, rue de l’Aujoule, 51, 5580 Eprave, 084 37 73 18, fax 084 37 84 60, www.eprave.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content