Met een beperkt budget verbouwden Daniël en Laurence een verwaarloosd Brugs pand tot een erg persoonlijk restaurant met gastenkamers.

Calis, Hoogstraat 10, 8000 Brugge, 050 61 31 81, www.calisbrugge.be.

Het was de liefde die Daniël Jejcic zeventien jaar geleden naar Brugge lokte, waar hij furore zou maken met zijn intiem restaurant Papillotte. Een half leven later liep hij er Laurence Vanraepenbusch tegen het lijf, die met haar glimlach de klanten van Het Dagelijks Brood ontwapende. Twee jaar geleden duwde het stel de deur van een leegstaand hoekhuis in de Hoogstraat open waarachter zich een laag dode duiven bevond. “Het huis had veertig jaar leeggestaan,” herinnert de gastvrouw zich, “maar de afgebrokkelde trap en het karakter ervan, grepen ons meteen bij de keel. Een coupdefoudre. Zonder de verdiepingen te bekijken hapten we in enkele minuten toe.”

De Bruggelingen verklaarden het stel voor gek en wie aangesproken werd voor de restauratie, trok de neus op voor de klus. Behalve de jonge architect Koen Vanderweghe en de enthousiaste Torhoutse aannemers Tom en Peter Huys. Omdat de budgetten beperkt waren, werkte Daniël gedurende zeventien maanden elke dag in het pand, timmerde bedden ineen, en gaf Gaudí-achtige lampen gestalte, terwijl Laurence zich door de papierwinkel werkte en in Portugal in een klein fabriekje tegeltjes bestelde. Toen het restaurant met gastenkamers Calis in december van vorig jaar de deuren opende, liepen de Bruggelingen storm voor het ontwerp van de doorzetters. En voor de Franse keuken met zeer zuiderse trekjes, veel visgerechten en een groot marktaanbod dat Daniël er op tafel brengt.

Calis telt twee ruime gastenkamers. Achteraan is het rustiger slapen, maar toch kozen we voor de kamer die op de Hoogstraat uitziet. Een grijsbruine basistoon overheerst er en overal staan kleine Afrikaanse objecten, meegebracht van de vele reizen : stoeltjes uit Mali, Masai-beeldjes uit Kenia, een ingelijste verzameling vlinders, een alleraardigste kalebas en borstel die losjes in een erkertje rusten, een stilleven op zich. De blauwgroene muren van de halfopen badkamer met ligbad contrasteren gedurfd met de rest van de ruimte en alles is er even functioneel en net. En wie ’s avonds in bed nog een uurtje wil lezen, vindt er een reiskoffer gevuld met CôtéSuds en tijdschriften over interieurs, gastronomie en andere geneugten. Het bed met lattenbodem is zeer breed en uitermate comfortabel maar soms klinkt in de nacht het optrekken van een motor iets te hard door, ondanks de dubbele beglazing.

’s Ochtends brengen Laurence en dochter Manon een prachtig ontbijt met een zeer groot glas versgeperst sinaasappelsap, een gekookt eitje, brood en croissants en kaas terwijl buiten het oude Brugge langzaam ontwaakt.

Calis telt twee gastenkamers die aan 95 euro worden verhuurd, inclusief ontbijten. Voor twee nachten wordt 180 euro aangerekend.

Kort

Ligging : in de stad

Sfeer : oud pand met persoonlijke aankleding

Reistijd : een uur rijden van Brussel

Prijsklasse : correcte prijzen

Tekst Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content