Bieke Buyckx en Koen Desmicht zijn simpel begonnen en wisten het niveau beetje bij beetje op te krikken : zo evolueerde de Foyer van hapjesbistro tot volwaardig restaurant.

Het hoeft niet altijd trendy te zijn en het is ook niet noodzakelijk dat een eethuis excelleert op een of ander gebied. Uit eten gaan kan ook betekenen : goed zitten, vriendelijk worden bediend en ontspannen genieten van een verzorgd gerecht in een positieve omgeving. Zo’n eethuis is de Foyer in Turnhout, een restaurant waar je de kok niet hoeft te zien om te voelen dat hij zijn best doet. In de Foyer zal je geen culinaire openbaringen op je bord tegenkomen, maar je zal er ook niet ontevreden buitenkomen. Zoals vele eethuizen in deze streek van vroege slapers, opent de Foyer ’s avonds om 18 uur de deur. Omdat het restaurant tegenover de Warande ligt, is er voor theatergangers alle tijd om voor de voorstelling ten minste één gerecht te eten. Na de voorstelling kan ook, maar dan moet je wel op voorhand verwittigen !

Huiskamerrestaurant

De Foyer is een onderneming van Bieke Buyckx en Koen Desmicht. Bieke studeerde hotelmanagement en bedient met toewijding. Zij is drie maanden geleden moeder geworden. Koen leerde voor kok en werkt in zijn eigen restaurant achter de schermen. De twee zijn zeven jaar terug simpel begonnen en serveerden aanvankelijk enkel hapjes. Het tweemansbedrijfje werd beetje bij beetje een volwaardig restaurant met een spijskaart met gevarieerde gerechten tegen gastronomische prijzen en, in de eetzaal, een leefbak voor verse kreeften en oesters.

De Foyer heeft in Turnhout weinig concurrentie en krijgt aandacht van een breed publiek : tijdens de lunch zijn ‘zakenpiefs’ in de meerderheid, ’s avonds theatergangers, koppeltjes en families. Het hele gebeuren heeft plaats op het gelijkvloers van een laat-negentiende- eeuwse herenwoning. De inrichting is wars van smuk. Sfeerbepalend in dit gerieflijke huiskamerrestaurant zijn de in geel gekwaste muren, plankenvloer en oude, gezandstraalde ramen.

Klassiek

Koen Desmicht kookt eerlijk en klassiek en steekt extra aandacht in de afwerking. Specialiteiten zijn : kreeft op de wijze van de chef en dat betekent gekookt in visbouillon met veel groenten en opgediend met een licht pikante roomsaus (vanaf 25,50 euro) en seizoenspecialiteiten, zoals bereidingen met asperges en wild. De prijzen zijn van een niveau dat men kritisch mag zijn. Bij het overhandigen van de wijnkaart, verwittigde Bieke keurig dat bepaalde flessen en bepaalde jaargangen niet meer in voorraad zijn. Dan is het ook niet nodig om een wijnkaart te hebben en kan Bieke beter mondeling een flesje voorstellen. Op haar aanraden ging de kurk van een Vacqueyras, 2001 Domaine de Fontavin, een innemende warme, zuivere en gelukkig niet te massieve Côtes du Rhône-Villages, met de grenachedruif in de boventoon. Als welkomsthapjes verschenen : een kopje runderconsommé met blokjes tomaat, tartaar van zalm met aceto balsamico, gerookte eendenborst met… aardbei en bosbes ! Na wat wachten, eigen aan een tweemansbedrijf, kwamen twee voorgerechten, beide frivool in de hoogte versierd met pluimen en toefjes kruiden. Op het ene bord draaide het om mousse van avocado met grijze garnalen, krab en rivierkreeftjes en ster van schijfjes citroen (14,90 euro), op het andere bord speelden asperges de hoofdrol, met aandacht gegaard en op zijn Vlaams begeleid door Gandaham, hardgekookt ei, ge- smolten boter, peterselie en een snuif nootmuskaat. De hoofdgerechten waren even verzorgd en lekker : een lob zwezerik, mooi gekorst met zachte graanmosterd en nieuwe aardappelen erbij (22,30 euro), en smakelijke filet van Belgisch rund met goede bearnaisesaus en frieten (19,90 euro). Het repertoire nagerechten was zo weinig uitdagend, dat wij pasten.

:: Restaurant De Foyer : Warandestraat 65, 2300 Turnhout. 014 43 89 44. Lunch 19 euro, weekmenu 34 euro, fijnproeversmenu 44,60 euro, kreeftmenu 60,50 euro. Maandag en dinsdag gesloten.

de.foyer.turn@pandora.be

Pieter van Doveren I foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content