Eigenlijk is het allemaal door die kop koffie gekomen”, zegt Karin Dhadamus. “Ik ben dol op een kop koffie tussendoor, ergens aan de overkant van de straat en daar was geen tijd voor. Er was nergens meer tijd voor, en ik had nog zoveel te doen want ik wist dat er in mij een creatief iemand schuilde.”

De Aarschotse gastvrouw van The Phileas Fogg is een doener, een juriste die méér wilde. Ze behaalde nog een masters in de internationale economie en sleet jaren in het buitenland, bij de Wereldbank in Washington, bij JP Morgan en bij Petrofina. “Ik was heel erg carrière-georiënteerd, maar ik moest me de hele tijd schrapzetten, was altijd aan het vechten en dat was er uiteindelijk te veel aan.”

Een paar jaar geleden zette Karin een eigen importzaak voor Amerikaanse delicatessen op en kocht in St.-Joost-ten-Node een huis waarin ze gasten wilde ontvangen. Met die import hield ze het vanwege de concurrentie onlangs voor bekeken, maar haar bed & breakfast floreert. De verwijzing naar de man die in 80 jaar rond de wereld reisde, is niet toevallig want Karin heeft zelf veel gereisd en het herenhuis getuigt daarvan. Beelden uit Madagaskar, een bankje met buffelkoppen uit India, berbertekeningen op schapenvel. En bij het binnenkomen een heel aardig terracotta beeldje van Patrick Regoux.

Het mooist is de mezzaninekamer op de tweede verdieping, in witgekalkte baksteen, tot op heuphoogte bezet met olijfgroene, klotsende golven. Hier en daar zijn er aardige details zoals een koperen wasbekken, een ouderwetse ventilator, licht dat door het dakraam valt en een trapje dat naar nergens leidt. Aan de voorkant op dezelfde verdieping is de sfeer in de tweede kamer anders: de toon wordt er gezet door een ligbad met een trapje, door Thaise zijden gordijnen met wisselende kleurschakeringen en door een zwierig lichtornament van Leo Rombouts. Er is een derde ruime kamer met zithoek in de kelderverdieping die wat koeler uitvalt, te koel voor de warme gastvrijheid van het pand. We verkozen de tweede verdieping, al moeten de gasten die daar logeren wel de trap af naar het toilet.

“Drie jaar geleden begon ik zoetjesaan met mijn kamers, maar tijdens een wandeling met mijn hond ontmoette ik een heer die me de wonderen van internet uitlegde. En zie, sinds we op het web staan, heeft dit gastenhuis zijn elan gevonden.”

The Phileas Fogg telt drie kamers. Die op de tweede verdieping zonder eigen toilet kosten 3200 fr. als double, 2800 fr. als single. Voor de kamer op de kelderverdieping wordt 3500 fr. gevraagd. Het ontbijt is altijd in de prijs inbegrepen. The Phileas Fogg, Van Bemmelstraat 6, 1210 Brussel. Tel. 0495-22 09 85 en 02-346 17 38, e-mail : phileas.fogg@skynet.be

nternet: http://users.skynet.be/bnb.phileasfogg

PIERRE DARGE / FOTO’S JAN VERLINDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content