:: Domaine Le Plan, F-26790 Tulette, Frankrijk, +33 475 98 36 84, fax +33 475 98 60 75, www.domaine-leplan.com, leplan@vermeersch.fr

Dirk en Helène Vermeersch zijn nieuwe wijnbouwers met een perfect gevoel voor Provençaalse gastvrijheid. Dirk Vermeersch is een doener en een inspirator die twaalf jaar lang als autoracer aan de kost kwam. In die periode haalde hij als eerste Vlaming het einde in Paris-Dakar, won twee keer de 24 uur van Zolder en werd Belgisch rallykampioen. Na een zwaar ongeval werd hij dealer voor Lancia, Maserati en ten slotte voor Volvo, maar de moordende concurrentie zat hem serieus dwars. Toen hij met vrienden op de crossmotor geregeld afgelegen weggetjes ging verkennen in de Provence, was hij een paar keer op een verwaarloosd domein gestoten waarachter een goed onderhouden wijngaard lag. Daarover werd onder vrienden vaak gegrapt, maar toen Dirk in Schilde onder de administratie, de papiermolen en de concurrentie dreigde te verzuipen, kocht hij na een aantrekkelijk bod voor zijn garage het domein Le Plan, in de Provençaalse Drôme.

Dirk, zijn vrouw Leen en dochter Ann, zijn moeder en schoonvader begonnen in Tulette een nieuw leven. Terwijl Ann in Orange lessen aan het Lycée Viticole volgde, werd het domein in ere hersteld. Aan weerszijden van de oprijlaan werden een petanquebaan en een groot zwembad gebouwd.

“De achttiende-eeuwse hoeve had tien jaar leeggestaan, maar ik zag meteen de mogelijkheden”, zegt de gastheer, die drie jaar geleden zijn eerste druivenoogst binnenhaalde en onlangs een zilveren medaille won met zijn eerste rode wijn. Het domein werd grondig onder handen genomen en rondom de oude plataan op de binnenkoer kregen in de bijgebouwen vier appartementen en vier gastenkamers gestalte, die de namen van racecircuits dragen. Ze werden in een eenvoudige Provençaalse stijl gerenoveerd, met oude vloeren, houten meubels en accenten in oceaanblauw. Een van de appartementen wordt ook als suite gebruikt, en daar brachten we een donkere, stille Provençaalse nacht door. Er is ruimte zat, met een klein keukentje en een privé-terras buiten om te zonnen : de perfecte plek om een boek te schrijven.

Leen, die een leven lang aan Dirks zijde heeft gestaan, geniet nog elke dag van het nieuwe avontuur en zorgt ’s morgens in de prachtige grote living met open haard voor een heerlijk ontbijt met brood, croissants, kaas, charcuterie en vers sinaasappelsap, terwijl Red Bull kwispelstaartend toekijkt. Dineren kan er niet, maar op een steenworp van het domein genoten we in l’Angélus, in Sainte Cécile-les-Vignes, van de perfecte pizza.

Domaine Le Plan telt vier kamers die in mei en oktober voor 75 euro, en in juni en september voor 95 euro worden verhuurd. Voor de suite wordt respectievelijk 95 en 115 euro aangerekend, altijd inclusief de ontbijten. De appartementen zijn ook in juli en augustus beschikbaar en kosten 320 (2 à 3 personen) tot 1650 euro (8 à 10 personen) per week.

Tekst en foto’s Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content