Goed begonnen is half gewonnen. Aan tafel is dat niet anders. Om ’s ochtends tijd en energie te sparen kiezen steeds meer mensen voor een ontbijt onderweg naar het werk. Op een vrije dag kan een ontbijt buitenshuis het begin zijn van uren ontspannend en bewust lanterfanten en genieten.

Gratis koeken en croissants

Van een bouwval een goudmijn maken is niet iedereen gegeven. Bar du Port in de Antwerpse oude haven is de zoveelste creatie van Jan Boogaerts. Het interieur, gemaakt van een allegaartje van afdankertjes, lijkt ouder dan het Willemdok waarop het uitkijkt maar in feite bestaat het café nog maar drie jaar. Boogaerts zelf is een notoir bon vivant en drijft handel vanuit een buitengewoon ontwikkeld buikgevoel. Hij behoort tot het zeldzame type cafébazen dat met de vingers in de neusgaten burgemeester, minister of gouverneur kan worden. Gratis koffiekoeken en croissants staan elke ochtend ter beschikking van vroege vogels. Drank is te betalen, net als spek met eieren of smeuïge omeletten (5 tot 6 euro). ’s Middags kan je naar hartenlust smullen van een klein buffet gevuld met salade, Franse charcuterie en kazen (10 euro). La douce France komt verder tot leven op het terras waar ook twee petanquebanen liggen. Pointeurs en tireurs kunnen aan de toog van een strandcabine uit het Zoute een neut pastis of glas wijn bestellen.

Bar du Port, Napoleonkaai 53, 2000 Antwerpen, geen telefoon !, wel e-mail : barduport@skynet.be. Alle dagen open vanaf 9 uur.

Sprankelend begin

Knokke biedt met zijn tientallen hotels tal van ontbijtmogelijkheden. Een rijk geschakeerd buffet vinden we op een paar honderd meter van het Casino en recht tegenover restaurant Jardin Tropical. Hotel Binnenhof is naar kustnormen een middelgroot viersterrenhotel dat elke ochtend van 7 tot 12 uur, ook voor wie niet in het hotel verblijft, een uitgebreid ontbijt, inclusief fijn glas champagne, serveert (17 euro). Passanten moeten wel reserveren want dit hotel is populair en kent een hoge gemiddelde kamerbezetting. Blikvanger in het ontbijt is inderdaad een glaasje bubbels van uitzonderlijke kwaliteit. Alleen het betere segment van champagnes wordt geschonken en regelmatig hoort daar ook een premier cru of mooi gerijpte fles bij. Op het ontbijtbuffet vind je naast de voorspelbare producten ook gerookte zalm, pata negra– en parmaham. Spiegeleitjes maakt het keukenpersoneel op verzoek klaar en zonder daarvoor een supplement te vragen. Wie een dagje Knokke feestelijk wil beginnen, kan dus best reserveren.

Hotel Binnenhof, Nellenslaan 156, 8300 Knokke, 050 62 55 51, e-mail : info@binnenhof, www.binnenhof.be. Alle dagen open.

Zonder broodsnijmachine

De familie Bloch behoort tot de bekendste bakkersfamilies in het land. Afkomstig uit de Elzas vestigde Benjamin Bloch zich in 1898 in de Gentse veldstraat. Met een uitgebreid en uniek assortiment aan broden, koeken, gebak en ander lekkers dat uit een broodoven getoverd kan worden, creëerde hij van in den beginne een zaak waarover gesproken werd en die nooit om klanten verlegen zit. Vandaag runt François de bakkerij, tearoom en ontbijtplaats. Achter de schermen slooft een tiental bakkers zich uit om het oneindige assortiment dagelijks op de planken te laten verschijnen. Apart detail : voor een broodsnijmachine is er geen plaats in dit unieke broodwalhalla. François houdt ervan om zijn productengamma nog verder uit te breiden, wat een bezoek aan Bloch steeds tot een aangename belevenis maakt. Van een deel ervan kan je ’s ochtends vroeg genieten bij een koffie of thee, en verder zijn er ook allerlei bereidingen met eieren om de dag hartig te beginnen. Ontbijtformules zijn er niet en je kunt de hele dag ‘ontbijten’ of tenminste zolang de voorraad strekt. Over de prijzen horen we soms mensen klagen maar die hebben wellicht niet begrepen dat traditie en kwaliteit nu eenmaal hun prijs hebben.

Patisserie Alsacienne Bloch, Veldstraat 60-62, 9000 Gent, 09 225 70 85, www.members.lycos.nl/bloch. Open vanaf 8 uur, zaterdag vanaf 7.30 uur, woensdag en zondag gesloten.

Aan het waterfront

Isabelle Savelkouls is een Nederlandse banketbakster met een neus voor zaken. Haar ontbijtzaak De Eetkamer op het Eilandje in Antwerpen is een weloverwogen keuze. Een verlaten café voor binnenschippers werd niet gekraakt maar gekocht en elegant ingericht tot eetkamer. Met de oudste havendokken voor haar deur zijn haar enige overburen aan- en afmerende pleziervaartuigen. Op deze goudkust zijn bij mooi weer de terrasstoelen zelden onbezet. Savelkouls volgde een opleiding tot banketbakster in Wageningen en trok daarna voor dieptestudie naar vooraanstaande patissiers in Luzern, Winterthur, Wenen en Brussel. In onze hoofdstad werkte ze tweeënhalf jaar bij Wittamer. Het resultaat van haar wedervaren kun je elke ochtend vanaf acht uur proeven wanneer zij verschillende ontbijtformules serveert (5 tot 18,50 euro). ’s Middags zorgt Isabelle met haar team voor salades, soep, keurig belegd brood, quiches en pasta’s. Daarnaast verkoopt zij onder meer ook zuurdesembrood. De Eetkamer is, naast ontbijtzaak, voor veel kantoormensen een tussenstop om bij iets zoets of een lekker glas het verstand even op nul te zetten.

De Eetkamer, Napoleonkaai 43, 2000 Antwerpen, 03 227 16 48, de.eetkamer@pandora.be. Op weekdagen open van 8 tot 19 uur,

in het weekend van 9 tot 19 uur, maandag gesloten, terras.

Zuid-Amerikaanse flair

El Vergel in de Brusselse Troonstraat is een bijhuis van de gelijknamige hotspot in Londen. Daar creëerden de Chileense chef Kiko Sanhueza en zijn Cypriotische echtgenote Stella de Garcia een van de bekendste ontbijt- en lunchadresjes van de stad. Het ontbijt is net als alle andere items op de kaart Zuid-Amerikaans en mediterraan geïnspireerd. Voor 6,60 euro krijg je bij het zelfgebakken brood op basis van een oud Chileens recept eitjes, bonen, bacon en chorizo. Vegetariërs worden niet vergeten en krijgen gebakken champignons in plaats van de vleesproducten. El Vergel biedt ook minder copieuze en goedkopere ontbijtformules naast verse salades, empanadas en diverse tortilla’s. Alles wordt ter plaatse met dagverse producten in de open keuken bereid.

El Vergel, Troonstraat 39, 1050 Brussel, 02 502 69 30. Open vanaf 7.30 tot 15 uur, in het weekend gesloten.

Belg met wereldmissie

De biologische broodwinkels met verbruikgelegenheid die Alain Coumont uitdokterde, zijn voor tal van ontbijtzaken een ijkpunt geworden. Zijn formule met centraal geplaatste gastentafel is in eigen land, met meer dan twintig vestigingen waarvan de helft in Brussel, een echte hit. Maar ook in de Verenigde Staten, waar in grootsteden als New York en Los Angeles buitenshuis ontbijten meer ingeburgerd is dan bij ons, kent Le Pain Quotidien een groeiend succes. Smakelijk biologisch zuurdesembrood, gezonde ontbijtproducten, fijn gebak en hartige quiches om de rest van de dag door te komen maken het gros van de menukaart uit. Le Pain Quotidien heeft ook een verkooptoog met allerlei lekkers waar de klant zijn consumpties moet afrekenen. Hoeveel mensen kunnen eraan weerstaan om nog snel iets mee te nemen voor op kantoor, voor thuis of onderweg ? Verleiding troef.

Le Pain Quotidien, 23 vestigingen in Antwerpen, Brugge, Brussel, Charleroi, Gent, Knokke-Heist, Leuven, Luik, Namen, Nijvel, Waterloo en Waver,

www.lepainquotidien.com. Alle dagen open.

Biologische start

Lombardia is een merkwaardig ontbijtadres in het oude stadscentrum van Antwerpen dat al jaren Japanse en andere buitenlandse reisgidsen haalt. Gegroeid uit een natuurvoedingszaak die in 1972 de deuren opende, evolueerde Lombardia tot een eigenzinnige zaak met kwaliteitsproducten. Het funky interieur trekt een creatief en artistiek publiek aan van modeontwerpers tot dj’s die hier, na een lange set, bij een vers vruchtensapje komen chillen. Vanaf 8 uur staat gastheer Alain Indria paraat met allerlei gevarieerd lekkers als oplader voor alweer een energieslopende dag. Kwaliteit heeft zijn prijs en een ontbijt à la carte kan dan ook aardig oplopen maar voor lekker en gezond tast de klant graag wat dieper in de beugel. Er zijn ook vaste ontbijtformules van 3 tot 14 euro.

Lombardia, Lombardenvest 78, 2000 Antwerpen, 03 233 68 19, info@lombardia.be www.lombardia.be. Zondag gesloten.

Met schoenpoetsmachine en draadloos internet

Tijs Van Brempt heeft ondernemersbloed. Als afgestudeerde van Hotelschool Ter Duinen ging hij eerst een paar jaar als assistent maître d’hotel in Novotel Brugge werken om tijdens die periode na te denken welk type horecazaak hem het best zou liggen. Bezoekjes aan een aantal wereldsteden brachten hem op het idee om in het centrum van Roeselare ontbijt te serveren. Meerwaarde bleef ook bij hem geen loos begrip. Bezoekers kunnen ’s ochtends in Pools op een groot scherm het ochtendnieuws volgen en een vijftal kranten ligt ter beschik- king. Je kunt ze zelfs ter plaatse kopen. En tijdschriften zijn hier geen wachtkamernummers maar persvers. Net zoals het sinaasappelsap dat samen met koffie, thee of chocolademelk, croissant, broodje en zoet beleg en boter het ‘Gold Ontbijt’ uitmaakt (6 euro). Je kunt de dag ook eenvoudiger starten met een warme drank en croissant (3 euro) of uitvoerig ertegenaan gaan (10 euro). ’s Middags kun je lunchen en vanaf 14 uur kunnen laatslapers in de versgebakken pannenkoeken vliegen. Wie ’s ochtends met vuile schoenen de deur verlaat, vindt er zoals in de betere hotels een poetsmachine. Draadloos internet en terras zijn andere pluspunten.

Pools, Henri Horriestraat 6-8, 8800 Roeselare, 051 22 05 22, lunch@pools.be, www.pools.be. Dinsdag tot zaterdag van 7.30 tot 18.30 uur, zondag en maandag gesloten.

Liefde voor eten

“Er is geen oprechtere liefde dan de liefde voor lekker eten.” Met onder meer die wijze woorden van George Bernard Shaw probeert het team van hotel en restaurant The Century zijn klanten te verleiden. Deze ruim uitgebouwde zaak in Hasselt loopt al jaren als een tierelier en is waarschijnlijk een van de drukst bezochte horecazaken van Limburg. Ook vroeg in de ochtend trekt The Century al veel volk. Naast hotelgasten hoppen mensen onderweg naar bureau of handelszaak snel even binnen voor een ontbijt. De standaardontbijtformule is verkrijgbaar van 7 tot 10 uur en omvat krokante pistolets met kaas, hesp en salami, naast keuze uit vier soorten confituur, siroop, honing of choco, fruitsap, koffie, thee of chocolademelk. De prijs bedraagt 8 euro, voor versgeperst fruitsap moet je extra betalen.

The Century, Leopoldplein 1, 3500 Hasselt, 011 22 47 99, info@thecentury.be, www.thecentury.be. Alle dagen open vanaf 7 uur.

Ontbijt bij de banketbakker

Een ontbijt bij de warme bakker blijft nog altijd iets speciaals. In Brugge biedt patisserie Van Mullem die mogelijkheid. Vraag aan Bruggelingen wie de beste koeken van de stad maakt en de kans is groot dat ze naar deze familiezaak verwijzen. Generaties lang staat deze familie in voor krokante koeken, fijne patisserie, gebak en pralines uit eigen atelier. Sinds enige tijd werd de zaak verruimd met een tearoom waar je elke ochtend kan genieten van een continentaal ontbijt met koffie, thee of warme chocolade, ruime keuze aan croissants, boterkoeken en pistolets met kaas en ham en waarin ook vers vruchtensap is inbegrepen (9,30 euro). Verrijkt met verse fruitsla en een halve fles champagne betaal je 40 euro voor twee personen. De zaak is open van 7.30 tot 18 uur.

Van Mullem, Vlamingstraat 56, 8000 Brugge, 050 33 05 15. Dinsdag gesloten.

De ontbijtadressen zijn alfabetisch gerangschikt.

+

+

+

Door Willem Asaert / Foto’s Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content