sfeer JAREN VIJFTIG

reistijd EEN HALF UUR RIJDEN VAN BRUSSEL

prijS / KWALITEIT GOEDKOOP

Dit adresje langs de Leuvensesteenweg in Kortenberg verrast. Achter twee rijen hagen rijst een grote villa met een reusachtig strooien dak op. De enorme ruimtes worden sinds enkele jaren met gasten gedeeld. Monique is een enthousiaste gastvrouw, een germaniste die in haar beroepsleven vele teksten en boeken vertaalde, en freelancete als vertaler voor het Europees Parlement. De jongste jaren werd ze door jongere collega’s uit de markt geprijsd, en vorig jaar legde ze er de pen bij neer. “Het was toch wel een eenzame job, en sinds enkele jaren had ik tussen het vele werk door al gasten ontvangen. Ik merkte dat ik daar veel voldoening aan beleefde. Ik beperkte hun aantal wel, omdat ik mijn ander werk niet wilde verwaarlozen, maar vorig jaar ging ik voluit. We wonen in een groot huis dat duur is in het onderhoud, en zo’n extraatje was na het pensioen van mijn man wel meegenomen.”

Het pand werd in 1949 opgetrokken voor een hemdenfabrikant uit het Leuvense, die de volle duizend vierkante meter ervan bewoonde. Na zijn dood werd het opgedeeld en het gastenpaar van vanavond betrekt er nog zo’n twee derde van. “We kenden het huis van toen we nog kind waren, kochten het twintig jaar geleden en woonden er aanvankelijk met een andere familie.”

Achter de woning ligt er nog een grote tuin, met vijver en tennisbaan. We logeren in Hortensia, beneden aan de voorzijde. Alles aan de kamer is ruim, zodat ze meer op een suite lijkt. Ook de badkamer met ligbad is buitenmaats. Het meubilair oogt een beetje karakterloos, maar het is er ondanks de drukke Leuvensesteenweg behoorlijk rustig.

Het ontbijt is van een ongekende weelde en lijkt bijna Engels, met een spiegelei en spek, champignons en tomaat. En dit keer verrijkt met het product van het jaar : de speculaaspasta. Terwijl we daar prinsheerlijk van genieten, doen de koolmeesjes zich te goed aan de opgehangen winterkost en zet de zon de ondergesneeuwde tuin in volle gloed. In de zomer moet het daar prima ontbijten zijn.

’t Strooiendak telt drie kamers die tegen 60 en 75 euro worden verhuurd voor twee. Singles betalen respectievelijk 45 en 60 euro, altijd inclusief ontbijt. De kleinste en goedkoopste kamer heeft een uitklapbed, terwijl badkamer en toilet ervan op de gang liggen.

’t Strooiendak, Leuvensesteenweg 772, Kortenberg, 02 757 20 11, fax 02 757 20 12, www.strooiendak.be.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content