Keuken : 7 i Decor : 7 i Comfort : 7 i Service : 6 i Prijs/kwaliteit : 6

Aan de kerk van het landelijke Hulste bevindt zich sinds twee jaar een modern eethuis. Restro Daan is vanop de straat te herkennen aan de glazen façade. Om Daan te realiseren werd de winkel van een kleermaker radicaal gestript. De kelders werden meteen uitgegraven. In de plaats kwam een hedendaagse eterij, met de restaurantzaal op de benedenverdieping en de keuken in het midden. Het okerkleurige decor is sober. Om de lange zijmuur te onderbreken, zijn roodverlichte sfeernissen aangebracht. Achter glas zie je eigenaar/chef-kok Daan Claerhout in de weer. Hij doet in de keuken alles alleen. In stemmingsvolle kelders met wijnrode muren komen de gasten bijeen om in beschermde omgeving een aperitiefje te drinken of om in groepsverband wijnen te degusteren. Voor het grotere feestwerk wacht dan weer een gepaste zaal op de eerste verdieping.

Daan Claerhout is een solist, die in zijn eentje de hele zaak runt. Alleen de bediening heeft hij uit handen gegeven. Zijn spijskaart vermeldt zowel bistrogerechten, zoals garnaalkroketten (10 euro) en hutsepot met hammetje (20 euro), als hedendaagse gastronomische bereidingen met wereldse invloeden. Risottobereidingen met paprika en scampi’s (15 euro) of met bloemkool en sint-jakobsschelpdieren (17 euro) zijn troef.

Wij kwamen vroeg en waren de eerste gasten. Het meisje dat de deur opende, liet ons met onze jas over de arm in het middenpad staan. Wij hebben dan maar een tafel gekozen en de jas over de stoelleuning gehangen. Daarna moesten wij haar vragen om de verwarming wat hoger te zetten, want het was onaangenaam koud in de eetzaal. De keuze viel op twee verschillende voorgerechten : tagliolini met krokant gebakken scampi’s en een smakelijk ‘wereldsausje’ van paprika, tomaat, mosterd, room en Provençaalse kruiden (14 euro) en ganzenleverkrullen op een koude witloofsalade met walnoot en schijfjes truffel (17 euro). Wij misten kruiding en vroegen peper en zout. Had de chef het witloof kort gewokt en warm op het bord gebracht, dan waren de leverkrullen over de groente gesmolten en was het resultaat nog smakelijker geweest ! Er volgden ook twee verschillende hoofdgerechten : kabeljauwhaas van prima kwaliteit met wokgroenten en een heerlijke, luchtige aardappelpuree met boter, olijfolie en sjalot (20 euro) en rosé gebakken hazenrug met bospaddenstoelen, maïskroketjes en een verrukkelijke risotto met spruitjes (23 euro).

Van een wijnkaart met gelimiteerde keuze onder de 30 euro kozen wij een sappige en zonnige Spaanse La Planella Monsant 2005 (27 euro). Een minibrownie van kastanje met frangipane-ijs, een hapje gebrande banaan met kletskop en espuma van amandel met peer vormden het gevarieerde en prijzige nagerecht (10 euro).

Restro Daan rekent flinke prijzen aan en dan mag men kritisch zijn. Globaal gezien was het eten lekker, maar wij misten hier en daar wat frisse smaken en ook wat persoonlijke warmte bij ontvangst en bediening.

Risottokoning

Daan Claerhout is afgestudeerd aan de hotelschool Ter Duinen in Koksijde en ging op schoolstage in ’t Oud Konijntje in Waregem en in De Pas in Retie. Hij ging in loondienst in betere West-Vlaamse restaurants als

’t Convent in Reninge, Bistro Novo in Roeselare en Hof van Cleve in Kruishoutem. Omdat Daan verlekkerd is op risotto, trok hij naar Italië, waar hij vier maanden lang bij de risottokoning Gabriele Ferron in de leer ging. In zijn eigen restaurant organiseert Daan samen met zijn vader, die gediplomeerd sommelier is, Wine & Dine-avonden (40 euro).

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content