HOTEL RIVAL I STOCKHOLM I ZWEDEN Een oud cinemacomplex in Stockholm annex hotel uit 1937 bekoorde de Zweedse poppaus Benny Andersson, u weet wel van Abba, en hij opende er Hotel Rival.

Het interieur van het cinemazaaltje met bijbehorend hotelletje en patisserie uit 1937 was uitgeleefd maar desondanks goed bewaard gebleven. Art-deco-invloeden reflecteerden de glorietijd van de Zweedse cinema met iconen als Ingmar Bergman, charismatische actrices als Ingrid Bergman en Greta Garbo of de voluptueuze Anita Ekberg. Andersson liet het historische complex aan het Mariatorget, centraal gelegen in het hippe Södermalm, tot in de puntjes opknappen en maakte er zijn eigen cultuurtempel van. Entertainment, film, muziek, dans, maar ook design en cultuur met een kleine c worden er onder één dak gecombineerd met slapen en eten. Rival is een kosmopolitisch trefpunt. De lobby is ondergedompeld in dramatisch rode tinten, leren fauteuils van Patricia Urquiola en Ron Arad, glanzende spiegelzuilen en muren bekleed met een in het oog springend patchwork van typografische lettering in Tivolistijl weerspiegelen de sfeer van de cinemazaaltjes van weleer. Een brede trap met elegante leuning van gepolijst chroom leidt uitnodigend naar de cirkelvormige bar, die tot in de puntjes werd gerestaureerd en in zijn oude luister hersteld. Dit is de hotspot van de cultuurminnende Stockholmers, die na een avondje entertainment achter een peperdure cocktail op de rood fluwelen banken hangen, of enkele danspasjes wagen over de gepolierde houten dansvloer.

Het hele gebouw is doordrongen van een nostalgische filmsfeer. Ook in de 99 kamers zijn er volop referenties aan het witte doek. Elke kamer werd ingericht met andere details, maar steevast met een muurgrote zwart-witfoto uit het Zweedse filmarchief uit de vroege jaren twintig. Samen met het honingkleurig houten meubilair, rijkelijke fluwelen gordijnpanden en een teddybeer van Debbenham’s, reflecteren deze elementen niet meteen het functionele Zweedse design. De stijl balanceert tussen eigenzinnig klassiek en trendy modern. Kleur, warmte en gezelligheid overheersen er met een gestileerde, ietwat extravagante knipoog naar de boudoirsfeer uit de tijd van de diva’s.

Achter de zorgvuldig gerestaureerde zandstenen gevel van de oude patisserie werd het café Rival en de Rivalbakkerij ingericht. Op dezelfde plek als vroeger bakt Rival naar oude traditie zijn eigen taartjes en brood, zowel om mee te nemen als ter plaatse te verorberen. Want Stockholmers zijn dol op elegante lunchafspraakjes en laten zich ’s middags graag verleiden door Italiaanse cappuccino’s en Weense friandises. Onder metershoge affiches van in astronautenpakken gehulde figuren en werk van studenten van de Royal University College of Fine Arts, keuvelt jong en oud. De onmiskenbaar kosmopolitische sfeer, te midden van de rustige, haast dorpse omgeving.

In tegenstelling tot Ostermalm met zijn de- signerboetieks en drukke avenues, is Södermalm een echte woonbuurt. Het ligt een beetje teruggetrokken, weg van de drukte. Toch vallen zowel te voet of met de vlakbij gelegen metrolijn alle delen van de stad gemakkelijk te bereiken, wat van Rival een ideale uitvalsbasis maakt voor een citytrip.

samengevat

8 Design 8 Authentiek 8 Rustig 8 Romantisch Zwembad 8 Restaurant 8 Wellness

8 Celebrity Spotting

8 Trendy

8 Kindvriendelijk

Tekst en foto’s Kat De Baerdemaker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content