Donker. Dak- en roofingwerken. Kruisen op gotische kapellen. Verkeerslichten, uitlaatgassen. De stank van levensdrift die verschaald is. Koud, en toch al een zweem van de lente.

Een beenhouwerij bij nacht, boomstammetjes en Brugse kop in allerijl in koelkamers ondergebracht. Autobanden roffelen over kasseien. Michelin Vredestein Continental. Huizen die leegstaan, vergeelde kranten tegen dode vensters toeteren oude sensatie. Graffiti en automobielen, altijd maar automobielen. Soms ook een eeuwenoude boom, die het allemaal heeft zien veranderen. Pleintjes en parken en een verloren condoom. De punt van mijn schoen. De grafgeur van keldergaten. Plaatsen waar ik gewerkt hebt. Appartementsgebouwen met brutale poorten. Stickers die dreigen met takelwagens. Geknars van een tram in de rails in de verte. Auto’s die optrekken, bussen die remmen. Zwarte mannen in parka met witte tanden. Meisjes met mutsen. Tafels van formica in een café. Theelichtjes, de valse. Elektries fake kaarsengeflakker. De Coninck, eigenzinnig lekker.

Een appartementsgebouw dat luistert naar de naam Milano. Steriel ingelijst een spannende tijding : Alle documenten voorzien in artikel 75 8 Par. 2 B.W. alsook de akte van benoeming van de syndicus kunnen op iedere werkdag geraadpleegd worden tussen 9 en 12u.

Tegen een raam, een gedicht van Herman de Coninck. Criel op de bel, Uyttersprot Veerle, Stinckens & zonen. Appartementsgebouw Firenze en Sienna. DAS verzekeringen, een meisje met een tongtattoo. Auto’s met nummerplaten. FUC en CAC en JAA. Dunne gedachten.

Tandarts Flipkens LTH. Pinoccio, belegde broodjes en snacks. Decabooter te heten, het zal je maar overkomen. Een man haalt een fiets uit een gang. Op de achtergrond een vrouw met zwart haar, nagloeiend. Een vulgaire oogopslag, een legging die te hard spant. Een sigaret waarin vuur wordt gezogen.

Mijn stappen die hol weerklinken op het trottoir, als misplaatst geschater. Een fiets met springveren en een lederen zadel, gemaakt om een kont te ondersteunen, de kont van een mens met – meer dan waarschijnlijk – halve maantjes in zijn vingernagels. De onontkoombaarheid daarvan.

Een rusthuis met bedden en driehoekjes waaraan zieken zich kunnen optrekken. Kruisen boven deuren, zelfs een palmtakje. De weeë sfeer van vanillepudding, met pollepels over metallieke meubelen gekwakt. Huizen met tegels die glimmen. Fitness, de eerste maand gratis. Groene venstertjes, in lood gevat. Ik wou dat ik de Sint was, die door de schoorsteen komt.

Een zebrapad met auto’s die niet wachten. Een speelpleintje na de deportatie. Een schommel waarop ik ga zitten zonder dochter, die ergens ligt te slapen. Het kriebelt in mijn buikje, papa. Altijd weer allerlei gedachten. Hier blijf ik aan de lijn. Gelieve uw hondenpoep zelf op te ruimen.

Moyaert, schoonheidsinstituut. Zeven dwergen uit Sneeuwwitje, achter vuile vensters tijgen zij naar het werk. Nog meer appartementen, verlicht door spaar- en neonlampen. Krijsende tegels en travertin. Schotelantennes en bellen, Tim en Charlene, Arne, Ester en Lesley. Niet te lang blijven hangen, denk aan Ronald Janssen.

Mc Donald’s JBC Delhaize Vandenborre, de alomtegenwoordige bastoon van deze dagen. En altijd getoeter, waar moeten die mensen zo dringend zijn ? Een quad met bijbehorend heerschap. Zwart leer en Turkse gedachten. Traliewerken. App te huur gr living keuken twee sl k badkamer 105 m2 kelder kamer living aan zonnekant 4e verdiep vrij vanaf 1 april. Géén huisdieren s.v.p.

Een hond achter een haagje, wachtend tot ik vlakbij ben om te blaffen. Ik schrik mij een beroerte. NEE geen reclamedrukwerk NEE geen regionale pers. Een werfkeet, ramen die zijn afgeschilferd. Stemmen waarvan ik niet weet wat ze zeggen en gelach, van Chinese mensen. Accountantkantoor VOET Ph. BVBA. De VIP-school steunt Haïti. Gauloises Lotto en Dag Allemaal. Pita Kip Kebab BMW Ford en Volkswagen.Kia en KBC. Een sticker op een auto : al mijn achtste Toyota !

En mensen, altijd weer mensen, somtijds jong, somtijds ouder, soms zwaarlijvig en soms rank. De stank van oude vuilniszakken. Schoon Gent iedereen content. Keukenluchtjes van erwtjes en aardappelen, gestoofd in uitjes, met jus van dieren die ik niet persoonlijk heb gekend. EUROFRIET.INTERBETON. MEGACLICHE.

Gevels waarachter mensen wonen, onbekende, altijd nieuwe. Altijd nieuwe mensen tot je ervan duizelt.

En altijd alleen, ondanks alles. Ondanks iedereen.

jp.mulders@skynet.be

Jean-Paul Mulders

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content