Geen tijd of energie om te winkelen of te koken ? Of staat er in de volle agenda ook nog een feestje thuis genoteerd ? Meeneemrestaurants nemen veel zorgen en stress uit handen.

Superverse schaal- en schelpdieren

Les Brasseries Georges opende in 1986 naar Parijs voorbeeld. De brasserie-inrichting van Jacques Zajtman is compleet, met mozaïektegels, tafels met marmeren blad en nostalgische koperen hoeden- en pakjesrekken boven de banken. Het restaurant groeide uit tot een onwankelbaar instituut. Dagelijks komen er tot vierhonderd klanten. In de zomer is er voor de deur een druk bezocht terras. In de straat, naast de ingang, staat een ‘oesterbank’, waar een handige écailler de ene oester na de andere kraakt. Het aanbod schaal- en schelpdieren voor privégebruik is zeer uitgebreid en van een onberispelijke versheid. Les Brasseries Georges realiseert de grootste privéoesterverkoop van het land.

Les Brasseries Georges : Winston Churchilllaan 259, 1180 Ukkel. 02 347 21 00. Dagelijks open.

www.brasseriesgeorges.be.

Alloï, hier Noï

Het moederhuis Noï opende in 1989 en is een initiatief van de Belg Olivier Schmidt en zijn Thaise echtgenote Noï. Het restaurant heeft zijn onderkomen in een vroegere schrijnwerkerij. Je kunt er ontspannen eten van authentieke Thaise gerechten, die in de loop der jaren verfijnden. Noï volgde stages in de keuken van het bekende Orientalhotel in Bangkok. Heel wat ingrediënten komen rechtstreeks uit Thailand. Erg geliefd en gezond zijn de geurige Thaise soepen. Bij Noï Linkebeek kan je deze gerechten ook afhalen. Aan de Charleroisesteenweg, bij de Brusselse Louizalaan, opende een tweede Noï met een modern interieur. De derde Noï is gelegen in Waver en is landelijker van ambiance. Voor mensen uit de omgeving, die de gerechten binnen het halfuur thuisbezorgd willen hebben voor tien tot vijftien procent beneden de restaurantprijs, is er de traiteurdienst Alloï.

Noï : Gemeenteplein 6, 1630 Linkebeek. 02 380 68 60. Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten.

Traiteursdienst Alloï : 078 154 700. www.noi.be

Afhaalcocktails

Sips is een gestileerde en uiterst beschaafde Amerikaanse cocktailbar. Aan de shaker staat de superprofessionele Manuel Wouters. Hij was chief bartender op de Queen Elizabeth II en vijfsterrenschepen van de Cunard line. In die functie maakte hij drankjes voor de rijken van de aarde. Manuel Wouters wordt internationaal gewaardeerd en verzorgt cocktails op grote feesten in New York en India, waar hij op een avond 30.000 mocktails (cocktails zonder alcohol) moest maken. Hij kent wel drieduizend cocktails uit het hoofd ! Het geheim van een goede cocktail schuilt voor hem in goede ingrediënten – producten van erkende kwaliteitslabels en verse vruchtensappen – juiste hoeveelheden en de juiste behandeling. Voor mensen die thuis zonder risico een heerlijke cocktail of mocktail willen serveren, ontwikkelde Sips een meeneemsysteem, waarbij men de gereserveerde bereide drank kan afhalen in containers met kraantje. De bartender met dienst hoeft de cocktail thuis alleen nog maar af te tappen en met ijs te shaken of te muddlen. Bij de container komen alle noodzakelijke attributen, zoals glazen, rietjes, fruitgarnituur enz.

Sips : Gillisplaats 8 (hoek Vlaamse Kaai),

2000 Antwerpen. 03 257 39 59.

Gesloten zondag en maandag. www.sipsbar.be

Libanese lekkernijen uit de diamantwijk

Hoe de Libanese snackbar in de Antwerpse diamantwijk precies heet, weten maar weinig mensen. Al-Wali zal bijna nergens een belletje doen rinkelen. Nochtans zit de zaak in het Empire Shopping Center maar zelden om klanten verlegen. Kipkebab, falafel, hummus, baba ganoush en taboulé zijn de bestsellers. Tijdens de middaglunch worden bestellingen naar de talrijke kleine diamantkantoortjes in de buurt rondgedragen. Maar Al-Wali is ook een afspraakplaats waar diamantairs komen bijpraten bij een glas muntthee of zich versterken met dagschotels zoals heerlijke gebakken kippenvleugels of stevige Libanese gehaktballen. Voor een Libanees mezzefeestje thuis kom je best niet te laat in de namiddag want anders dreigt de koeltoog nog maar weinig lekkers te tonen. Best is uiteindelijk daags tevoren te bestellen. De snacktent sluit samen met de diamanthandelaars en dat is het tijdstip wanneer de avondspits écht vervelend wordt.

Al-Wali : Appelmanssstraat 25, Empire Shopping Center 52, (best te bereiken via ingang Vestingstraat), 2018 Antwerpen, 03 231 60 06.

Open van 11.30 tot 18.30 uur, zondag gesloten.

Authentiek Chinees

Restaurant Sing Kee in de Van Wesenbekestraat overstijgt met zijn relatief oorspronkelijke gerechten ruim het aanbod van de gemiddelde Chinese horecazaak in ons land. Aanvankelijk zag je hier voornamelijk een Chinese klandizie maar sinds ettelijke jaren maken autochtone bewoners in Sing Kee de hoofdmacht uit. De keuken veranderde gelukkig nauwelijks en de kaart biedt nog altijd smakelijke snuisterijen zoals kippenpoten en ingewanden die maar zelden de shortlist van een meeneemchinees halen. Toegankelijker zijn gelakte eend, ribbetjes en cha siu of geroosterd varkensvlees, die vooraan in de etalage hangen te glimmen. Andere aanraders voor thuis blijven een voortreffelijke pikant-zure soep uit Szechuan, droog gefrituurde inktvis met peper en zout en een sublieme kreeft met gember uit de wok. Alles wordt handig verpakt en geserveerd met gekookte rijst. De keuken blijft laat open.

Sing Kee : Van Wesenbekestraat 21, 2060 Antwerpen, 03 234 27 02. Keuken doorlopend open van

12 tot 23.30 uur, donderdag gesloten.

Thai thuis

Verwacht in restaurant Chef Khem geen tropische plantendecors, watervallen, aquaria met veelkleurige visjes of andere interieurideetjes om de klanten even naar Phuket Beach te laten wegdromen. De inkom van dit populaire eettentje in centrum Mortsel doet ongewild nog het meest denken aan de talrijke eetstalletjes of openluchtrestaurantjes waar je in Thailand voor een habbekrats authentiek en lekker kan smullen. Chef Khem Jantamarat werkt vooraan in een open keuken en een koeltoog met allemaal verse Thaise producten zorgt voor couleur locale. Je kunt in dit eetkamerrestaurant aan tafel gaan smullen maar evengoed vooraan met een flesje Singhabier wachten totdat de meeneemhap klaar is. Khem maakt tijdens het weekend een alles-naar-believen-buffet en kan zo’n fijne schranspartij ook thuis leveren.

Chef Khem : Edegemsestraat 6, 2640 Mortsel, 03 440 98 47. Open van 18 tot 23 u., woensdag gesloten.

Professionele feestenbouwers

Frank Nuyens en Ann Simons werkten samen in de Antwerpse Sir Anthony van Dijck, trokken samen naar Amerika waar ze zagen hoe je de zaken groots moet aanpakken en openden bijna tien jaar terug in Brasschaat feestzaal Lucullus. Inmiddels is er ruimte om gezelschappen van 800 feestvierders uit hun bol te laten gaan en werd er ook het gastronomische restaurant Lucius geopend, waar men terechtkan voor zakenlunches en romantische diners bij kaarslicht. Lucullus heeft aan de zijkant van het gebouw een boetiekwinkel, die uitgeeft op de keuken. Daar kan de voorbijganger terecht voor klaargemaakte gerechten, quiches, ambachtelijk gerookte zalm, oesters, kreeft en een assortiment fonds, wijnen, olie en aceto balsamico. Dagelijks heeft men keuze uit enkele bereide afhaalgerechten, zoals een waterzooi van vis, die men thuis in de oven of microgolf in een wip kan opwarmen. Voor speciale wensen en voor grotere hoeveelheden bestemd voor dineetjes thuis, moet men op voorhand reserveren.

Lucullus : Bredabaan 570, 2930 Brasschaat. 03 653 27 27. Maandag gesloten. www.lucullus.be

Vishandel en traiteurzaak met volwaardige restaurantkeuken

Met zijn vlottende én kapitaalkrachtige oudere populatie is Knokke de gedroomde locatie voor elke traiteur. Vishandel en traiteur Gilbert is voor alle duidelijkheid geen restaurant maar biedt wel een uitzonderlijk rijke keuze aan meeneemgerechten waarvoor een volwaardige restaurantkeukenbrigade zorgt. Bij traiteur Gilbert vertrekken de koks nog van zelfgemaakte fonds en voor convenience-producten halen ze hun neus op. Alles is vers en een bezoek aan de keuken maakt veel duidelijk. Kraakverse coquilles halen ze bijvoorbeeld nog zelf uit de schelp. Dagelijks staat de koeltoog vol met minstens een dozijn bereidingen met eenvoudig te verwarmen vis, schaal- en schelpdieren. Daarnaast lonken een gevarieerd assortiment aan fijne aperitiefhapjes en trendy glaasjes naast tal van traditionele terrines en geurige pasteien.

Gilbert : Lippenslaan 277, 8300 Knokke-Heist, 050 60 29 41. Gesloten op dinsdag.

Lekker lui

Voor hardwerkende tweeverdieners, die van lekker eten houden, en na het werk ook nog graag wat tijd over hebben voor sport of andere hobby’s, blijft er op weekdagen weinig tijd over om zelf iets lekkers te koken. Om het hen gemakkelijk te maken, opende Claude Deylgat een traiteurwinkel. Hij gaat voor kwaliteit en verkoopt gerechten in individuele porties. Het gamma is breed en gaat van simpele bereidingen als gehaktballen, macaroni of witloof met ham tot meer verfijnde gerechten als zwezeriken met asperges of pasta met truffels. De traiteurwinkel heeft zoveel succes, dat ondernemende Claude overweegt om verkooppunten in Roeselare en Waregem te openen. Alles zal in de toekomst op één plaats worden bereid, want alleen op die manier kan de traiteur de kwaliteit onder controle houden.

Traiteur Deylgat : Pottelberg 111, 8500 Kortrijk. 056 22 75 48. Open tot 19 uur.

Zondag en woensdagnamiddag gesloten.

Sushi en sashimi netjes verpakt

Met sushi (rijsthapjes met vis, zeevruchten of groenten) en sashimi (fijn gesneden rauwe vis en schaaldieren) biedt de Japanse keuken twee smakelijke en handige items die als meeneemlekkernijen zijn geboren. In Sushi-Food in de Gentse Kuip kan je naast deze bereidingen ook misosoep of yakitori (kipsatés) ter plaatse nuttigen, maar gezien de geringe oppervlakte van de zaak mikt de uitbater in de eerste plaats op thuisverbruikers. Daarvoor staan ook tal van Japanse producten, zoals onder meer Japans bier en sake, ter beschikking. Wie graag zelf sushi of sashimi thuis wil bereiden, vindt daarvoor in dit eetboetiekje alle noodzakelijke ingrediënten.

Sushi-Food : Limburgstraat 36, 9000 Gent, 09 225 25 06. Open van 11.30 tot 20.30 u.,

zondag gesloten. www.sushi-food.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content