HET ONTWERPERSDUO ACHTER DE ILLUSTERE NAAM OITOEMPONTO WOONT IN EEN MODERN APPARTEMENTEN-COMPLEX IN HARTJE PORTO. HUN VOORLIEFDE VOOR DESIGNKLASSIEKERS EN HEDENDAAGSE KUNST ZET DE TOON IN HUN SMAAKVOLLE INTERIEUR.

Tijdens hun reizen naar het buitenland slaan de twee designers antieke meubelen en voorwerpen in die ze vervolgens een plaatsje bezorgen in woninginterieurs over de hele wereld. Het transport naar Portugal van al die aanwinsten vormt niet zelden een logistiek probleem. Dankzij douaneloodsen in Parijs en New York weten ze hier echter meestal wel een mouw aan te passen.

In hun eigen woning hebben ze in de loop der jaren zoveel prachtige kunst en design verzameld dat je je in een klein museum waant. “Al die voorwerpen inspireren me. Het kost ons vaak moeite om er afscheid van te nemen. Ze zijn een deel van ons leven geworden”, bekent Artur Miranda. Hij is de Portugese helft van het duo en beschikt met zijn jarenlange ervaring in de Zweedse modebranche over een fijne neus voor interieurkleuren.

Jacques Bec, zijn Franse partner uit Parijs, houdt zich op zijn beurt bezig met design en is als geen ander thuis in stoffencollecties. “Mijn favoriete ontwerpers zijn Larsen (www.larsenfabrics.com) en Robert Allen (www.robertallendesign.com)”, aldus een enthousiaste Bec, die Terence Harold Robjohns-Gibbons in één adem door als zijn lievelingsdesigner noemt.

In de loop der tijd hebben de beide binnenhuisarchitecten zich met hun uitgelezen smaak ook toegelegd op het ontwerpen van meubelen, zoals fauteuils en dressoirs, die ze allemaal laten vervaardigen door de beste ambachtslieden van Portugal.

De twee interieurpioniers combineren hun geliefde Amerikaanse designstukken uit de jaren veertig en vijftig, zoals die de Hollywoodvilla’s van Neutra en Schindler vulden, graag met hedendaagse klassiekers en moderne kunst. “Bij een kunstenaar of designer interesseert ons vooral de mens die zijn ziel in zijn creaties legt. Het gaat ons bij kunst en design niet in de eerste plaats om het prijskaartje dat eraan hangt”, benadrukt Artur Miranda.

In hun appartement huizen veel artistieke zielen. Rechts naast de voordeur hangt een schilderij van John Lavelle. In de keuken bepaalt een foto van Ari Versluis en Ellie Uyttenbroek het beeld, terwijl het toilet wordt gesierd door foto’s van Vittorio Pescatori en Van Glöeden.

De woonkamer in witte en zwarte tinten dient als ontvangstruimte voor gasten. Hier of in het atelier vindt om de zoveel tijd op de achtste dag van de maand om acht uur ’s avonds een privédiner plaats met acht zorgvuldig geselecteerde persoonlijkheden. Deze Oitoemponto-etentjes zijn inmiddels uitgegroeid tot een traditie en leveren telkens weer nieuwe verrassingen op. “Het cijfer 8 heb ik ook gekozen als logo van onze firma”, vertelt Artur Miranda. “Het is mijn lievelingsgetal en draagt nog vele andere betekenissen.”

Hun persoonlijke interpretatie van de wensen van hun klanten heeft ze tot ver buiten Portugal bekendheid bezorgd. Tegenwoordig richten ze ook de huizen en woningen van Portugese gezinnen in. Er heeft zich al een lange wachtlijst gevormd. Elk project neemt ongeveer zes maanden in beslag. Naast Angola en Londen is het tweetal sinds kort ook actief in Brazilië.

TEKST OLIVER IKE – FOTO’S GRAZIA BRANCO

“BIJ EEN KUNSTENAAR INTERESSEERT ONS VOORAL DE MENS DIE ZIJN ZIEL IN ZIJN CREATIES LEGT, NIET DE PRIJS VAN HET WERK.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content