Met de lente komt de blotebenentijd in zicht. En zoals elk jaar wordt weer de strijd aangebonden met cellulitis. Maar werken al die crèmes, gels en oliën die gladde mooie benen beloven ook echt ?

De meeste vrouwen hebben – in meerdere of mindere mate – cellulitis, allemaal willen ze ervan af. Niets nieuws onder de zon. Maar als met het voorjaar de tijd zich aandient van zomerjurkjes, shorts, bikini’s en… blote benen, lopen sportscholen weer vol, worden dieet- centra overrompeld en grijpen vrouwen massaal naar afslankverzorging. Een arsenaal aan crèmes, gels en oliën met één doel voor ogen : mooie, gladde billen. En een platte buik als het nog even kan.

SMEREN

De beloofde resultaten klinken als muziek in de oren maar werken afslankcrèmes ook echt ? Goed nieuws, het antwoord is : ja. Of beter gezegd : ja, maar… Farida Daoud Almadowar, vicepresident bij Lierac, nuanceert. “Een afslankverzorging is geen wondermiddel. Maar we slagen er wel in om het figuur te hermodelleren en putjes glad te strijken.” Daarbij benadrukt zij wel dat er, naast de wetenschappelijke gegevens en resultaten, die voor een merk als Lierac fundamenteel zijn, ook een psychologisch aspect meespeelt. “En dat is minstens even belangrijk. Smeren maakt deel uit van bewustwording. Je neemt de beslissing om iets aan je lijn of sinaasappelhuid te doen en je onderneemt de nodige stappen. Smeren is daar één van. Het is de concretisering van een daadkrachtige aanpak.”

Het vet op je lijf zit dus ook ’tussen de oren’. Even smeren is niet voldoende. Het moet niet alleen regelmatig gebeuren – idealiter één- à tweemaal per dag en het hele jaar door – het moet ook gepaard gaan met de nodige lichaamsbeweging en een gezonde voeding. (Of koffie daarbij hoort, is nog de vraag, maar gezien cafeïne in afslankverzorging werkt als vetverbrander, is dat haast onvermijdelijk).

Hoe die aanpak zich in centimeters vertaalt, is moeilijk te zeggen. Op de verpakking van een afslankverzorging staat niet altijd het gemiddelde resultaat, maar soms het beste resultaat uit de klinische studie naar de werking van het product. Een ietwat losser zittende jeansbroek is wel een haalbaar ideaal, waarmee meteen ook de bloedcirculatie verbetert en dat helpt dan weer nieuwe cellulitis te voorkomen.

Olie

Oliën zijn in. Voor het lichaam, het gelaat en het haar. Lekker vet of handig droog. Die trend zet zich ook door in de afslankverzorging. Bovendien is olie de ideale textuur voor een massage. Sommigen zien dat als een karwei, anderen als een verwenmoment, maar masseren werkt sowieso nog beter dan insmeren, omdat het de huidconditie verbetert door de vetcellen te verkleinen, de vochtafvoer te activeren en het huidweefsel te verstevigen. Ultimate Anti-Cellulite Oil van Garnier (150 ml : 10,99 euro)

Doel : de sinaasappelhuid gladder maken en de huid verstevigen.

Hoe : met etherische oliën van citroen, mandarijn en pompelmoes, in combinatie met de Garniermassage-techniek.

In supermarkt of drogisterij.

Tonic Body Oil van L’Occitane (100 ml : 34 euro)

Doel : cellulitis minder zichtbaar maken en de huid verstevigen.

Hoe : met amandelolie die de huid voedt, verstevigt en gladder maakt, in combinatie met olie van roze peper en vijf etherische oliën voor een strakker figuur.

Info : be. loccitane.com

Contouring Concentrate van Caudalie (75 ml : 28 euro)

Doel : een slanker figuur en minder sinaasappelhuid.

Hoe : met voedende druivenpitolie, in combinatie met zes etherische oliën die toxines helpen afvoeren. Het gamma omvat ook een vochtafdrijvende kruidenthee en een body scrub om de op-name van de olie te optimali-seren.

In de (para-)apotheek en op www.caudalie.com

Body Shaping Essence van Maria Galland (125 ml : 39,50)

Doel : een slanker figuur.

Hoe : met cafeïne, een thee-extract dat de microcirculatie verder stimuleert, en een algencomplex dat de huid hydrateert en het vetgehalte reguleert. Kan ook als badolie gebruikt worden.

Bij de schoonheidsspecialiste, www.maria-galland.be

Gel

Body Sculptor van Biotherm (200 ml : 40 euro)

Doel : hermodelleren en slanker maken.

Hoe : met een extract van roodwier en vijf procent pure cafeïne, voor een optimale vetafbraak, en gingko biloba om de vetafvoer te stimuleren.

In de parfumerie.

Body-Slim Express Body- Contouring Program van Lierac (100 ml : 38 euro).

Doel : een slanker en strakker figuur vanaf één week gebruik.

Hoe : de frisse geltextuur met een hoge concentratie aan cafeïne (10 %) en een gemberextract dat de werking ervan versterkt, stimuleert vetverbranding en -afvoer. Ideaal als starter van een kuur of voor wie snel resultaten wil.

In de (para-)apotheek.

Crème

Cellulinov van Sisley (200 ml : 168 euro)

Doel : vetkussentjes weg-werken, het figuur her-modelleren en de huid verstevigen.

Hoe : met cafeïne en onder meer extracten van rode algen, longanzaad en Indiase lotus die de bestaande vetcellen als het ware op dieet zetten en zo hun groei afremmen, maar ook de verdere ontwikkeling van vetcellen in aantal en volume beperken.

In de parfumerie.

Intensive Night 10 Slimming Treatment van Somatoline Cosmetic (250 ml : 52 euro)

Doel : tijdens de nacht inwerken op vetophopingen, voor een slanker figuur in tien dagen.

Hoe : een warm-koudformule die de onderhuidse circulatie bevordert en de afvoer van overtollig vocht en vet stimuleert.

In de (para-)apotheek.

Extra’s MASSEREN

1. Isabelle Pacchioni van Puressentiel ontwikkelde een siliconen zuignapje om samen met de Slimming Dry Oil 18 te gebruiken (gratis inbegrepen in een koffertje van 2 x 100 ml : 49,95 euro). De bedoeling is om elke probleemzone minstens één keer per dag twee à drie minuten te behandelen. Enige voor-zichtigheid is wel aanbevolen om blauwe plekken te voorkomen. In de (para-)apotheek.

2. Door de microcirculatie te activeren bevordert deze roller (30 euro) de opname en werking van de actieve ingrediënten van elke afslankverzorging. Info : 02 346 41 91

DRINKEN

Défiligne (480 ml : 23,50 euro) maakt deel uit van de driestappen-afslankkuur Slimming Key van Yves Rocher die berust op een inwendige én een uitwendige aanpak. Het vernieuwde recept van de oplosdrank (1 doseerdop of 45 ml voor 1 l water) bevat een grote concentratie aan groene thee, die vet- en vochtafdrijvend werkt.

www.yves-rocher.be

NIKSEN

Met de Q10PlusVerstevi- gende & Figuurcorrigerende Shorty (S/M of L/XL : 19,89 euro) combineert Nivea de onmiddellijke figuurcorrectie van shapewear en huidverzor-ging. Dat gebeurt via de microcapsules met verstevi- gende Q10 die in de stof verweven zitten. Ze worden geactiveerd door het dragen van de shorty en blijven actief, tot na dertig wasbeurten (op 30 graden).

In de supermarkt en drogisterij.

DOE-HET-ZELF

In zijn praktijk doet de Brusselse nutritionist Terry Lidarssi onder meer aan voedingscoaching en lipocavitatie (een methode die via ultrasone golven vetcellen wil afbreken). Hij verdiept zich ook in de aromatherapie en levert hier zijn recept voor een zelfgemaakte massageolie met etherische oliën (niet aangeraden in geval van zwangerschap of hormoonafhankelijke kanker) : 5 ml Cymbopogon citraliferum (citroengras), 2 ml Citrus limonum (citroen), 5 ml Cupressus semperivens (cypres), 5 ml Pelargonium asperum (geranium rosat), 5 ml Cedrus atlantica (ceder), 5 ml Salvia sclarea (scharlei) verdund in 30 ml plantaardige macadamiaolie en 30 ml plantaardige rozenolie.

Georges Brugmannplein 7, 1050 Brussel. Info: 02 346 41 91, www.7placebrugmann.be

DOOR DELPHINE STEFENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content