Soms, heel soms kan het oeverloze stappen langs ’s lands galeries, kulturele centra, musea en andere beeldende-kunstplekken kleine maar onvermoede verrassingen opleveren. De nijvere Brusselse kunstpromotor Philippe Braem had (zoals wel vaker) uw dienaar gebeld, dit keer met de bede om zéker eens te gaan kijken naar de tentoonstellingsruimte Oh ! boven het Brusselse café de Dolle Mol, waar twee Nederlanders “een schitterende installatie” in elkaar geknutseld hadden. Alleen al een ommetje langs de Dolle Mol, zijnde een nostalgische veteranenkroeg waar de vaten bier nog door een luik in de cafévloer de kelder in gerold worden, is de moeite waard. Maar de installatie een etage hoger, met name “The Factory” van het duo Erwin Driessen en Maria Verstappen, dat kan alleen maar met een Guide-Michelinterm omschreven worden : Vaut le voyage !

Driessen & Verstappen, afkomstig uit Nederlands Limburg maar levend en werkend in Amsterdam, zijn knutsel-kunstenaars. Eerder maakten ze al maquettes van beroemde galerieruimtes en musea of konstrueerden ze dingen als een mechanische kittelaar. In Oh ! bouwden ze een “Factory”, een minifabriekje waarin een vorm geprepareerd, gedokumenteerd, geprezenteerd en gerecycleerd wordt. Dat gaat zo : dank zij een vernuftige computergestuurde installatie met sensoren, transfo’s, transportbanen, liftsystemen en dies meer belandt om de zoveel minuten een stukje hete was in een koud waterbad. De gestolde vorm (altijd een andere) wordt via een transportband eerst gedroogd, dan in de “dokumentatiekamer” gefilmd door een videocamera (zodat elke vorm opgeslagen wordt voor het nageslacht), en vervolgens weer het hete-wasbad in gekieperd, waar die unieke vorm weer gesmolten wordt en dus verdwijnt. Dat hele minutieuze proces gebeurt in een maquette met schaal 1 : 5 van een galerieruimte, die juist door die schaalverkleining verplaatsbaar is van de ene tentoonstelling naar de andere. De galerie in miniformaat is een idee van de Parijzenaar David Reynaud, die de ruimte geregeld ter beschikking stelt van andere kunstenaars. Het is een fascinerende kombinatie : een minigalerie (IAGO) in een echte galerie (Oh !), waarin via de belevenissen een hompje hete was een puur mechanisch produktieproces wordt verheven tot een grappig-ontluisterende illustratie van de kunstproduktie. De kijker kan de kunstvorm niet kopen, want die wordt volledig gerecycleerd, maar de waakzame video registreert : beneden in het café, tussen een Stella en een Hoegaarden in, zien de tooghangers geregeld een mislukte “smoutebol” voor het videoscherm schuiven.

“The Factory” is tot 28 mei te zien in “Oh ! ” boven de Dolle Mol aan de Spoormakersstraat 52 in Brussel. De minifabriek werkt dagelijks van 11 u.30 tot 20 uur, zaterdag van 14 tot 20 en zondag van 17 tot 20 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content