O De Vie

© CWF&PH

Rijzende ster uit Juprelle

Olivier Massart heeft het natuurtalent om goed te koken. Hij stopt er al zijn energie in en bruist van de ideeën. De veertigjarige kok deed ervaring op in Le Jardin de Remparts (Beaune) en in Club Astoria (de officiersmess van de NAVO in Keulen). Hij was vijf jaar chef-kok in het Italiaanse restaurant Lucana in Wanze en een half jaar chef in de Proosdij in Diest. In 2008 nam hij een pizzeria over die hij in twee fases liet verbouwen tot een modern gastronomisch restaurant.

In zijn eigen eethuis maakte Olivier Massart naam als aanhanger van de moleculaire kookkunst. Hoewel hij de nieuwe keukentechnieken beheerst als weinig andere Waalse koks, liepen de eerste jaren van zijn restaurant O De Vie allesbehalve van een leien dakje. Zijn gerechten waren te experimenteel voor de traditioneel ingestelde Walen. Gelukkig stonden aan de andere kant van de nabijgelegen taalgrens Vlamingen wel open voor Oliviers kunsten.

Vandaag heeft de gelouterde kok niet meer die drang om te tonen waartoe hij allemaal in staat is. Hij luistert naar de wensen van zijn klanten. Zo wist hij een eigen, voor iedereen acceptabele stijl te ontwikkelen en valt alles eindelijk in de plooi: de eetzaal loopt vol en Olivier Massart wordt aan beide kanten van de taalgrens beschouwd als een topkok van de nieuwe generatie.

Kenmerkend voor O De Vie is de indrukwekkende lawine amuse-gueules en mignardises. Wij werden vergast op vijf smakelijke en vermakelijke welkomsthapjes: tartelette met Angus-vlees, chips van aardappel met humus en ras el hanout, romanesco-kool met eendenborst, kroepoek van garnaal en citroenpoeder, mes- en venusschelpen met kombu, dashi en velouté van bloemkool met kwartelei, spek en geitenkaas. Er waren twee voorgerechten. Gemarineerde zalm werd in een frisse bereiding gecombineerd met gerookte paling (20 euro). Daarnaast was er gemarineerde rode tonijn met vinaigrette met ponzu, groenten in het zuur, gel van rode biet en wakame (20 euro).

Gebraden rogvleugel was de vis van de dag en kreeg het gezelschap van algen, tuinbonen, erwtjes, uitjes en vinaigrette met kappers (30 euro). Het sappige vlees van rosé bereide filet van kalf lag in het bord met spinazie, auberginebereidingen en vinaigrette met wilde peper (30 euro).

Afsluiten deden we met een feestelijk nagerecht van nectarine, ijs van cuberdons en crème brûlée met pistaches. Weggaan doe je niet zonder de mignardises, waaronder marshmellow met mango en ganache met coulis van framboos en gerookt poeder. Al wat we proefden, was verfijnd. In O de Vie word je verwend voor een redelijke prijs.

O De Vie, Steenweg naar Tongeren 98, 4451 Juprelle, 04 246 41 24, odevie-restaurant.be

Menu’s van 32 tot 115 euro. Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten.

TEKST PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content