Nu even serieus

© GF

Ikea presenteert om de drie jaar een PS-collectie, een Post Scriptum bij de tijd. Voor 2012 geen fantastische verhalen, zoals vorige keer, maar harde realiteit. En voor het eerst worden de meubels en objecten gefotografeerd in échte huizen. Met echte paarden.

De kers op de taart, ja. Het beste wat Ikea te bieden heeft, dat is onze PS-collectie”, zegt projectleider Peter Klinkert. De zevende ‘kers’ sinds 1995 krijgen we te zien in Almhult, het hoofdkwartier van de groep in Zuid-Zweden. Designers zijn altijd blij als ze kunnen meewerken aan deze collectie, omdat het een laboratorium is, een speeltuin : er worden innovatieve materialen gebruikt, nieuwe technieken en iets gewaagdere vormen. Dit keer is er bijvoorbeeld een hout-plasticcomposiet gebruikt, naast gerecycleerd pet en linnen. Er is een slimme baboesjkatafel en een frisse doorkijkstoel, ledlampen in de vorm van circustenten en ballerina’s en bamboetafeltjes voor bloempotten. In het grote magazijn waar we een preview krijgen, staan zesenveertig producten uitgestald, van negentien verschillende designers.

Op het eerste gezicht is de PS-collectie 2012 lang niet zo spectaculair en niet zo geestig als die van 2009. Toen bedacht Hella Jongerius een handgestikte lappendeken in de vorm van onder meer een konijn, er waren wiebelende staande lampen en reuzengrote paardenbloempluizen. “De bedoeling ligt nu anders”, legt Peter Klinkert uit. “Deze collectie is zowat de tegenpool van de vorige. Maar die ontwerpen pasten in de tijd van toen. Ze gingen over ambachtelijkheid en handwerk, en verhalen die zulke objecten in huis kunnen brengen. Maar als iedereen alleen handgemaakte meubels en objecten in huis wou, zou het liedje niet lang duren. Dat kost te veel tijd, geld en energie. Enkele jaren geleden werd duurzaamheid geassocieerd met bio en handwerk. Niet met industrie, terwijl die ook duurzaam kan zijn. Als we huisraad en meubels willen democratiseren dan moeten we industrialiseren, dat wisten de modernisten ook al. We moeten nú een statement maken : niet alle industriële producten zijn slecht ! Met deze collectie willen we de industrie omarmen. Alle stukken, zelfs de tapijten, komen uit de fabriek. De felle kleuren zijn heel bewust gekozen, want duurzaam hoeft toch niet kleurloos te zijn ?”

In een echt decor

Die ochtend hadden we wat verderop de fotostudio’s bezocht waar de honderden pagina’s voor de catalogus gefotografeerd worden. Het is druk. Tientallen ploegen zijn aan het werk : een setmaker betegelt een muur, een interieurdesigner draagt tientallen vazen aan, fotografen regelen hun licht en assistenten rijden rond met winkelkarren vol schoenen of boeken. Er zijn regels voor het tonen van voedsel en drank, planten, mannen en vrouwen. “Omdat de beelden over de hele wereld bruikbaar moeten zijn : iedereen moet zich kunnen voorstellen om in de kamers die gepresenteerd worden te wonen”, zegt interieurdesigner Anne-Lene Wold.

De PS-collectie zelf werd, uitzonderlijk, niet hier gefotografeerd. Dat gebeurde in zes woningen in Zweden. De ontwerpen staan er niet tussen andere Ikeaspullen, zoals dat het geval is op de normale catalogus- en websitebeelden, wel tussen de meubels en de decoratie van de bewoners. “We maken geen kunst voor musea of galeries”, legt Peter Klinkert uit. “We willen relevante voorwerpen die kloppen.” Er wordt ook een website gelanceerd waar klanten foto’s van hun woning met stukken uit de collectie kunnen uploaden. “Ik kijk ernaar uit, want pas dan wordt ons werk bevestigd.”

Ikea PS arriveert begin mei in de winkels, dan gaat ook www.ikeapsathome.com

online.

DOOR LEEN CREVE

“Duurzaam is niet alleen bio en handwerk. Met onze PS-collectie omarmen we de industrie”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content