Of ik de persmap over de Fêtes de Saint-Martin al gekregen heb ? En of ik Tourinnes-la-Grosse ken ?”, vraagt over de telefoon een Limburgse dame die wat met de organisatie van dit jaarlijkse feest te maken heeft.

Ik ken het Waals-Brabantse dorp, een deelgemeente van Beauvechain of Bevekom. Het ligt op geen vijftien kilometer van Leuven, richting Namen, het Meerdaelwoud door en dan de eerste verkeerslichten naar links. Ik ben er in 2000 gaan wonen. Naar Wallonië trekken, hoe dichtbij ook, was toch een beetje een avontuur. Alle gemeentelijke en andere administratie in het Frans (ja, dat doen alle ingeweken Vlamingen daar zonder morren), ook de gesprekken met de buren gebeuren in die taal, geen Vlaamse commerciële zenders (zo heb ik veel Vlaamse realityseries pas ‘ontdekt’ met de komst van TV Vlaanderen zowat anderhalf jaar geleden) en stemmen op Waalse politici.

Sinds een maand woon ik terug in Leuven. Dat heeft weinig met Vlaams-Waalse tegenstellingen te maken, maar alles met de mogelijkheden van de stad tegenover het platteland. Als je met zijn tweeën werkt en kinderen naar school of andere activiteiten moet brengen, een netwerk van babysits wilt uitbouwen of ’s avonds nog een winkel open wilt vinden, dan is het in een stad een stuk comfortabeler wonen.

Exit dus Tourinnes, maar toch zal het dorp altijd mijn sympathie hebben. Om te beginnen is dat stukje Waals-Brabant een prachtige en rustige landbouwstreek met open landschappen. Stilaan wordt er ook te veel gebouwd, maar dat is nog niet te vergelijken met sommige claustrofobisch volgebouwde Vlaamse dorpen.

In een studie vorig jaar uitgebracht door onze collega’s van Le Vif L’Express werd Beauvechain tweede in de rangschikking van steden en gemeenten waar het in Wallonië het best leven is. Het schilderachtige Tourinnes-la-Grosse is zeker een deel van de charme en geen beter moment om er op bezoek te gaan dan een herfstige zaterdag of zondag in november. Elk weekend van die maand is het daar feest : les Fêtes de Saint-Martin. Tweeënveertig jaar geleden opgestart door dorpsbewoner en keramist Max Van der Linden als een bescheiden artiestenparcours, zijn ‘de feesten’ nu uitgegroeid tot een gevarieerd programma, met tentoonstellingen, ateliers en concerten. Ruggengraat van dit evenement is nog steeds het parcours in de vijf deelgemeenten van Beauvechain langs huizen en ateliers waar plaatselijke kunstenaars hun werk tonen. Maar wie maar een namiddag tijd heeft, raad ik aan de tentoonstellingen te gaan bekijken op twee indrukwekkende locaties : de afgelegen Ferme de Wahenge en de mooi gerestaureerde Ferme d’Agbiermont. Verder mag u zeker de romaanse kerk van Tourinnes niet missen. Deze kerk-met-de-dikke-toren staat op het dorpsplein, dat in de zomer haast Zuid-Frans aandoet. In november echter, met een juiste dosis grijsheid en mistigheid in de lucht, is het er nog authentieker en mooier. Een van de komende zondagen moet ik toch absoluut eens terugrijden.

Info over het volledige programma en de inschrijvingen en reserveringen voor de Fêtes de Saint-Martin in Beauvechain, vindt u op www.amisdetourinnes.org

trui.moerkerke@knack.be

Trui Moerkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content