NOSTALGISCH, VERFIJND & HOOG- TECHNOLOGISCH

OP BASELWORLD PROBEERDEN WE DOOR HET BOS VAN HONDERDEN HORLOGEMERKEN TWEE DOZIJN BIJZONDERE BOMEN TE ZIEN. EEN EIGENZINNIGE KEUZE, IN ALFABETISCHE VOLGORDE.

1. Bell & Ross

Bell & Ross eert zijn verleden met een WW1 die zowel in polshorloge als in zakhorloge wordt aangeboden. De sfeer die wordt opgeroepen, is die van de militaire vliegerij in de jaren twintig. Soberheid en leesbaarheid overheersen, zoals we dat gewend zijn van het merk, dat volgend jaar zijn twintigste verjaardag viert. Vanaf 3000 euro.

2. Anonimo

De Florentijnse horlogemaker Anonimo blikt met de Militare Vintage terug op de allereerste ontwerpen voor militairen. Deze herinterpretatie met de kroon op 6 uur combineert een moderne techniek met vintage vormen en functies. De gezandstraalde, roestvrij stalen kast werd met de hand bewerkt. Stof- en waterdicht, vanaf 2850 euro.

3. Blancpain

De L-Evolution Tourbillon Grande Date van Blancpain met een loopreserve van zeven dagen is een opmerkelijk stuk fijne mechaniek waar een wereldprimeur in zit vervat : de aanduiding van de loopreserve werd op de rotor bevestigd en is dus door het saffierglas aan de achterzijde te bekijken. Volstrekt uniek.

4. Bulgari

In een achthoekige stalen kast met een lunette in keramiek en voorzien van tal van opmerkelijke functies is de Octo Chrono van Bulgari een blikvanger. In een groot venster op 12 worden de uren aangegeven, terwijl de retrograde minutenwijzer over een boog van 210 graden reist. Een heel aparte chronograaf.

5. Breitling

Breitling toonde met de Chronospace automatic een authentiek pilotenhorloge dat toelaat om dankzij de in beide richtingen draaiende, stervormige lunette een aantal berekeningen te maken. Met oversized wijzers en een forse 12-aanduiding een echt mannenhorloge.

6. Breguet

Breguet toonde na drie jaar ontwikkeling het perfecte horloge voor de wereldreiziger, de Hora Mundi. Uniek want in staat om in een fractie van een seconde met een simpele druk op de knop het uur in een tweede tijdszone te tonen, evenals de datum en het onderscheid tussen dag en nacht. Vanaf 62.600 euro.

7. Chanel

Chanel toonde na een zwart model (in 2000) en een wit exemplaar (in 2003) nu de J12 Chromatic waarvan de kleurt varieert tussen antraciet en zwart, afhankelijk van de lichtinval. Door een samengaan van titanium en keramiek en door een gepatenteerde polijsttechniek bezit het model een unieke glans. Vanaf 4500 euro.

8. Chopard

Chopard gaat met de Imperiale Two Tone voor een discreet en toch herkenbaar vrouwenhorloge, dit keer in staal en roze goud. Een elegant samengaan dat voornaamheid en klasse uitademt. Het centrum van de wijzerplaat is in parelmoer, de kroon kreeg een amethist cabochon mee. Heel bijzonder.

9. Corum

Dertig jaar na het lanceren van het lineaire uurwerk van de Golden Bridge gaat Corum onverdroten door met de ontwikkeling ervan. Voor het eerst werd in Bazel een automaat met dezelfde techniek getoond, die langs vier zijden bekeken kan worden. Beperkt tot 130 stuks in rood goud en 70 in wit goud.

10. Hermès

Ontwerpers bij Hermès hebben niet de gewoonte zich door de tijd te laten opjagen, omdat kwaliteit vooropstaat. Met een nieuwe versie van de Arceau, Le Temps Suspendu, is het ook voor de klanten mogelijk om de tijd even uit te schakelen. Een druk op de knop volstaat om de datumaanduiding te laten verdwijnen en de twee wijzers op een niet bestaand uur samen te brengen.

11. Hublot

Hublot brengt met de F1 King Power Tourbillon het eerste horloge uit, bestemd voor de exclusieve racewereld. Met een diameter van 48 mm, een combinatie van chronograaf, tourbillon en een loopreserve van vijf dagen. De lunette is in keramiek, de armband in Nomex, een synthetisch, brandwerend materiaal dat in racepakken wordt gebruikt. Beperkt tot vijftig genummerde exemplaren.

12. Jaquet Droz

Jaquet Droz bezit een unieke esthetiek die ook in deze Grande Seconde Quantième van een verbluffende, eenvoudige schoonheid is. Met een wijzerplaat in zilverwit en de typische aanduidingen van zowel uren, minuten als seconden. De datumaanduiding gebeurt via een wijzer op zes uur. Volstrekt eigenzinnig.

13. Laurent Ferrier

Laurent Ferrier verliet een paar jaar geleden na een geslaagde carrière Patek Philippe. Hij begon met een eigen bedrijf, om vrijwel meteen de Grand Prix de Genève te winnen. Zijn Galet Classique zocht inspiratie in negentiende-eeuwse chronometers maar kreeg er een tourbillon en twee spiralen bij, zichtbaar aan de achterzijde. Magnifiek.

14. Longines

Longines leverde in de jaren 1950 horloges voor piloten van Swissair en brengt daar nu een remake van op de markt, de Twenty-four hours. Opvallend is de matzwarte wijzerplaat met 24-uursaanduiding die de piloten gebruikten voor de bepaling van de positie van hun vliegtuig en voor het vluchtplan. De 24 cijfers werden van een Superluminovacoating voorzien voor een perfecte aflezing ’s nachts.

15. Omega

De Ladymatic van Omega paart technische hoogstandjes zoals een silicium balansveer en een co-axiaal kaliber, zichtbaar aan de achterzijde met de verfijnde elegantie van de supernova waaier in parelmoer op de wijzerplaat en de 184 diamanten die in de bezel werden gezet. Een subliem horloge waterdicht tot op 100 meter.

16. Patek Philippe

Met de Ladies First Minute Repeater zet Patek Philippe de traditie van dameshorloges met sonnerie verder die sinds meer dan een eeuw bestaat bij het merk. In dit zeer platte automatische uurwerk zorgt een gouden micro-rotor voor de energie. Een juweeltje van esthetiek, gekoppeld aan een heldere sonoriteit. Een zeldzame combinatie.

17. Porsche Design

Bij het duikershorloge Diver van Porsche Design overheerst een indruk van grote soberheid. Het automatisch uurwerk met zwarte wijzerplaat zit gevat in een stalen kast met een brug in titanium. Luminescente cijfers en wijzeraanduidingen contrasteren tegen die achtergrond. Gecombineerd met een armband in zwart rubber.

18. Rado

Rado brengt met de True Thin Line het allerdunste hightech keramisch horloge op de markt. Om het geheel zo dun te houden, werden alle componenten en structuren herwerkt. Voorzien van een kwartsuurwerk en gemonteerd in een kast die perfect aansluit bij de geïntegreerde, zwarte rubberen band.

19. TAG Heuer

TAG Heuer wilde zijn superioriteit op het gebied van de chronografie in de verf zetten met een concept, Mikrotimer Flying 1000. Dit mechanisch wonder, dat klopt aan een frequentie van 500 hertz (3,6 miljoen bewegingen per uur…), laat toe om de tijd te meten tot op een duizendste van een seconde. Voorlopig is het model nog enkel een concept watch.

20. Tissot

De Tissot T-Evocation, die op discrete wijze chique wil zijn, werd onderaan en bovenaan de wijzerplaat bezet met elf diamantjes in een wat breed uitlopende T-vorm. Met een wijzerplaat in parelmoer wil dit kwartshorloge elegantie combineren met onopvallendheid.

21. Zenith

Zenith ontwikkelde in 1969 het kaliber voor zijn automatische chronograaf, El Primero. In Bazel werd de El Primero Stratos-collectie getoond, geïnspireerd op de Rainbow Flyback zoals die voor de Franse luchtmacht in 1997 werd ontwikkeld. Imposant, viriel en toch duidelijk afleesbaar.

22. Seiko

Seiko wordt nog altijd wat onderschat maar is technisch altijd innovatief geweest, ook met het eerste kwartshorloge. De Credor Répétition Minute die gebruikmaakt van de Spring Drive brengt letterlijk een nieuw geluid, van een kristalheldere puurheid, zoals windklokjes in de Japanse bergen. Beperkt tot drie exemplaren à 30 miljoen yen.

23. Rodania

Rodania wil zijn persoonlijkheid onderstrepen met de automatische Linius, een vierkant polshorloge met zwarte wijzerplaat en Romeinse cijfers die naar het centrum uitlopen. Een voornaam uitziend geheel dat aan een zwartlederen polsband werd gekoppeld. Waterbestendig tot op 50 meter.

24. Rolex

Rolex is altijd zeer aanwezig geweest met zijn designs. De Datejust Special Edition is daarop geen uitzondering want gevat in een everose gouden kast van achttien karaat, voorzien van een parelmoeren wijzerplaat waarop plantenmotieven in roze goudstof werden aangebracht. Het geheel wordt omringd door twaalf diamanten. Indrukwekkend en toch niet overweldigend.

DOOR PIERRE DARGE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content