B rigitte Macq is tekenares van opleiding maar heeft zich onderweg van haar parcours laten afleiden. Overweldigd door alles wat oud en mooi is, begon ze zeven jaar geleden een winkel waar ze oude juwelen en oud textiel verkocht. Dat bleek zo’n succes dat ze haar voorraden niet tijdig aangevuld kreeg. In haar achterhoofd spookte intussen al een andere droom: ze wilde al dat moois in een aangepaste omgeving etaleren en er een leefbaar geheel van maken waar ze gasten kon ontvangen. Toen er in het hartje van Chimay een oud pand werd verkocht, sloeg ze ’s anderendaags al toe. “Ik heb veel in b&b’s gelogeerd en heb er aanvankelijk nog aan gedacht om me op het platteland te vestigen, waar misschien niemand me zou vinden. Terwijl dit huis goed gelegen was, karakter te over had en de rust kende die ik zo belangrijk vond.”

Het huis aan de stemmige place du Chapitre behoorde ooit tot een klooster en eindigde zijn carrière als bijgebouw van het stadsschooltje. “Het pand had behoorlijk geleden, maar met de hulp van lokale vaklui konden we het in één jaar tijd de allure geven die erbij hoorde”, zegt de eigenares, die nu vijf gastenkamers openstelt voor gelijkgezinden.

De indrukwekkendste kamer is de suite op de benedenverdieping, waar de muren bekleed zijn met rode toile de Jouy, en waar een hemelbed en antieke meubels staan. Er is een klein salon dat uitgeeft op een privé-terrasje op het plein en er is ook een badkamer met een prachtige lambrisering. Toch kozen we voor de Chambre Coton op de eerste verdieping, waar de decoratie minder overweldigend is, een neutrale toon in gebroken wit overheerst en een schrijftafeltje met een ganzenveer wacht. De muren zijn volgens een Italiaans procédé overdekt met zich herhalende motieven. We keken ook nog even rond in de intrigerende Chambre des Oiseaux, die geheel werd opgebouwd rondom twee met vogels beschilderde deuren. Daar overheerst het saliegroen en staat een verrukkelijke kleine secretaire, voor wie de behoefte voelt om in enkele dagen tijd een fraai kortverhaal te schrijven.

Bij het ontbijt, met verse, grote croissants en diverse broodsoorten, keken we uit op de kerk, waarachter het kasteel ligt van de prinsen van Chimay. Het kasteel staat open voor het publiek en voor de gasten van Le Petit Chapitre weet Brigitte meestal te regelen dat de energieke prinses Elisabeth de Caraman Chimay zelf de rondleiding doet.

Le Petit Chapitre telt vier kamers die aan 70 euro worden verhuurd en één suite waarvoor 85 euro wordt gevraagd. De kleine Chambre Jaune kan als annex voor de Chambre Coton worden gebruikt en wordt dan tegen 55 euro verhuurd. De prijzen gelden per kamer, inclusief de ontbijten. Le Petit Chapitre, 5 place du Chapitre, 6460 Chimay, Tel. 060-21 10 42, fax 0477-76 70 60, http://users.skynet.be/bs938209/lepetitchapitre, e-mail: brim@skynet.be

Tekst en foto’s Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content