Voor 6 tot 8

Pasta : 2 g gedroogde Thaise chilipepers (ca. 6), 1 tl zout

(+ een mespunt), 21 g gepelde knoflooktenen, gehalveerd,

30 g gepelde Aziatische sjalotjes, overdwars in dunne plakjes gesneden, 2 el kapi kung (garnalenpasta)

Soep : 900 g varkensspareribs, in afzonderlijke ribbetjes gesneden, 2 l water, zout

180 ml nam makham (tamarindewater)

1 el Thaise gelebonensaus

30 g choy sum (bloeiende kool), stelen en bladeren, onderkantjes eraf gesneden, in stukken van 5 cm, 210 g gepelde ui, in partjes van ruim 1 cm dik

1 el Thaise vissaus

5 à 10 gebakken gedroogde Thaise chilipepers

2 el hom daeng jiaw (gebakken sjalotjes)

Pasta : stamp de chilipepers met een mespunt zout ca. 1-2 minuten in een granieten vijzel tot een vrij fijn poeder (de zaadjes zijn nog grotendeels zichtbaar). Voeg de knoflook toe, stamp ca. 1-2 minuten tot je een vrij gladde pasta hebt, voeg de sjalotjes toe en doe nog eens hetzelfde. Voeg de garnalenpasta toe en stamp ca. 30 seconden tot de pasta net is opgenomen. Je hebt nu ongeveer 95 g pasta. Je kunt ze meteen gebruiken of in een luchtdichte doos maximaal 1 week in de koelkast of 6 maanden in de diepvriezer bewaren.

Soep : doe de spareribs in een middelgrote pan, giet er 2 liter water bij. De spareribs moeten onderstaan. Breng op hoog vuur aan de kook en zet het vuur dan meteen laag, zodat het water zacht pruttelt ; schep eventueel schuim af. Voeg de pasta toe, roer en proef (wees niet ongerust, het water kookt al zo lang dat de spareribs niet rauw meer zijn). Roer er genoeg zout door, ca. 1 theelepel, om het lekker zoutig te laten smaken (de spareribs absorberen wat van dat zout, en de tamarinde die je straks toevoegt brengt alles weer in evenwicht). Leg het deksel op de pan en laat zo’n 35 minuten pruttelen tot het vlees mals is, maar niet zo zacht dat het van het bot valt. Roer het tamarindewater en de gelebonensaus erdoor, zet het vuur hoog en breng alles flink aan de kook. Voeg de choy sum en uien toe, maar roer niet. Leg het deksel op de pan en wacht ca. 5 minuten tot de choy sum slinkt. Haal het deksel eraf, roer even door en zet het vuur weer laag tot de soep zacht pruttelt. Kook 10-15 minuten tot de stengels van de choy sum heel zacht maar nog niet papperig zijn. Het groen van de groente is veel minder fel van kleur geworden. De uien vallen uit elkaar. Roer de vissaus erdoor en zet het vuur uit. Afgekoeld en afgedekt is de soep in de koelkast 3 dagen houdbaar ; na 1 dag smaakt ze zelfs nog lekkerder. Verwarm ze dan zachtjes in een pan met deksel erop. Laat de soep afkoelen tot warm, proef en voeg naar smaak meer vissaus toe. Breek vlak voordat je de soep serveert de gebakken gedroogde chilipepers doormidden (of laat ze heel) en voeg ze samen met de gebakken sjalotjes toe. Zet de pan op tafel, samen met soepkommetjes en een soeplepel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content