Eergisteren werd met het congres Hot topics op school het startsein gegeven voor de Week van de Lentekriebels. Organisator Sensoa, het Vlaams service- en expertisecentrum voor seksuele gezondheid en hiv, wil tijdens die week bij leraren en ouders nogmaals aandacht vragen voor een goede seksuele en relationele opvoeding. Volgens Sensoa is het belang daarvan niet te onderschatten : onderzoek linkt een goede relationele en seksuele vorming aan meer verantwoord seksueel gedrag, aan minder seksueel geweld en minder soa-infecties. Bovendien stelt Sensoa vast dat wie een degelijke voorlichting kreeg, het eerste seksuele contact langer uitstelt en minder fouten maakt bij het gebruik van anticonceptie.

Het is opmerkelijk dat in een tijd waarin ouders een heel arsenaal aan informatie ter beschikking hebben, van supernanny’s op tv tot een onuitputtelijke reeks opvoedingsboeken, het toch nog moeilijk is om met je kinderen over seks te praten. Een tijd ook waarin de meeste ouders van nu zelf al veel ‘relaxter’ en vrijgevochten zijn opgevoed.

Met collega’s en vrienden zijn opvoedingsvraagstukken een regelmatig onderwerp van gesprek. Iedereen heeft tips en trucs om kwaaltjes te bestrijden, om te straffen en te belonen of om een kind aan het huiswerk te krijgen. Maar als het over seksuele vorming gaat, dan is er twijfel. Want wat antwoord je aan een vierjarige die per se wil weten hoe hij of zij in die buik van mama terechtkwam ?

Toch lijkt er in de wereld van vandaag minder ruimte te zijn voor twijfel. In mijn internetloze jeugd was er Avro’s Toppop en een Bilitis-poster tegen de muur. Daarna kwam MTV en brak internet door. Je kunt tegenwoordig kinderen en jongeren onmogelijk weghouden van expliciete of seksuele beelden en invloeden, dus moet je hen er leren mee omgaan.

Volgens Sensoa zijn kinderen tussen tien en veertien jaar het meest beïnvloedbaar op het vlak van seks en relaties. Op die leeftijd praten ze niet altijd even graag met hun ouders en zijn ze ook online kwetsbaar.

Vandaar het belang om de thematiek van jongs af aan bespreekbaar te maken. “Het is nooit te vroeg om met seksuele opvoeding te beginnen”, zegt Hilde Colpin, professor aan de faculteit psychologie en pedagogische wetenschappen aan de KU Leuven, tegen interviewster Griet Schrauwen (pagina 28). Colpin schetst waarom ouders het vaak zo moeilijk hebben met seksuele opvoeding en geeft ze richtlijnen. Griet Schrauwen verzamelde ook interessante literatuur, voor kinderen en voor de ouders.

trui.moerkerke@knack.be

Trui Moerkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content