Ludo Granzow interpreteert op zijn eigen manier bestaande recepten en vaak is het eindresultaat verrassend lekker.

Ludo Granzow is een gepensioneerd leraar Nederlands met te weinig vrije tijd. Deze actieve man is een sportliefhebber die jogt, tennist, fietst en skiet. Voorheen kookte Ludo Granzow in de weekends en zijn vrouw op weekdagen. Sinds hij op pensioen is, zijn de rollen omgekeerd. Om zich in de kookkunst te bekwamen, volgt Ludo Granzow avondlessen aan de PIVA. Hij doorliep al heel wat modules, zoals ‘fijne gerechten’, ‘nagerechten’ en ‘dagschotels’. Volgend jaar staan er ‘uitheemse gerechten’ op het programma. De liefde voor de kookkunst is dertig jaar geleden op school ontwaakt. Daar maakte een secretaresse voor veertig hongerige mondjes paella. Ludo Granzow heeft goed gekeken en thuis alles over gedaan. Met Ons Kookboek in de hand is hij gaan oefenen en toen hij zich zekerder begon te voelen, is Ludo gerechten gaan namaken die hij op restaurant proefde. Zelden volgt hij een recept uit een boek op, hij creëert bijna altijd een eigen interpretatie. Het gepubliceerde recept van de pastasalade is een vereenvoudigde versie van een recept uit de avondschool, het recept van de schelvis is een combinatie van drie bestaande recepten en het nagerecht met fruit is geïnspireerd op een recept van Carluccio. Gerechten die Ludo tijdens zijn reizen naar Italië en andere verre oorden, zoals Afghanistan, proefde, heeft hij thuis op zijn manier nagebootst. Het einderesultaat was meestal niet hetzelfde maar daarom niet minder smakelijk.

Ludo’s echtgenote vindt het prettig wanneer hij kookt, zolang hij maar niet te dominant is. Meestal wordt er gescheiden gekookt, behalve wanneer er bezoek komt en de echtelieden een kookteam vormen. In de kleine keuken loop je elkaar snel voor de voeten. Vroeger kookte Ludo Granzow vaak met zijn zoon Gerben. Dan werden er meestal wokgerechten bereid. Nu woont Gerben met zijn vriendin en wokt hij alleen met het boek van Ken Hom aan zijn zijde. Dochter Verena is kotstudente en wanneer zij thuis is, doet zij wel eens mee in de keuken. Voor haar moet het overzichtelijk zijn en vlug gaan.

Wanneer Ludo zijn vrouw wil verwennen, dan bereidt hij Vietnamese kip met gemberrijst en gembersaus. Voor de zoon moet het uit de wok komen en Verena heeft het liefst een zuiders gerecht met veel groenten. Zelf geeft Ludo Granzow de voorkeur aan Vlaamse visgerechten of een Indiase bereiding met veel specerijen.

De keuze van de wijn gaat naar een Château Tourteau Chollet 2003 uit de Graves, gemaakt van sauvignon– en sémillon-druiven en te koop voor 6,95 euro bij Colruyt.

Pieter van Doveren I Foto’s Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content