Lene Kemps
Lene Kemps Lene Kemps is de hoofdredactrice van Knack Weekend.

Als ik ’s ochtends wakker word, bedenk ik dat ik eigenlijk liever nog wat langer had geslapen. Vervolgens moet ik een keuze maken: haar wassen, ontbijten of snel nog iets lezen. Of het nu zo is of niet, ik ben amper wakker en heb al niet genoeg tijd. Dan vind ik dat ik de vorige avond te veel heb gegeten, te veel tv heb gekeken en te weinig heb geschreven, niet genoeg mails heb beantwoord. Te weinig, niet genoeg, nooit genoeg. En zo gaat het eigenlijk de hele dag door. Het is wat Lynne Twist in haar boek The Soul of Money ‘de cultuur van nooit genoeg’ noemt, de leugen van zeldzaamheid – the lie of scarcity.

Iedereen kent die ‘nooit genoeg’-gesprekken. Andere mensen schijnen meer te doen met hun geld, ik heb nooit genoeg. Ik werk even hard als iedereen, maar ik raak nergens. Ik ben altijd zo druk bezig en heb er zo weinig plezier in. Liefde, tijd, geld, plezier. Lynne Twist wijst ons erop dat we enorme hoeveelheden tijd spenderen aan het berekenen hoeveel we ervan bezitten, nodig hebben, willen en hoeveel anderen hebben en willen. In ons hart zijn we ervan overtuigd dat er ‘nooit genoeg’ is. En dat we voortdurend moeten opletten, alert blijven, of we zijn de pineut. Alsof er een gigantische kosmische stoelendans bezig is. En als de muziek stopt, wil je niet degene zijn die als enige nog rechtop staat.

We vergelijken onszelf met de buren, die hun zaakjes zoveel beter geregeld hebben. Met dat koppel in de kennissenkring dat zo moeiteloos hecht en echt lijkt. Met die andere in de fitness die wel gewicht verliest en stevige bovenarmen heeft. Met die collega die wel slim, hardwerkend en ook nog knap is. Want het enige waar ‘nooit genoeg’ naar leidt, is naar ‘ik ben niet goed genoeg’.

Volgens Twist, die een succesvol fundraiser is, wordt de mythe van zeldzaamheid kunstmatig in stand gehouden, is onze cultuur ervan doordrongen, op elk vlak, individueel en economisch. We worden voortdurend verteld dat er niet genoeg is: niet genoeg werk, geld, water, succes, geluk, gezondheid… Onze geest wordt geregeerd door vraag en aanbod, zodat we uiteindelijk ook onszelf de hele dag in de weegschaal leggen, en onszelf heel vaak te licht bevinden.

We gaan misschien wel naar een tijd van echt weinig, naar een moment waarop we echt spaarzaam moeten zijn. Misschien is het een goed idee om alvast het motto ‘meer is beter’ los te laten. En vooral om te denken: er is wel genoeg. Gelijk wat de toekomst op mijn pad brengt: ik ben genoeg.

LENE.KEMPS@KNACK.BE

LENE KEMPS

Alsof er een gigantische kosmische stoelendans bezig is. Als de muziek stopt, wil je niet degene zijn die als enige nog rechtop staat

Partner Content