NOCH ADRES NOCH MOJITO’S

Timo Janse : "Bij ons kom je niet voor feestelijke polonaisetoestanden. We zijn ook geen pick-upbar." © WOUTER VAN VAERENBERGH

Speakeasy cocktailbars, een rijzend fenomeen, prikkelen door hun geheime adres. Dat kun je alleen via een gsm-nummer te weten komen. Wij vonden Door 74 in Amsterdam, de eerste in zijn soort in de Benelux. Hoeden en drukte zijn niet toegelaten.

Niet ver van de Amsterdamse bloemenmarkt, in een straat met hoofdzakelijk horecazaken, ontdekken we Door 74. Niets aan de gevel wijst erop dat achter de geblindeerde ramen de eerste speakeasy cocktailbar van de Benelux onderdak vond. Op de deur verraadt alleen een kleine klever dat de zaak een horecavergunning heeft. Eerder die dag gaven we via voicemail ons telefoonnummer door, kort daarop beantwoordde een vriendelijke stem onze oproep. Van Door 74 hadden we immers alleen een gsm-nummer. Telefonisch reserveren is noodzakelijk. Wij hadden geluk : enkele uren later kregen we in de mysterieuze bar een plaatsje toegewezen nadat de portier onze reservatie had gecontroleerd.

Het interieur van Door 74 oogt fraai maar niet spectaculair, extreem chic of extravagant. ” Speakeasy cocktailbars maken het verschil door de sfeer, de service en het drankenaanbod”, legt hoofdbarman en gastheer Timo Janse uit. “Ze bieden een alternatief voor luidruchtige feestbars en elegante maar dure hotelbars. Bij ons staat de jazzy muziek niet te hard, zodat je makkelijk kunt praten en voor een mojito ben je hier niet op het goede adres. Daarvoor verwijzen we naar de drukke feesttenten verderop in de straat. Let wel, ik vind een mojito best lekker maar dat drankje wordt veel te hard commercieel aangestuurd. Iedereen die in deze buurt de bioscoop buitenkomt, lijkt wel naar een mojito te snakken, omdat ze een reclamefilmpje hebben gezien. Te gek !”

Timo Janse kluste tijdens zijn studie economie bij als barman. Hij begon in typische uitgaanstenten en ging daarna aan de slag in stijlvolle hotelbars. In plaats van een job als accountant verkoos hij uiteindelijk een bestaan als professionele cocktailbarman. “Van je passie je beroep maken, leek me niet onverstandig.” Janse gaf al vroeg blijk van een uitzonderlijk talent om smaken harmonieus te combineren. Hij blonk meermaals uit in nationale en internationale cocktailwedstrijden. Voor Bols mocht hij zelfs een eigen likeurdrank ontwikkelen die in beperkte oplage aan een aantal bars wordt geleverd. “Ik werkte hier in de buurt in een bar, toen ik vernam dat de eigenaar ook een speakeasy cocktailbar wou beginnen. Ik was meteen kandidaat.”

RUSTIG GENIETEN

Speakeasy bars verwijzen naar de illegale Amerikaanse drankgelegenheden waar men tijdens de Drooglegging in de jaren 1920 stiekem voor drank terechtkon. In de huidige context zijn het bars die geen publiciteit maken en die van de klant de inspanning vragen om hen te zoeken. Daardoor worden vanzelf geruchten gecreëerd. “Veel klanten komen naar hier met hun date”, vertelt Timo Janse. “Het maakt altijd indruk om met iets speciaals uit te pakken en door onze cocktails hebben die stelletjes sowieso al een gespreksonderwerp. Ook zakenlui met relaties uit het buitenland komen graag. Ze tonen hun gasten iets uitzonderlijks en zitten meteen in een internationale sfeer want ook veel expats hebben de weg naar Door 74 gevonden. Dat ze moeten reserveren vinden ze niet erg. Integendeel, zo zijn ze zeker dat ze plaats hebben.”

Speakeasy’s willen inderdaad op diverse manieren het verschil maken. Een reserveringspolitiek zorgt ervoor dat de toeloop goed georganiseerd is. De klant voelt zich ook onmiddellijk welkom. Door 74 heeft wel een eigen reglement : je moet aan tafeltjes zitten, je mag niet aan de bar hangen. Hoeden zijn verboden. Gebruik van gsm of computer is niet toegelaten. “Bij ons kom je niet voor feestelijke polonaisetoestanden. We zijn ook geen pick-upbar”, benadrukt Janse. “Klanten die zich zo willen manifesteren, worden vriendelijk terechtgewezen. Mensen komen hier om in alle comfort en rust te genieten van hun gezelschap, van de sfeer, de leuke muziek, een goed gesprek en natuurlijk van lekkere drankjes.” Ze krijgen bij aankomst gratis fris water, nootjes, olijfjes, zoutjes en een intrigerende drankenkaart. Die kaart is eerder beperkt, geen ellenlange lijst met cocktails. “Ze verandert om de drie maanden en er staat altijd een dozijn zelfontworpen cocktails (zie recepten) op, naast een viertal afgeleiden van klassiekers zoals gin & tonic. Ik zorg steeds voor een grote variëteit in het aanbod. Sommige cocktails zijn pittig tot vurig, andere zacht en elegant, nog andere sterk smakend of ronduit bizar en grensverleggend van smaak. Ik heb zo’n 350 verschillende flessen sterkedrank en likeuren ter beschikking, een vijftiental zelfgemaakte siropen en een vijftiental andere siropen. Daarmee geef ik mijn drankenkaart een eigen DNA. Verder is er keuze uit diverse champagnes en er is ook één bier van het vat. Nogal wat vaste klanten vragen bij het binnenkomen een fris pilsje voor de grote dorst, om daarna van de cocktails te genieten. Want daar komt het uiteindelijk op aan.”

-Door 74, Amsterdam, +31 6 3404 5122. Maandag gesloten, alle andere dagen open van 20 uur tot ten minste 3 uur, op vrijdag en zaterdag tot ten minste 4 uur.

DOOR WILLEM ASAERT – FOTO’S WOUTER VAN VAERENBERGH

Speakeasy’s zijn een alternatief voor luidruchtige feestbars en elegante maar dure hotelbars.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content