Noahs pudding Begüm Kiroglu van Begüm Khan

Begüm Kiroglu © GF

De Turkse Begüm Kiroglu lanceerde haar juwelenmerk Begüm Khan in 2012. Haar accessoires zijn geïnspireerd door de natuur en het Ottomaanse Rijk.

Voor 1 grote kookpot

500 g ongekookte tarwe- of gerstkorrels, 250 g kikkererwten in blik, uitgelekt gewicht, 250 g witte bonen in blik, uitgelekt gewicht,

50 g ongekookte rijst,

3 el gedroogde rozijnen,

8 gedroogde abrikozen, in stukjes gesneden,

8 gedroogde vijgen, in stukjes gesneden, 600 g suiker, 2 kaneelstokjes

Optioneel

2 el sinaasappelzeste (van 1 sinaasappel), 1 el citroenzeste, 2 el rozenwater

Voor de afwerking

1 granaatappel, de zaadjes, 3 el pijnboompitten

De avond voordien

1. Doe de tarwe of gerst in een kookpot en zet ruim onder water. Breng aan de kook, dek af met een deksel en draai het vuur lager. Laat 10 minuten zachtjes sudderen.

2. Neem van het vuur en laat de granen een nacht afkoelen en weken.

De volgende dag

3. De granen zouden het meeste (of zelfs alles) van het vocht moeten hebben opgezogen. Spoel de kikkererwten en de bonen en voeg ze toe aan de kookpot, samen met de kaneel, rijst, suiker, gedroogde vruchten en optioneel het rozenwater en de citruszeste.

4. Voeg wat extra water toe zodat alle ingrediënten ruim onderstaan. Breng het geheel aan de kook.

5. Roer voorzichtig met een houten lepel terwijl het mengsel kookt tot het indikt (voeg eventueel wat water toe als het te droog wordt). Test of de rijst en de granen gaar zijn.

6. Haal van het vuur en vul dessertkommetjes of één grote kom met de pudding. Laat afkoelen, dek af en zet enkele uren in de koelkast.

7. Garneer de pudding voor het serveren met de granaatappelpitten en pijnboompitten. Je kunt ook nog extra gedroogd fruit toevoegen.

TIP: als je een stevige versie van de pudding wilt, kun je ook nog 1 à 2 tl gelatine in poedervorm toevoegen tijdens het koken. Met deze hoeveelheden van Begüm heb je voldoende om minstens 15 mensen een dessertje voor te zetten. Tenzij je een groot feest geeft, kun je de hoeveelheid dus halveren of zelfs een kwart van de hoeveelheid gebruiken.

Noahs pudding Begüm Kiroglu van Begüm Khan
© ANAÏS LESY

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content