De zaakvoerders van zes Vlaamse interieurwinkels spreken uit ervaring en sommen voor u op : het meubel van het jaar, het meest comfortabele meubelstuk, de beste prijs-kwaliteitverhouding en meteen ook de designer én de trend van het jaar.

Peter Desmedt zaakvoerder van Domus plus in Roeselare

Trend van het jaar ?

De algemene smaak gaat omhoog. Design sijpelt het leven binnen van steeds meer mensen.

Meubel van het jaar ?

Eklipse van Silvia Colombini en Zoran Jedrejcic voor BRF. De ellipsvormige zitring is een no-nonsense ontwerp met een vernieuwende kijk op meubels als object.

Designer van het jaar ?

Jaime Hayon, een jonge Spaanse ontwerper met verfrissende en speelse ideeën. Hij slaagt erin eenvoudige vormen te combineren met een vleugje humor. Mijn favoriet : de Poltrona Single van de Showtimecollectie voor BD Ediciones.

Meest ergonomische/comfortabele meubel ?

On the rocks van Francesco Binfare voor Edra. Een esthetisch én comfortabel ontwerp. De zitting is gevuld met siliconen die de vorm van het lichaam aannemen.

Beste prijs-kwaliteitaankoop ?

Nog steeds : Es van Konstantin Grcic voor Nils Holger Moormann uit 1999. Mooi en goed design is meestal peperduur, maar de prijs van dit wiebelrekje valt nogal mee. Een duur stuk van dit jaar is Leatherworks van de Campana broers voor Edra. De zetel is bekleed met lappen leder, afvalmateriaal uit de favelas of Braziliaanse krottenwijken dat wordt hergebruikt. Toch kost de stoel zo’n 4000 euro.

Domus Plus, Sint-Amandsstraat 87, Roeselare. Info : 051 24 25 25, www.domusplus.be.

Anne Decruy zaakvoerder van’t Casteelken in Rumbeke

Trend van het jaar ?

Ik zie niet één specifieke trend, maar merk dat klassiekers uit de twintigste eeuw opnieuw furore maken. Alles komt terug.

Meubel van het jaar ?

De S-table van Xavier Lust voor MDF Italia. Lust geldt doorgaans als een minimalist, maar nu brengt hij een heel sculpturaal meubel met een getorste poot. Het is bijna een kunstwerk.

Designer van het jaar ?

Heel straf vind ik het werk van Patricia Urquiola. Door haar veelzijdigheid kan ze gerust naast iemand als Philippe Starck staan. Hoe ze als vrouw iets betekent in de designwereld – toch vooral een mannenbastion – mag zeker onderstreept worden.

Meest ergonomische/comfortabele meubel ?

Campo d’oro van Paolo Pallucco voor De Padova. In een handomdraai kan de vierkante witte tafel omgevormd worden tot drie kleinere, trapeziumvormige tafeltjes. Dagelijkse bezigheden worden aan deze tafel gemakkelijk door verschillende mensen gecombineerd, zonder elkaar te storen.

Beste prijs-kwaliteitaankoop ?

Mijn advies : investeer in een klassieker zoals de Vlinder van Arne Jacobsen. Die stoel zit gewoon goed, is stapelbaar, en wordt nooit ouderwets.

’t Casteelken, Sint-Petrus en Paulusstraat 2, Rumbeke. Info : 051 20 98 11,

www.casteelken.be.

Jos Peeters zaakvoerder van Donum in Antwerpen en hasselt

Trend van het jaar ?

Het strakke minimalisme lijkt stilaan te worden gecompenseerd. Rijke en natuurlijke materialen zoals leder, zijde, wol maken opgang. Zetels krijgen hoge ruggen en worden aangekleed met warme kleuren om ons in te nestelen. Cocooning is terug.

Meubel van het jaar ?

De Eames Lounge Chair van Charles Eames voor Vitra, een ontwerp uit 1956. Klassiekers komen terug en meer mensen zijn nu ook bereid om te betalen voor kwaliteit.

Designer van het jaar ?

Het niveau dat een Belg als Xavier Lust momenteel haalt, is uitzonderlijk. Zijn universele vormentaal zal hem ongetwijfeld internationaal succes bezorgen. Lust is heel creatief, maar weet tegelijk ook goed de markt te bespelen : een unieke combinatie.

Meest ergonomische/comfortabele meubel ?

De beddencollectie van Piet Boon voor de Nederlandse fabrikant Nilson. Royaal comfort en een mooi ontwerp.

Beste prijs-kwaliteitaankoop ?

Dan ga ik opnieuw voor een klassieker, zoals de DSS-stoel van Charles Eames, bij Vitra. Een hedendaags en duurzaam design met een aanvaardbare prijs.

Donum, Hopland 47, Antwerpen,

03 231 39 18. Havermarkt 31-33, Hasselt, 011 22 83 36. Info : www.donum.be.

Kristel Van Kerckhovenzaakvoerder van Kaai Design in Antwerpen

Trend van het jaar ?

Invloeden uit de jaren zestig en zeventig, nieuwe ontwerpen met een knipoog naar vroeger. Vooral in het materiaalgebruik. Zo is er dit jaar veel leder met een patina. Ontwerpers kiezen voor een gulden middenweg tussen minimalisme en frivoliteit.

Meubel van het jaar ?

De Volant van Patricia Urquiola voor Moroso. De stoffen bekleding die op een metalen structuur is gedrapeerd, bepaalt het model van de stoel.

Designer van het jaar ?

Patricia Urquiola. De manier waarop ze speelt met volumes en textiel is heel verrassend en fijngevoelig, vrouwelijk ook. Haar ontwerpen zijn onvoorspelbaar.

Meest ergonomische/comfortabele meubel ?

De Silver bureaustoel van Hadi Teherani voor Interstuhl. Een degelijke, mooi vormgegeven stoel met de nodige aandacht voor ergonomie en zitcomfort. Bij écht comfort denk ik aan Groundpiece van Antonio Citterio voor Flexform uit 2001, een sofa met donzen vulling en nonchalante look.

Beste prijs-kwaliteitaankoop ?

Essenza van Willem van Ast voor Arco, een serie tafels in verschillende maten en uitvoeringen met een eerlijke prijs. De verhoudingen van deze houten tafels zitten gewoon goed. De lichte poten en het detail van het schaduwvoegje maken dat dit stevige meubel toch elegant oogt.

Kaaidesign, Vlaamsekaai 45, Antwerpen.

Info : 03 248 77 44, www.kaaidesign.be.

Linda Raetszaakvoerder van Surplus in Gent

Trend van het jaar ?

Merken duiken in hun archieven en halen klassiekers weer boven. Of nieuwe technieken worden toegepast op een vormentaal uit de jaren zeventig. Ook interculturele invloeden zijn merkbaar, zoals een oriëntaalse inspiratie. En ontwerpers experimenteren met nieuwe materialen. Samengevat : alles kan.

Meubel van het jaar ?

404F-stoel van Stefan Diez voor Thonet. Het intrigeert me hoe een stoel steeds opnieuw kan worden uitgevonden. Diez is erin geslaagd om op een eigenzinnige manier een discrete, mooie en comfortabele stoel te tekenen.

Designer van het jaar ?

Stefan Diez. Interessant om te zien hoe hij als architect vormen vertaalt tot een goed product.

Meest ergonomische/comfortabele meubel ?

Shanghai tip van Patricia Urquiola voor Moroso. De neksteunen zijn opklapbaar, wat deze zetel tot een heel comfortabele en gezellige familiebank maakt.

Beste prijs-kwaliteitaankoop ?

Het modulaire rekkensysteem van Axel Kufus voor Nils Holger Moormann uit 2001, een doordacht en duurzaam concept dat ruimte laat voor flexibiliteit. De mdf-planken krijgen een milieuvriendelijke waslaag, het ontwerp is heel eenvoudig en no-nonsense.

Surplus, Zwartezusterstraat 9, Gent.

Info : 09 233 52 94.

Virginie Gyselinckmedewerker bij Gyselinck in Kortrijk

Trend van het jaar ?

Designklassiekers worden heruitgegeven. Deze ontwerpen blijven hun waarde behouden.

Meubel van het jaar ?

Nekton stools van Zaha Hadid voor Established & Sons. Futuristisch en eenvoudig tegelijk.

Designer van het jaar ?

Zaha Hadid. De architecturale en futuristische vormgeving van haar blijft groeien.

Meest ergonomische/comfortabele meubel?

De sculpturale modellen van Pierre Paulin voor Artifort uit de jaren zestig zijn nog steeds hyperactueel. Zowel hun design als hun ergonomie is perfect.

Beste prijs-kwaliteitaankoop ?

Lisbonstoel van Alain Berteau voor spHaus. Een eenvoudig en mooi ontwerp.

Gyselinck Meubelen en Interieur,

Wijngaardstraat 26-28, Kortrijk.

Info : 056 22 08 24.

Door Joke Vermeersch

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content