In heel het Franse zuiden en vooral dan in de Languedoc-Roussillon is het millesime ’96 getekend door twee factoren van ellende en tegenspoed. Vooreerst was de rijping erg ongelijkmatig. Zelfs op hetzelfde perceel stonden rijpe en onrijpe stokken samen en zo werden de betere wijnbouwers verplicht om in verschillene passages te oogsten, wat de kosten opdrijft. Hiermee werd de oogstperiode uitgesmeerd over praktisch een volledige maand (9 september tot 5 oktober). Tot overmaat van ramp regende het die hele maand. Guido Jansegers van Château Mansenoble : ?We gingen altijd met twee tractoren de wijngaarden in om de in de modder vastgelopen karren te kunnen lostrekken.?

Het gevolg van deze moeilijke klimaatsomstandigheden is dat cabernet sauvignon rijpheid mist en maar ?passeert? als hij versneden wordt met zachtaardige merlot. De vin de pays 1996 van het château Mansenoble is getekend door de perfecte samenhang van deze twee druivensoorten : ze klikken als het ware ineen en er komt een redelijke balans van fruit en tannines.

De ernstige wijnen van het château, de Corbières AOC en de Réserve du Château die gewoonlijk wat hout krijgt, zijn in 1996 verrassend goed. Het geheim van hun kwaliteit zit in het gebruik van de mourvèdre-druif, de structuurreserve van de midi, de universele verbeteraar van de zuidelijke wijngaarden. Bij rijpheid geeft hij omfloerste bitterheid die goed structurerend werkt in het zuiderse geweld. Maar rijpheid is de voorwaarde. Guido Jansegers : ?Ik ging voor mijn vendangeurs uit, en proefde van elke wijnstok. Enkel als het zoetgehalte correct was en de tannines uit de schillen rijp waren, mochten ze de stok kaal plukken. Rot hebben we maniakaal geweerd.?

Zo haalde hij een partij rijpe mourvèdre binnen die zijn châteauwijnen nu een rijpe onderbouw geeft en zachtaardige tannines waardoor ze allure en potentieel krijgen.

Beide wijnen, AOC Corbières 1996 en de Réserve 1996, zijn getekend door onmiddellijke smakelijkheid en door de voor mourvèdre typische omfloerste structuurtannines. De middelmatigheid van het jaar brengt wel mee dat ze niet de grote smaaklengte vertonen van de ’95 of de ’94. De prijzen zullen echter constant blijven.

(Invoer : A.F. Manpaey, Groot-Bijgaarden en Madas n.v., Antwerpen. De Vin de Pays kost een flinke 160 fr., de Corbières AOC, 213 fr., de Réserve zo’n 380 fr.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content