. Het paradepaardje van Nike is de Swift Suit, die nu reeds te koop is. Het pak werd oorspronkelijk ontwikkeld voor korte-afstandslopers op de Olympische Spelen in Sydney, maar werd ondertussen aangepast voor een hele reeks sporten en disciplines, waaronder wielrennen, zwemmen en schaatsen. Het pak ondersteunt atleten op twee manieren. Het regelt de temperatuur via strategisch geplaatste ventielen – in Athene stijgen de temperaturen makkelijk tot 40 graden – en minimaliseert ook de weerstandskracht van lucht en water. Groefjes en lichtgewichtmate- rialen maken dat de atleten aan snelheid winnen. Lance Armstrong reed de Ronde van Frankrijk al in zo’n outfit, in Athene trekt het volledige Canadese roeiteam het aan. ( Info : 02 474 57 40).

. Intensieve studie van haaien zette Speedo op weg voor het Fastskin FSII-zwempak. Speedo ontdekte dat de tandachtige uitsteeksels op de huid van haaien niet overal dezelfde vorm en textuur hebben. Het water werkt op elke plek immers anders in op het haaienlichaam. De gedifferentieerde huidstructuur is er dan ook op gericht de weerstandskrachten bij het zwemmen te reduceren. Met dat uitgangspunt ontwikkelde Speedo een pak uit twee materialen : het ruwere Fastskin en het zachtere Flexskin. CyberFX, het bedrijf achter de Spiderman-films, bepaalde welke stof waar moest worden gebruikt. Daartoe werd een virtuele waterstroom met anatomisch perfecte zwemmers ontwikkeld om te bestuderen hoe het water op het menselijk lichaam inwerkt. Het pak, dat zijn nut vooral vlak na de startduik en bij de keerpunten moet bewijzen, wordt in Athene door elf atleten geshowd. Hou onder meer Inge de Bruijn, Grant Hackett en Amerika’s nieuwste zwemwonder Michael Phelps in de gaten. Zelf kan u de zwempakken vanaf augustus aankopen, prijs tussen 135 en 375 euro. (Info : 014 67 22 20).

. De technici van adidas ontwikkelden ForMotion, een looppak voor sprinters. Het team consulteerde tijdens de research slechts één bron : topsprinters zelf. De bewegingen van hun individuele spiergroepen werden tot in de kleinste details geanalyseerd. Vooral die in de onderrug bleken cruciaal te zijn voor een sterke prestatie. Daarom werd in het nieuwe pak, via de achterkant van de dij, een verbinding gemaakt tussen de spieren net boven de knie en deze in de onderrug. De energie van beide spiergroepen wordt op die manier optimaal uitgewisseld. Verder worden de dijspieren ondersteund, om trillingen op te vangen en zo energieverlies te beperken.Sprinter Maurice Greene mag For-Motion het eerst aantrekken, niet-professionele sprinters en andere sportbeoefenaars volgen vanaf december. (L.C.)

(Info : 02 475 37 00).

Tekst Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content