Nieuwe en oude Belgen

Lederen tafelonderstel bij Durlet, tafel bij Extremis, en lavabo uit de Van Marcke Collection. © GF

Traditioneel is de Internationale Design Biënnale van Kortrijk, dit jaar goed voor 90.000 bezoekers, een uitgelezen moment voor Belgische meubelmakers om nieuwe initiatieven te lanceren.

Nieuw merk :Labt

“Nieuwe ideeën beginnen in kleine oplagen”, vindt Frank Ternier van het Gentse meubel-atelier Ternier. Hij presenteerde drie tafels onder de nieuwe merknaam Labt : een van De Vylder Vinck Tailleu Architecten uit multiplexbalken, waaruit met een traditionele houtbewerkingstechniek klassieke archetypische tafelpoten worden gemaakt, waardoor ‘nerven’ ontstaan door de laagje fineer. De tweede is uit plaatmateriaal gesneden door Henk De Smet en Paul Vermeulen, en de derde, van Jan en Randoald, heeft een ingebouwd tafelkleed.

Info : www.labt.be.

Kazaar

“Opbergsystemen,” vindt Wim Alenus, “zijn ofwel peperduur, ofwel moet je ze zelf in elkaar steken.” Hij startte daarom een eigen merk dat volledig in België geproduceerd wordt met drie kast- en rekkensystemen : eentje van de Brusselse architecten Lhoas&Lhoas in subtiel uitgefreesde latten, eentje van de Brusselse architect Luc Vincent uit plexiglas of aluminium, en eentje van de Deen Per Weiss in gelakt metaal.

Info : www.kazaar.be.

Nieuwe markt :Durlet maakt tafels

Dat Durlet nieuwe sofa’s en fauteuils zou presenteren, hadden we verwacht, maar een tafel ? Met de Fidelio maakt het een duidelijk statement van de unieke knowhow die het in huis heeft. Het onderstel wordt op maat gemaakt en kan bekleed worden in hetzelfde leder als de stoeltjes. Of in hetzelfde leder als een ander meubel in de kamer. Indien gewenst levert Durlet er een tafelblad bij.

Info : www.durlet.be.

Bulo voor thuis

Een merk dat traditioneel kantoren inricht en dus zijn hele bedrijf focust op de projectmarkt, breidt nu uit naar de particuliere consument. Dat deed Bulo eerder voorzichtig met een winkel in Brussel, maar de ambities lijken nu versterkt. Op de beurs toonden ze een aantal heruitgaves van meubels van Jules Wabbes in een huiselijke setting.

Info : www.bulo.be.

Beetje verborgen :Cahier

Alberto Artesani kreeg hulp van de Belg Frederik De Wachter toen hij dit Cahiertapijt voor het Italiaanse Nodus bedacht. Het was te zien in een van de vijf stijlkamers die Galerie Sofie Lachaert inrichtte.

Info : www.nodusrug.it, www.lachaert.be

Compleet :Feld

Opgroeimoeilijkheden en productieproblemen kende het in de beginjaren, maar Feld, het merk dat Sébastien Feldbrugge zes jaar geleden oprichtte, staat sinds de samenwerking met meubelfabrikant Drisag uit Herentals en de artdirection van Alain Berteau eindelijk goed op de rails. De collectie die ze voorstelden in Kortrijk, is niet alleen erg coherent, maar is nu ook quasi compleet : met sofa’s, stoelen, tafels, lampen en woonaccessoires bieden ze een gamma aan dat voornamelijk door Belgen ontworpen werd, zoals de Woodserie van Marina Bautier.

Info : www.feld.be.

Wildspirit

Ook het merk Wildspirit heeft een nieuw elan gevonden en de collectie sterk uitgebreid met werk van Belgische ontwerpers.

Info : www.wildspirit.be.

Leve de oude Belgen : Extremis

Extremis had een extreem lange stand, met extreem lange tafels, gestileerde picknicktafels geïnspireerd op het eigenste hoppeveld van ontwerper en zaakvoerder Dirk Wynants.

Info : www.extremis.be.

Eigen productie voor :Van Marcke

De distributeur en installateur van badkamerproducten, sanitaire techniek, verwarming en badkamermeubels Van Marcke verdubbelt het aanbod in de eigen Van Marcke Collection, en voegt daar voor het eerst een aantal lavabo’s, baden en accessoires aan toe die exclusief voor hen ontworpen zijn : de Splash- en de Aksentcollectie.

Info : www.vanmarcke.be.

Door Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content