Ook tijdens de rest van het nieuwe Zuidpoolseizoen wordt veel aandacht besteed aan nieuw Nederlandstalig drama. Zo kijken we met veel belangstelling uit naar ?Robert en Marcel? van Dimitri Dupont. Tien jaar geleden bewerkten Luk Perceval, Dirk Roofthooft en Dimitri Dupont een komedie van Lope de Vega tot ?Alles Liebe…?. In die onvergetelijke productie speelde Bob Snijers de onhandige dorpsintellectueel en ?dichter? Robert Duchateau, en vertolkte Dimitri Dupont de rol van diens simpele neef, Marcel Denil. In ?Robert en Marcel? worden deze figuren nieuw leven ingeblazen. Spelers zijn opnieuw Dimitri Dupont en Bob Snijers ; ook Anneleen Cooreman is deze keer van de partij. Luk Perceval tekent voor wat in de jaarbrochure ?spelbegeleiding? wordt genoemd. Te zien van 12 tot en met 21 december in Theater Zuidpool, daarna op reis.

Een tweede creatie bij Zuidpool is ?De Schipbreukeling?. Het gaat om een lang gedicht van Benno Barnard, waarin hij een ode brengt aan de stad Antwerpen en vooral aan een zeeman die hij er leerde kennen. Het gedicht verscheen begin vorig jaar in een bibliofiele uitgave bij Lannoo naast afbeeldingen van 35 schilderijen van Jan Van Riet. Tom Van Bauwel brengt ?De Schipbreukeling? als soloproductie en regisseert zichzelf. In Theater Zuidpool van 17 april tot 31 mei. Er komen ook reisvoorstellingen.

Eerder op het jaar is Tom Van Bauwel samen met Chris Boni, Marijke Pinoy, Peggy Schepens, Bob Snijers en Willy Vandermeulen te zien in ?Onder het Melkwoud?. Hugo Claus maakte ooit een prachtige vertaling van dat briljante gedicht van Dylan Thomas. Acteur Koen De Sutter maakt met deze tekst zijn regiedebuut een zware opgave ! Van 7 februari tot en met 1 maart in Theater Zuidpool, later in maart volgen reisvoorstellingen.

Het nieuwe Zuidpoolseizoen wordt ook weer een beetje een Hugo Claus-affaire. Zo is er, naast het door Claus vertaalde ?Onder het Melkwoud?, de reprise van ?Thuis?. Koen de Sutter, Daan Hugaert, Marijke Pinoy, Peggy Schepens en Mieke Verheyden spelen in een regie van Ignace Cornelissen een oer-Vlaams drama waarin seksuele frustratie en katholieke moraal op een typische Claus-manier tot een tragikomedie zijn verwerkt. Op 9, 10, 11 en 12 oktober in Zuidpool, daarna op tournee. Vanaf februari presenteert Zuidpool in samenwerking met Transparant ?Claus/Songs?, een muziektheaterproductie rond poëzie en teksten van Claus waarvoor Dirk D’Ase originele muziek componeerde. De zangeres in ?Claus/Songs? is niemand minder dan de Oostenrijkse Brigitte Pinter, die o.m. in november een solo-recital zingt in de Carnegie-Hall in New York. Claus zelf tekent voor de scenografie.

Info : tel. (03) 231.57.58.

Rechtsboven : Marc Steemans, auteur van Medea. Rechtsonder : Bob Snijers en Dimitri Dupont (l.) staan volgend seizoen weer op de planken als Robert en Marcel. Linksonder : Tom Van Bauwel brengt De Schipbreukeling van Benno Barnard als soloproductie. Li

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content