De jonge Alexandre Catsoulis opende L’Ere Céleste, een hedendaags restaurant in een oud huis in het oude centrum van Namen.

:: Restaurant L’Ere Céleste : Rue des Brasseurs 110, 5000 Namen. 081 22 22 85. Zondag en maandag gesloten. www.lereceleste.be

Lunch : drie gangen 20 euro. Menu’s : 32 en 65 euro. Betalend parkeren op loopafstand.

Namen is ongetwijfeld de meest bloeiende stad van Wallonië. De komst van het Waalse Gewest heeft de hoofdstad van Wallonië energie gegeven en het is prettig kuieren in de vele voetgangersstraten van het nette en veilige historische centrum. De Namurois zijn vriendelijke mensen die van het leven en van hun stad houden. Zij helpen dagjestoeristen graag de goede kant op en delen hun favoriete adressen om lekker en relatief goedkoop te eten ( La Petite Fugue op de Place Chanoine Descamps of Le Grill des Tanneurs in de Rue des Tanneries 13). Wij werden getipt dat een jonge restaurateur in de Rue des Brasseurs, de oude straat parallel aan de Samber, met een bijzonder eethuis was begonnen. Wij troffen op nr. 110 van de wandelstraat een historisch pand met, naar Naamse begrippen, een opvallend hedendaagse inrichting. Restaurant L’Ere Céleste is een initiatief van de 24-jarige Grieks-Belgische Alexandre Catsoulis, die voor dit kostelijke project werd geruggensteund door zijn ouders. Alexandre roerde in de potten in de snack van vader en moeder en in de keuken van betere eethuizen uit de streek ( L’Eau Vive, L’Essentiel, La Petite Fugue).

Strakke stijl

De prijzen van de gerechten op de spijskaart van L’Ere Céleste zijn voor een nieuwkomer in Namen flink gekruid. Specialiteit is ossenhaas gevuld met ganzenlever (22 euro). In de prijs is de trendy inrichting inbegrepen. Het oude huis werd door binnenhuisinrichter Chris Oliver radicaal verbouwd. De strakke en pure hedendaagse stijl is nieuw voor Namen. Sfeerbepalend zijn : de muren die op zijn Marokkaans zijn bewerkt met marmerpoeder, acht grote vazen uit zwart glas, meubels van donker gebeitst hout, royale gordijnen in zijde en het zicht op de keuken en de schilderachtige binnenplaats, waar je eet gezeten in Fermob-designstoelen. Het ‘chirurgisch’ designbestek is ontworpen door Guy Degrenne.

Leuk maar simpel

Wij bleven trouw aan ons uitgangspunt (eten en drinken voor 100 euro voor twee) en kozen het viergangenmenu L’Ere Céleste (30 euro en 20 euro voor aperitief, wijnen en mokka). Er kwam een designbord met twee soepjes en een hap maatjesfilet als weinig opwindende hapjes vooraf. Het eerste gerecht deed qua formaat denken aan een amuusje en bestond uit parmaham met Mechelse asperges, jonge ui, notenolie en frambozenazijn. Het gerecht zag er leuk uit, maar was te simpel voor de chique trendy omgeving. Het glazig gegaarde vlees van zonnevis kwam met gestoofde prei en kapot verwarmde grijze garnalen (vermeld als ‘handgepelde grijze garnalen’) in een reductie van visfumet met saffraan. Het hoofdgerecht kreeg meer bijval : met oregano en acaciahoning gebraden eendenborst, keurig versneden en opgediend met gekarameliseerde appel en een jus van het karkas geparfumeerd met sinaasappel. Om af te sluiten, was er een winterse rijstpap, modern gepresenteerd met ijs van amandelmelk en siroop met zeste van citroen.

Wij waren redelijk tevreden over de geschonken wijnen, maar vonden dat de kwaliteit van het eten achterbleef bij de verwachtingen die de omgeving schept.

Pieter van Doveren I foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content