Een jaar geleden ontdekte de gastvrouw van vanavond een huis in de Brugse binnenstad dat als bankfiliaal had gediend, en waar van 1802 tot 1986 de familie Otto de Mentock had gewoond. Er viel wel van alles aan het pand te doen, maar dat vond ze niet erg want ze vermoedde dat er plaats was voor een serene sfeer. “Ik heb een jaar lang in functie van dat huis geleefd, een jaar van zoeken en vinden, waarin ik stilstond bij ornamenten en deurkloppers, bekeek hoe cijfers waren ontworpen of welke kleuren bij elkaar pasten.”

Marijke D’hondt spreekt van een soort kruisvaart. Onderweg ontdekte ze enkele bekwame vaklui, antiquairs en gelijkgezinden die het huis, gedragen door haar inspiratie, nieuw leven inbliezen. Wie in de ontbijtzaal zit, die als het ware doorloopt in het terras en de achterliggende tuin, merkt dat de opdracht met een gevoel voor perfectie werd aangepakt. Boven de ronde tafel voor zes hangt een majestueuze luchter uit het begin van de achttiende eeuw, die bij een jonge antiquair met gevoel voor schoonheid en theatraliteit op de kop werd getikt. Een grote spiegel en muren van watergroen zetten de toon.

De drie gastenkamers bevinden zich op de tweede verdieping en dragen Franse namen. Bruges la Morte is de kleinste. Tegen de witte muren hangen dertig ingelijste en uitvergrote stadsgezichten, een kleine wastafel en twee badjassen. Voor het toilet of het bad moeten de gasten één verdieping lager. Les Tapissiers is sober met twee verrassende, nadrukkelijke barokke accenten: papieren ontwerptekeningen voor wandtapijten naar schilderijen van Rubens. Aan de achterzijde gelegen geniet de kamer van een totale rust, binnenluikjes zorgen desgewenst voor complete isolatie. Een open kleerkast en een witbetegelde badkamer vervolledigen het geheel. Het mooist vonden we de erg ruime La Galerie des Glaces, waar drie spiegels met totaal verschillend karakter de aandacht opeisen, twee zeventiende-eeuwse stoeltjes als nachttafeltjes dienstdoen en twee eigentijdse bedlampjes voor de nodige intimiteit zorgen.

Huis Otto de Mentock telt drie kamers waarvoor 87, 112 en 125 euro wordt gevraagd, inclusief de ontbijten. Wie maar één nacht blijft, betaalt 10 euro extra. Huis Otto de Mentock, Sint-Jansstraat 14, 8000 Brugge, tel. 050-33 04 77 of 0475-98 01 36, info@ottodementock.com, www.ottodementock.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content