:: I Fiamminghi, Via Palagio 52, I-50050 Montaione, Italië, +39 320 083 5708, www.ifiamminghi.it, info@ifiamminghi.it

Twee Vlamingen vonden een palazzo op het Toscaanse platteland en delen er nu hun nieuwe leven met gasten.

Dirk en Annemie waren prille, hardwerkende dertigers in de financiële wereld toen ze drie jaar geleden besloten het roer om te gooien. “We verdienden goed en België is een fantastisch land, maar de stress en de leefkwaliteit van de omgeving begonnen te wegen. We snakten naar een ander soort leven”, herinnert Dirk zich. “Toscane bood ons de combinatie van een van de meest beschermde landschappen in Europa en goed onderhouden, redelijk authentieke dorpen waar immigranten door de Italianen worden opgenomen. Daar kwam nog bij dat we een b&b voor ogen hadden, en in Toscane is zo’n onderneming van half maart tot eind december leefbaar.”

Het stel had een oude boerderij in gedachten, maar vond na drie maanden intens zoeken het Romeinse palazzo van signor Casalini. Het werd in 1909 aan de rand van het onooglijke dorpje Iano opgetrokken door een handelaar die het einde van de werken niet meer mocht meemaken. Zijn nazaten gebruikten het als buitenverblijf. In april 2003 verhuisde het koppel en begon in Iano met het voorbereiden van hun nieuwe leven. Ze restaureerden het geheel met respect voor de authenticiteit en brachten her en der moderne toetsen aan. Aan de achterzijde kwam er een bijzonder fraai zwembad van 15 op 7 meter, terwijl de tuin in ere werd hersteld. Een jaar na de verhuizing gingen de deuren open voor gasten.

Die verblijven er niet alleen op een van de rustigste plekjes in Toscane, ze genieten vanaf het belvedèreterras van een schitterende uitkijk op het glooiende landschap, eind april in allerlei schakeringen van groen. Bij helder weer valt de baai van La Spezia te zien, pakweg honderd kilometer ver. Binnen valt op de benedenverdieping de rijkdom aan fresco’s op, hogerop ontdekken we zes suites met een hedendaagse toets, op één na allemaal aan de valleizijde gelegen. Zelf komen we via de voormalige graanzolder (straks met pooltafel) in onze slaapkamer op de tweede verdieping, in een sober, modern kader met oude accenten. Een functioneel geheel met moderne badkamer met douche.

Het ontbijt wordt in het salon geserveerd (of buiten) en daar blijkt dat Dirk en Annemie hun leven op vele niveaus hebben veranderd en dat ze die ervaring graag met de gasten delen. Maar in de eerste plaats voelen ze zich de initiatoren van het contact tussen de bezoekers.

I Fiamminghi telt zes suites, waaronder een romantisch verblijf en een fami- liale vierpersoonssuite. Ze worden verhuurd tegen 110 en 185 euro per nacht, in het hoogseizoen (mei-september) alleen voor een volledige week te boeken, anders voor minstens drie nachten.

Tekst Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content