Categorie laagdrempelig kasteelrestaurant

Keuken 7

Decor 7

Comfort 7

Service 7,5

Prijs/kwaliteit geproefde menu 7,5

Henry Verougstraete en echtgenote Brigitte Devos openden zo’n twintig jaar terug in een cafeetje in De Pinte het laagdrempelige eethuis De Bonte Koe. Henry kreeg in Oostende een koksopleiding. Hij komt graag onder de mensen en is vaardig in het leggen van contacten. Bescheiden Brigitte is liever bij de pannen. Daarom werden de rollen omgedraaid : Henry leerde Brigitte koken en in De Bonte Koe liep alles gesmeerd.

Na twintig jaar was de tijd echter rijp voor een nieuwe uitdaging. Die presenteerde zich toen de gemeente het kasteeldomein in het centrum van De Pinte aankocht en naar een nieuwe bestemming voor Château de la Pinte zocht. Via een wedstrijd verwierven Henry en Brigitte de concessie om het buitenverblijf gedurende dertig jaar als restaurant te exploiteren. Een van de voorwaarden was de restauratie en herinrichting van de binnenkant. Dat bleek een grotere klus dan verwacht. De gelijkvloerse en de eerste verdieping werden opengetrokken en van onder het stof verrees een sfeervol en gerieflijk restaurant met centrale bar en open keuken. Voor zomerse dagen wacht een vorstelijk tuinterras. Het koetshuis werd ingericht voor vergaderingen en feesten.

Brigitte houdt zich nu vooral bezig met de aankopen en het stockbeheer. Het kookwerk besteedde zij uit aan drie jonge koks, van wie er één anderhalf jaar in Hof van Cleve werkte.

Henry en Brigitte vinden dat alle Pintenaars zich bij Viteux thuis moeten kunnen voelen. De aanschaf van het domein gebeurde immers met geld van de gemeenschap. Daarom worden er inspanningen gedaan om de prijzen laag te houden. Als instapformule is er het Menu Viteux met vier gangen voor 35 euro, waarbij de koks oude gerechten, zoals erwtensoep met ham of kalfskop in maderasaus, een nieuwe swing geven.

Wij kozen twee verschillende voorgerechten : een smakelijke salade van kwartelborst met nootjes en rozijnen, waarbij een bakje met warm water kwam om na het kluiven de vingers te reinigen (12,80 euro) en gemarineerde zwaardvis, een beetje dik gesneden en opgediend met venkel, krokant van sesam en kruidensla (11,60 euro). Er waren ook twee verschillende hoofdgerechten : gebakken zeebaars met verse pasta, rode pesto en Belgische wintergroenten, zoals spruit en rode kool als minder geslaagde food pairing (19,50 euro) en een gietijzeren pot met ragout van varkenswangen in een verrukkelijke saus van peperkoek en Hoegaarden, opgediend met een korfje superfrieten en lekkere appelcompote (15 euro).

VITEUX

Restaurant Bar Feestzaal

Kerkplein 8

9840 De Pinte

02 282 27 93.

www.viteux.com

Woensdag gesloten.

Weldoener

Château de la Pinte was oorspronkelijk een ‘hof van plaisance’. Rond 1900 werd het domein verkocht aan Hubert Viteux, die bij het gebouw een toren en zuilen liet bouwen. De rijke katoenhandelaar deelde aan de buitenpoort eten uit aan de armen. Zij gaven de bijnaam ‘Kasteel Viteux’. De gemeente kocht het domein in 2002.

De nieuwe inrichting van de eetkamer, tuinkamer en bibliotheek koppelt kasteelallures aan moderne toetsen.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content