sfeer OUD PAND MET EIGENTIJDSE AANKLEDING

reistijd EEN HALFUURTJE RIJDEN VAN BRUSSEL

prijs / kwaliteit CORRECT

Francine is niet bang van het leven. Ooit begon ze als opvoedster met mentaal gehandicapten te werken en leerde hen brood bakken. “We gingen bloem halen bij de molenaar, bakten brood in een houtoven en brachten het aan de man, alles zeer kleinschalig.” Het bakken beviel danig dat de gastvrouw van vandaag met een vriendin zelf een bakkerij begon in Geraardsbergen, in een piepklein huis. Dat bleek een groot succes en Francine genoot ervan om mensen te ontmoeten. Na zeven jaar begon ze opnieuw in een boerderijtje in Muylem, werkte tien jaar geleden in de emancipatiebeweging in Brussel en streek uiteindelijk neer in het Kringelhof, een herenboerderij uit 1850 aan de rand van Ninove.

“Het liep allemaal een beetje toevallig, en in het leven moet je de dingen op je af laten komen. Ik kende het huis sinds lang, heb altijd van grote huizen gehouden en zelfs ooit in een abdij gewoond. Ik liep de notaris die er geboren was tegen het lijf op een receptie, en vertelde hem dat het ideaal zou zijn voor een B&B. Dat vond hij geen slecht idee en kort daarop kon ik er aan de slag, na een opknapbeurt die amper een goede maand duurde.” Dat was in juli 2008, en een dik half jaar runt de gastvrouw er nu een prachtig adres. Beneden is er een leessalon met bibliotheek, televisie en open haard, aan de achterzijde bevindt zich de ruime ontbijtkamer die uitziet op de grote tuin met de vijf beuken. ’s Morgens wordt er een ontbijt met vers fruitsap en een gekookt eitje geserveerd, naast broodjes, kaas en hesp.

De twee gastenkamers liggen op de eerste verdieping en kijken uit op de gekasseide binnenkoer. De sobere, eigentijdse kamer waar ik de nacht doorbreng, is in tinten van grijs en beige gezet. In een zijmuur bevinden zich zes nissen met beelden van Koen Tinel. Het is er rustig en het bed is van uitstekende kwaliteit. Op de werktafel prijkt een sobere mp3-speler met kleine boxen. Het enige, kleine nadeel is de ligging van badkamer en toilet, aan de overzijde van de gang. Het is welgeteld twee passen, en voor ons is dat geen probleem. Maar we weten uit ervaring dat niet iedereen daar gelukkig mee is.

TIP

Fietsen langs de route van de Ronde van Vlaanderen, of bootexcursies op de Dender (alleen ’s zomers).

Het Kringelhof telt twee kamers die tegen 90 euro worden verhuurd, inclusief de ontbijten. Singles betalen 75 euro.

Het Kringelhof, Smid Lambrechtstraat 1, 9406 Outer, 054 320 587, www.kringelhof.be.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content