Er waait een gunstig windje aan de kust. Twee jonge mensen openen restaurant ’t Tegendeel en hebben vanaf de eerste dag de wind in de zeilen. Waaraan ligt dat onmiddellijke succes ? Misschien omdat ’t Tegendeel net iets anders is, een beetje tegendraads. De eigenaars, chef-kok Bart De Cock en gastvrouw Nathalie Ghevaert, doen hun best om een concept te creëren dat in Groot-Knokke nog niet bestaat. Zij hebben een zaak overgenomen aan het Rubensplein met uitzicht op zee. De ruimte in de vorm van een pijpenlade is hedendaags sober ingericht. De open keuken zit in het achterhuis, de toog staat in het midden en voorin wordt gegeten. Zitten doe je in kuipstoelen op wielen en er klinkt muziek die je nergens anders hoort. De spijskaart is ingedeeld in seizoenbereidingen en persoonlijke wereldgerechten met invloeden uit Thailand, Afrika, Marokko, Italië en Zwitserland. De gerechten worden opgediend op mooie borden en naar Knokse maatstaven zijn ze redelijk geprijsd. ’s Middag is er een vismenu voor 25 euro.

Wij worden vriendelijk ontvangen door de vrouw des huizes en kiezen het menu ’t Tegendeel met keuze (39 euro). Een dienster met zwart T-shirt met naamsvermelding en een witte handschoen aan de rechterhand komt mooi, maar onhandig designbestek aanvullen vanaf een zilveren dienblad en presenteert ons drie soorten ciabatta. Wij kiezen elk een ander voor- en hoofdgerecht. Voor de een carpaccio van rundvlees op zijn Grieks en dat betekent met tzatziki van rode kool en feta. Wij vinden dit een onzingerecht en missen vooral olijfolie en zout. Voor de ander komen er drie mooie sint-jakobsschelpen, die onrecht worden aangedaan door ze te flamberen met sterk doorsmakende Ricard. Voor een kok die pretendeert de natuurlijke smaken te respecteren, is dat een zware uitschuiver.

De fijne tagliatelle heeft het gezelschap van rode pesto, mosselen, scampi, garnalen, sint-jakobsschelpdieren en raketsla. Aan de overkant van de tafel verschijnt gebakken roodbaars met risotto, die op droge kookrijst lijkt, gekonfijte tomaat en mozzarella. Beide bereidingen zouden niet misstaan in het betere eetcafé. Wij vragen de vriendelijke gastvrouw of de roodbaars gekweekt is. Zij moet ons het antwoord schuldig blijven en meldt dat zij geen horecaopleiding heeft genoten, maar gestudeerd heeft voor kapster en schoonheidsspecialiste.

Van de wereldse wijnkaart kiezen wij een robijnrode Somontane (25 euro). Die prettige Spaanse is in de buurt van de Pyreneeën gemaakt van de lokale moristeldruif en heeft aroma’s van licht gekonfijt fruit. Zijn frisheid maakt dat de wijn past bij vis en vlees. Als dessert van de dag is er bavarois met laagjes speculaas en een bol in huis bereid vanille-ijs met advocaat.

In ’t Tegendeel worden goede ingrediënten gebruikt, maar de bereidingen missen finesse en zijn aan de zware kant.

seizoengebonden wereldkeuken

Keuken 6

Decor 6,5

Comfort 7

Service 6,5

Prijs/kwaliteit 6,5

ZO NATUURLIJK MOGELIJK

De dertigjarige Bart De Cock studeerde voor kok en leerde werken en organiseren tijdens de zeven jaar dat hij chef-kok was in een Grill House. In Le Jardin Tropical in Knokke, waar hij een jaar hielp bij de bereiding van de hapjes en de nagerechten, leerde hij op smaak koken.

De gerechten die hij in ’t Tegendeel brengt, omschrijft de kok als licht inventief en werelds. Bart De Cock streeft ernaar om de ingrediënten zo natuurlijk mogelijk te bereiden en dat betekent voor de kok zo goed als zoutloos.

Restaurant ’t Tegendeel Zeedijk 560 (Albertstrand), 8300 Knokke-Heist. 050 67 94 72. Terras voor de deur. Gesloten op woensdag.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content