“Het mooist zijn vrouwen zoals God ze geschapen heeft. De kleermaker kan alleen maar alles verknoeien”, beweerde de Franse schilder Paul Gauguin ooit. Weinig vrouwen delen zijn mening, ondervindt Lien Degol, styliste bij onder andere VIJFtv. “Tijdens mijn workshops kom ik vrouwen met een geweldig figuur tegen die zeggen : ‘Jamaar, je had mij moeten zien toen ik 19 was en nog geen kinderen had.’ Onwaarschijnlijk hoe veeleisend vrouwen voor zichzelf zijn. Niet alleen willen ze een carrière, het perfecte gezin met goed opgevoede kinderen en een tevreden echtgenoot, ze willen er ook nog eens onberispelijk uitzien. Een buikje, een vetrolletje links of rechts ? Foei, mag niet. Zelf heb ik vooral oog voor het mooie in mensen, terwijl de meeste vrouwen zich fixeren op de minpunten van hun uiterlijk. Velen laten zich ook gemakkelijk beïnvloeden. Hoe ziet de buurvrouw eruit ? En mijn vriendin ? Wat mij telkens weer verbaast, is hoe streng vrouwen voor elkaar zijn. Geloof mij, je hebt er met heel gemene vriendinnen. Terwijl niets mooier is dan een vrouw die goed in haar vel zit. Een huizenhoog cliché, ik weet het, maar absoluut waar.”

“Beroepshalve kom ik uit de wereld van theater en opera, ik heb ook veel styling voor tv-series gedaan. Daar werk je niet met modellen, maar met actrices. Vrouwen met een echt lijf, dat er voor een rol soms een beetje anders moet uitzien. Ik was dan ook al heel vroeg vertrouwd met het werken met hulpstukken. Corrigerende lingerie dus, of shapewear zoals dat tegenwoordig heet. Want je kunt er niet omheen, een mooi silhouet begint bij goede lingerie. Tenzij je van nature een lijf van staal en beton hebt zoals Naomi Campbell. Daar kun je bij wijze van spreken een vod tegenaan smijten en ze ziet er nog goed uit.”

“Wat ik op workshops doe, is vrouwen op een bijna technische manier uitleggen hoe hun figuur in elkaar zit. Ik analyseer ze van top tot teen : de grootte van het hoofd, de breedte van de schouders, de hoogte van de borsten, van de taille. Dan noem ik de positieve aspecten op : ‘Je hebt een mooi decolleté, rechte schouders.’ En dan de factoren waarmee ze rekening moeten houden : korte benen, een wat dikkere poep of een buikje. Op die manier krijgen ze een nuchtere kijk op hun figuur, alsof ze vanuit de derde persoon naar zichzelf kijken. Niemand is een volmaakte ‘appel’, ‘peer’ of ‘zandloper’. Ieder figuur is uniek. Dan geef ik tips, de trucs van de professional. Voor alle probleemzones is er tegenwoordig een oplossing. Minimizers voor een zware boezem, hoge slips om een mooie taille te creëren, bodysuits, panty’s die bips en dijen modelleren.”

“Nogal wat vrouwen hebben vooroordelen tegen body shapers : ze zitten niet lekker, ze zijn te warm, mijn man ziet dat niet graag. Nu is er op dat gebied de laatste tijd veel veranderd : het gebruik van nieuwe stretchmaterialen en microvezels voor een beter comfort, sexy modellen geïnspireerd op de trend van de burleske . Nu ben ik niet iemand die aan beroepsmisvorming lijdt en voortdurend vrouwen observeert : ‘Olala, hoe loopt die erbij.’ Maar soms kan ik er niet naast kijken : ‘Onder die jurk zou een body die alles een beetje bij elkaar houdt, wonderen doen.’ Uit eigen ervaring weet ik dat shapewear je een veilig gevoel geeft : je voelt je beter als je weet dat er niet hier en daar een onelegante bobbel zichtbaar is. Pas op, een corrigerende slip vervangt geen plastische ingreep. De wachtkamers van de plastische chirurgen zitten vol, maar wat je nu minder ziet, zijn extreme veranderingen in het lichaam. Van die kleine wipneusjes, extreem opgespoten lippen, hoge, ronde borsten zoals bij strippers, dat spreekt maar een heel beperkte groep vrouwen aan. Over het algemeen laten Vlaamse vrouwen zich zo bijwerken dat hun omgeving zegt : ‘Wat zie je er goed uit’ en niet : ‘Ha, je hebt je laten liften.’ Dat vind ik dan weer een gunstige evolutie.”

Catwalk Workshops met Lien Degol: www.mielelifestyle.be. Info shapewear : www.triumph.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content