Niet vies van Friesland

'Het Tempeltje' van Ids Willemsma, bij de Seedykstertoer in Marrum.

Lonely Planet heeft Friesland uitgeroepen tot een van de drie bestemmingen die in Europa ten onrechte over het hoofd worden gezien. Maarten Boersema, auteur van het boek 111 plekken in Friesland die je gezien moet hebben (Uitgeverij Toth), onderschrijft dat en deelt zijn favoriete plekjes, culinaire specialiteiten en adresjes om te overnachten in Friesland.

5 hotspots

1. By PimpÉ: een bijzondere winkel in Bolsward, omdat het tegelijk een leerbedrijf is waar mensen met een verstandelijke beperking de kans krijgen zich te ontwikkelen. Ze bakken heerlijke taarten en maken mooie producten die in de winkel te koop zijn.

2. Paesens en Moddergat zijn twee dorpen aan de zeedijk. In het Museum It Fiskerhuske beleef je hoe het vroeger is geweest. Zelf vind ik de strekdam interessanter. Je kunt via deze dam een paar honderd meter de Waddenzee in lopen richting Schiermonnikoog.

3. Jopie Huisman Museum in Workum: een museum dat een ode aan het normale leven brengt. De schilder Huisman toont een wereld die sober en puur is en daardoor kwetsbaar mooi.

4. Bij de Seedykstertoer in Marrum is een oude silo als uitkijktoren gebouwd. Je hebt er een prachtig zicht over de kwelders: begroeide buitendijkse landaanwas die bij hoogwater onder water loopt.

5. Boeddhistische stoepa in Hantum: een heel wonderlijke plek omdat je het niet verwacht in dit Friese landschap.

4 maal overnachten

1. Landgoed Lauswolt, gebouwd in 1867. Vanbuiten oogt het niet uitzonderlijk, maar vanbinnen is het mooi en dat geldt ook voor het uitzicht vanuit de villa.

2. Omke Jan in Woudsend: een oude stolpboerderij met een moderne en eigentijdse vormgeving.

3. De Havenkraan in Harlingen: je overnacht in de cabine van een vroegere havenkraan die je zelf kunt laten draaien aan de rand van de Waddenzee.

4. Vuurtoren in Harlingen: de bovenste drie verdiepingen zijn exclusief gereserveerd voor twee gasten.

3 Friese specialiteiten

1. Oranjekoek: een koek die zijn naam dankt aan de gekonfijte dunne snippers sinaasappelschil.

2. Friese Dumkes: zoete Friese koekjes met anijs.

3. Vlielander Bunkerkaas: kazen

die in een voormalige drinkwaterbunker diep onder de grond rijpen.

Nog een extra reden nodig om Friesland dit jaar te bezoeken? Leeuwarden is de culturele hoofdstad van Europa. friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad.

Boeddhistische stoepa in Hantum.
Boeddhistische stoepa in Hantum.
Vrielander Bunkerkaas.
Vrielander Bunkerkaas.
Niet vies van Friesland

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content