Moet er nog feminisme zijn? Ja. Omwille van de loonkloof, ook al vindt Miet Smet die zever. Omdat we uiteraard sexy zijn, maar zo niet aangesproken willen worden door wildvreemden. Omdat alle Belgen volgens de Grondwet gelijk voor de wet zijn. Maar gelijk voor de wet is niet gelijk tout court, zo blijkt uit onze seksisme-enquête (vanaf p. 32). Een derde van de deelnemers ging niet akkoord met de stelling ‘Mannen en vrouwen zijn gelijk’. Toegegeven, die uitspraak is voor interpretatie vatbaar. Uiteraard zijn we gelijkwaardig, maar strikt biologisch gezien zijn we niet gelijk. Vrouwen hebben XX-chromosomen, mannen XY en er bestaan nog wat interessante variaties op dat thema. De sociobiologie, die bestudeert hoe biologie, evolutie en gedrag elkaar beïnvloeden, heeft ervoor gezorgd dat we gefascineerd zijn door onze verschillen. Mannen zijn gemiddeld beter in ruimtelijk denken en net iets competitiever. Vrouwen zijn door de band genomen empathischer en doen vlotter drie dingen tegelijk. Zelfs rond de keukentafel gebruiken we Mars en Venus als verklaring voor onze wederzijdse frustraties.

Ik ben dus van Venus. Alleen, ik kan excellent kaartlezen maar ben een nul in multitasken. Hoe mannelijk, hoor ik regelmatig. Tenzij van mijn goede vrienden, die vinden dat gewoon heel erg ‘Nathalie’. U en ik, wij zijn namelijk niet gemiddeld. Als de gemiddelde Belg 450.000 euro vermogen heeft, wil dat zeggen dat sommige mensen 126 euro op hun spaarboekje hebben, terwijl anderen miljoenen in Panama parkeren. Een gemiddelde zegt niets over onze individuele realiteit en zo is het met al die man/vrouw-clichés ook.

Neem socioseksualiteit, een duur psychologisch woord voor hoe seksueel vrij iemand is. Hoe socioseksueler, hoe meer je geïnteresseerd bent in losse contacten; hoe minder socioseksueel, hoe meer je verlangt naar liefde en toewijding in een intieme relatie. Gemiddeld zijn mannen iets meer socioseksueel dan vrouwen, maar de individuele verschillen zijn veel groter dan die tussen de seksen, zo blijkt. Sommige mannen genieten alleen van seks met iemand waar ze verliefd op zijn, sommige vrouwen zijn hevige fan van onenightstands. En neen, die vrouwen hebben geen ‘seks als een man’, maar gewoon als zichzelf. Elk van ons bevindt zich los van onze sekse ergens in het brede spectrum tussen ‘hondstrouw’ en ‘zeer los van zeden’. Net zoals elk individu zijn eigen score heeft op de schaal tussen nul en onfeilbaar oriëntatievermogen.

Mannen-zijn-zus-en-vrouwen-zijn-zo-denken maakt ons dus allemaal wat grijzer dan we eigenlijk zijn (vul hier zelf je Vijftig Tinten-grapje aan). Dat soort vakjesdenken zit bovendien de gelijkwaardigheid van individuen in de weg. En dat is voor iedereen jammer, want uiteraard zijn er mannen die uitstekende kinderverzorgers zijn en misschien heb ik een carrière als kapitein ter lange omvaart gemist. Alleen daarom al is feminisme nog nodig.

Nathalie.le.blanc@knack.be

NATHALIE LE BLANC

Ik kan excellent kaartlezen maar ben een nul in multitasken. Hoe mannelijk, hoor ik regelmatig. Tenzij van mijn vrienden, die vinden dat gewoon erg ‘Nathalie’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content