?Je haar blonderen, kan voor een echte metamorfose zorgen”, vertelt kapper Luc Boone. Weekend Knack-collega Kathleen Miller was er niet bang voor. Ze ging van rood haar (ook al uit een flesje) naar platinablond.

PRODUCTIE : TRUI MOERKERKE / FOTO’S : DIRK LAMBRECHTSMAKE-UP : RUDI CREMERS / KAPSELS : LUC BOONEMOD’S HAIR HASSELT / MODEL : KATHLEEN

De jongste tijd stellen we vast dat er inderdaad opnieuw meer vraag is naar blond”, zegt kapper Luc Boone. ?Jonge mensen worden blijkbaar sterk gemotiveerd door tv-programma’s genre Melrose Place. Niet alleen de haarkleur, maar ook de kapsels uit die series worden snel gevolgd.”

Weekend Knack-collega Kathleen Miller had niet de ambitie om op Amanda te lijken, of op Jane, of Alison. Maar op onze vraag wilde ze wel testen of blonde haren op een niet-blondine een metamorfose veroorzaken. Blond was overigens de enige kleur die Kathleen, een fervent kleurshampoo-gebruikster nog niet geprobeerd had. En je kon maar nooit weten, misschien had Rod Stewart gelijk met z’n ?Blonds have more fun”.

?Niet elke vrouw staat met blonde haren”, aldus Luc Boone. ?Het is de taak van de kapper om klanten daarop te wijzen. Met Kathleen moet het lukken. Dat zie ik aan de ogen en de huid.” Het type dat Luc Boone bij blondtransformaties voor ogen houdt, heeft ?lichte, koude” ogen. ?Met staalgrijze, blauwe of groene ogen kan blond. Bekijk de vele transformaties van Linda Evangelista : ook zij heeft groen-grijze ogen.” Mensen met warme, donkere ogen zijn volgens Luc Boone niet geschikt voor een blond kapsel. ?Je mag hun haar hoogstens iets blonder maken, met een balayage bijvoorbeeld. Er zijn wel uitzonderingen : bij een meisje van 18 jaar kan je je veel permitteren. Maar een donker type van 30 zal ik niet gauw blonderen. Technisch gesproken is er geen probleem. Maar mooi zal het niet worden, en daar gaat het toch om.”

Blonderen, ontkleuren dus, vergt vakmanschap. Dat zeggen kappers graag en veel doe-het-zelvers zullen dat allicht tot hun scha en schande al ondervonden hebben. ?Ik beweer niet dat het onmogelijk is om het thuis te doen, maar het is moeilijk. Neem nu Kathleen. Er zit nog een rode kleurshampoo op haar haar en daar moet ik rekening mee houden. Voor een egaal blond resultaat, moet ik trouwens in twee etappes ontkleuren. Eerst de punten, daarna pas het haar tegen de hoofdhuid. Door de warmte van de huid, gaat het ontkleuren daar sneller.”

Voor glanzend en gezond geblondeerd haar is een aangepaste shampoo en eventueel een verzorgend crèmebad geen overbodige luxe. Bij een ontkleuring worden de haarschubben immers opengemaakt en wordt het pigment eruit gehaald. Zo verdwijnen proteïnen uit het haar en wordt het haar droger. Toch hoeft blonderen het haar niet om zeep te helpen. Luc Boone : ?Wanneer het haar ontkleurd is, werken we alleen de uitgroei bij. Dat is nieuw haar en dat kan tegen een stoot. Maar als je zou overlappen en dus de hele haarlengte telkens opnieuw blondeert, dan is het haar na twee tot drie keer kapot.”

De producten om te ontkleuren, zijn de afgelopen jaren sterk geëvolueerd en minder belastend geworden voor het haar. Toch blijft blonderen een bewerking waar zuurstofwater aan te pas komt. ?Bij een ontkleuring haal je pigment uit het haar. En hoe donkerder de persoon, hoe krachtiger het product moet zijn, daar ontkom je niet aan”, zegt Luc Boone. ?Van een lichte basis naar donkerder haar gaan, is een minder ingrijpend proces. Kleuren kan je wel telkens over de hele haarlengte doen.”

De uitgroei van geblondeerd haar moet ongeveer om de zes tot zeven weken bijgewerkt worden. Tenminste als de ?valse” blondine niet met een gekke blond/donker-scheidingslijn op het hoofd wil rondlopen.

Voor : Kathleen met haar rood haar. (Pull : Chris Janssens)

Na : de andere Kathleen. Blonde haren veroorzaken inderdaad een metamorfose. (Ontkleuring : Blondys van L’Oréal, aangevuld met de kleurschakering Crescendo).

Luc Boone : Blonderen vergt vakmanschap ;

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content