:: Atlas b&b, Rabotstraat 40, 9000 Gent,

09 233 49 91, 0473 279 309,

www.bedandbreakfast-gent.be.

Drie gastenkamers, elk met de herinnering aan een ander continent.Francis en Hilde zijn kaartenfreaks, die een leven lang met vage horecaplannen rondliepen en na een bezoek aan een New Yorkse b&b ineens het licht zagen, toen ze de gastvrouw aldaar op zo’n prettige en ontspannen manier met de gasten zagen omgaan. Drie jaar geleden kochten ze in de Gentse binnenstad een huis uit 1850 dat ze systematisch hebben gerestaureerd. “De vorige bewoner was een kruidenier die in het achterhuis woonde en er eigenlijk niets aan had gedaan, de beste basis voor een goede conservatie”, herinnert de gastheer zich. Het stel begon met het systematisch weghalen van lappen linoleum, stukken triplex en vilt en ontdekte een prachtige houten vloer die geheel in ere werd hersteld. De rest van het huis onderging een soortgelijke behandeling, waarbij gekozen werd voor het zoveel mogelijk behouden van de stijl. En stijl is er te over : de deuren waren beschilderd met vogels en bloemenmotieven, de plafonds hadden nog hun oorspronkelijke sierlijsten en overal valt het licht zo prachtig binnen.

Om het geheel wat op te fleuren besloot het stel ook de kleuren niet te schuwen. In de Azië-kamer aan de voorzijde, waar we de nacht doorbrengen, werden de muren in ultramarijnblauw gezet, terwijl het plafond dan weer een laag amarantlak kreeg, dezelfde kleur die terug te vinden is op de kepie van de stationschefs in ons land. Elders vindt men dan weer picture gallery red van de Engelse specialisten Farrow & Ball, of een zachtgeel toontje om wat tot rust te komen. De kleuren waren nog maar pas droog of het geheel werd met interessante meubels aangevuld. In de ontbijtkamer staat een prachtig art-decogeheel. Op de gastenverdieping, waar de kamers elk naar een continent verwijzen, werd naar een bijbehorende atmosfeer gestreefd.

In onze kamer gebeurt dat door middel van een jonge Indische olifant die op zijn rug een assortiment thees draagt, maar ook met prachtige lantaarns, een Syrisch hemd en een doek dat op een kameelzadel wordt gelegd en dat de gastheer hardnekkig als ‘de rode onderbroek’ omschrijft. Ons bed is Marokkaans en van een uitstekende matras en dekbed voorzien. De badkamer in witte tegeltjes is dan weer verrassend neutraal. In de Afrika-kamer overheerst een koloniaal sfeertje, terwijl de Europa-kamer, die de badkamer op de gang heeft, dan weer in Italiaans geel is gezet.

Het ontbijt is overweldigend, maar zelf beperken we ons tot de fruitsalade, een croissant en een gekookt eitje en laten wegens plaatsgebrek kaas, vlees en muesli even aan de kant.

Atlas b&b telt drie kamers met badkamer, waarvan één op de gang. Ze worden tegen 68 en 55 euro verhuurd, inclusief de ontbijten. De auto kan voor 5 euro per nacht in het koetshuis slapen.

Tekst en foto’s Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content