In het bedrijfsleven en zeker in de artistieke wereld geraakt het begrip mentorship de jongste jaren opnieuw ingeburgerd. Mensen met een jarenlange staat van dienst delen hun ervaring en wijsheid met jongere collega’s in hun vakgebied. Zonder dat deze gillend gaan lopen of het woord ‘betutteling’ in de mond nemen. Integendeel, schrijft Guinevere Claeys, jonge snaken snakken naar mentors ( Pas de deux van tegenpolen, pagina 24).

Guinevere Claeys trok naar New York om te bekijken hoe een ambitieus mecenaatproject het artistieke mentorschap een duw in de rug kan geven. Ze vertrok overigens met een pak tips en fijne adressen van de ‘oudere’, meer ervaren NY-reizigers onder de collega’s, maar dit terzijde.

In New York werd het resultaat voorgesteld van de derde editie van het Rolex Mentor & Protégé Arts Initiative. Het horlogemerk zorgt voor een financieel kader waarin gevestigde kunstenaars een jaar lang een opkomend talent begeleiden. Anne Teresa De Keersmaeker ontfermde zich over de Togolese danser Anani Sanouvi. Hun werk werd in New York lovend onthaald.

Nog meer New York vindt u in Eiland van stijl in Manhattan (pagina 42). Het indrukwekkende appartement van een Belgische New Yorker zal deze zomer te zien zijn in de nieuwe film van Woody Allen. Het modern eclectische interieur en de kunstcollectie met vooral fotografie zijn minstens een keer per maand het decor voor een film- of fotoshoot. Dat Weekend Knack er op bezoek kon, hebben we te danken aan de in december overleden fotograaf Gerald Dauphin. Het wordt zijn laatste reportage in dit blad.

De lezersreizen die we organiseren, kunnen telkens weer op veel belangstelling rekenen. De lezers die ons al ongerust mailden, kunnen we geruststellen : ook dit jaar staan er verschillende op het programma. We beginnen in Noorwegen. Griet Schrauwen startte in Oslo, treinde naar Trondheim en is met de legendarische transport- en veerboot Hurtigruten terug naar Bergen gevaren. Een reis door een buitenaards mooi land, schrijft Griet Schrauwen ( Zomer in Noorwegen, pagina 52).

In het najaar kunt u met Jacqueline Goossens, ook een Belgische New Yorker, de nieuwste musea en buurten in New York bezoeken. Maar we blijven dit keer niet in de stad : met de boot gaat het verder naar de Hudson Valley, waar Jacqueline Goossens u meeneemt naar negentiende-eeuwse villa’s en kunstcollecties van legendarische families als de Rockefellers en de Vanderbilts.

Na het succes van de vorige Chinareizen, organiseren we in oktober opnieuw een citytrip naar Beijing, met een uitstap naar het terracottaleger in Xi’an.

Ten slotte trekken we ook naar Zuid-Afrika, voor een culinair geïnspireerde reis naar Kaapstad. De volledige programma’s van deze reizen vindt u vanaf half februari op onze website weekend.be.

trui.moerkerke@knack.be

TESSA VERMEIREN BLIJFT BLOGGEN !

Op www.weekend.be

Trui Moerkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content