Om in Vlaanderen een film te willen maken, moet je nog altijd een beetje gek zijn. Meer projecten dan geld, zo kun je de situatie nog het best beschrijven. Of meer gekken dan geld, wat in 2007 resulteert in minstens vier beloftevolle prenten van relatieve nieuwkomers.

Koen Mortier : Ex-drummer

U kent ze vast wel, de ietwat subversieve televisiespotjes voor Radio Klara en Studio Brussel. Paradepaardjes van het productiehuis Czar en meer bepaald van de even succesvolle als fictieve regisseur Lionel Goldstein, een schuilnaam van twee jonge filmmakers, Koen Mortier en Joe Vanhoutteghem. Van een halve Goldstein, met name Koen Mortier (41), mogen we binnenkort Ex-drummer in de zalen verwachten, de verfilming van de gelijknamige roman van Herman Brusselmans, zij het dat de actie van Gent naar Oostende verplaatst werd. Het verhaal bleef hetzelfde : een trio losers (een lispelende zanger, een dove gitarist, een bassist met een stijve arm) kloppen bij een succesvolle schrijver aan om hun band te versterken. Een perfecte aanwinst zo blijkt, want de drummer kan absoluut niet drummen. Naast Dries Vanhegen, Norman Baert, Sam Louwyck en Gunter Lamoot hebben ook Arno en Flip Kowlier een rolletje in de film, Herman Brusselmans zag in laatste instantie af van een cameo als ontsnapte psychiatrische patiënt. Duimen dat het allemaal vree rock-‘n-roll wordt en we Mortier achteraf niet ex-regisseur moeten noemen. In de zalen : 31 januari 2007.

Felix van Groeningen : Dagen zonder lief

Vijf twintigers doen verwoede pogingen om hun verbrokkelende vriendschap in stand te houden. Een voor alle leeftijden zeer herkenbaar thema, maar toch zal Dagen zonder lief in de eerste plaats een jong publiek aanspreken, net als Felix van Groeningens eersteling Steve+Sky, een rauwe, maar clever gemaakte prent over een amour fou tussen een boefje en een ex-prostituee. “Een immorele film die prostitutie banaliseert”, oordeelde de keuringscommissie, wat resulteerde in het label kinderen niet toegelaten. Toch gingen 38.000 mensen kijken, niet eens slecht voor een oncommercieel product met een sterk lokaal, meer bepaald Gents karakter. Voor het scenario van Dagen zonder lief werkte van Groeningen (28), gepokt en gemazeld in de theaterwereld, samen met Arne Sierens. Er werd vooral gedraaid in Gent en Sint-Niklaas, zonder usual suspects in de cast. Het bekendste gezicht is dat van Ann Miller ( In de gloria, Het eiland). De traditie wil dat bij een tweede film de kans reëel is dat je op je bek gaat. Wat zeker helpt, is dat van Groeningen nu al weet wat zijn volgende project is : De helaasheid der dingen, de succesroman van Dimitri Verhulst. In de zalen : 21 maart 2007.

Miel Van Hoogenbemt : Man zoekt vrouw

Met zijn 48 jaar kun je documentairemaker, televisieregisseur en docent Miel Van Hoogenbemt nauwelijks een debutant noemen. Vorig jaar kwam van hem trouwens Miss Montigny uit, een bitterzoete Waals-Britse coproductie over een kaasverkoopster die deelneemt aan een schoonheidswedstrijd, die in Vlaanderen helaas een beetje tussen de plooien viel. Wedden dat Man zoekt vrouw een beter lot beschoren is ? Dat heeft in de eerste plaats te maken met de acteurs : Jan Decleir speelt een gepensioneerde schooldirecteur die via internet op zoek gaat naar de vrouw van zijn leven, Wim Opbrouck is zijn al te behulpzame buurman. Een bijkomende troef is het scenario van Pierre De Clercq en Jean-Claude Van Rijckeghem, eerder betrokken bij de buiten alle verwachtingen goed scorende komedie Verlengd weekend, ook al met Jan Decleir. De thematiek van Man zoekt vrouw is Van Hoogenbemt overigens niet vreemd : eerder maakte hij Je leeft maar één keer, een documentaire over oudere mensen op zoek naar de grote liefde. Eenzaamheid, spanning en gêne, maar ook grappige anekdotes, even zoveel ingrediënten die garant staan voor een warme tragikomedie. In de zalen : 22 augustus.

Nic Balthazar : Ben X

Eerst was er het boek : Niets was alles wat hij zei, waaruit de toneelversie Niets gedestilleerd werd en dat op dit eigenste moment als de bioscoopfilm Ben X ingeblikt wordt. Een merkwaardige hattrick op naam van televisiemaker, presentator, filmfanaat en allround aimabel mens Nic Balthazar (42). Ben X gaat over een jonge autist die gepest wordt, een pijnlijk actueel thema in een tijdperk waarin cyberpesten, happy slapping, vervreemding en zelfmoord van tieners een bittere realiteit is. Geen vrijblijvende jeugdfilm dus, maar een drama met een boodschap dat ook iets van een thriller heeft. De cast is een mengeling van pril talent (Gregory Timmermans als Ben en Laura Verlinden als Scarlite) en gevestigde waarden als Marijke Pinoy, Tania Van der Sanden en Jacob Beks. Een speciale vermelding verdient Pol Goossen, die zich emotioneel bij het thema betrokken voelt, omdat hij zelf aan een lichte vorm van autisme blijkt te lijden. Ook muzikaal is Ben X in goede handen : de filmmuziek wordt geschreven door Maurice Engelen, alias Praga Khan, eerder verantwoordelijk voor de soundtrack van Vallen/Falling. In de zalen : najaar 2007.

Door Linda Asselbergs I Foto’s Saskia Vanderstichele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content