Op een busritje van een kwartier vanuit Amsterdam ligt ’t Jagershuis,

een eeuwenoud instituut van gastvrijheid, dat recentelijk een

verjongingskuur onderging. Bovendien is Ouderkerk voor de Amsterdammers al lang een culinair mekka in het groen.

Het mooiste terras van Nederland, schreef Elsevier onlangs over het ruim bemeten, beschutte zuiderterras met comfortabele Starckstoelen. Het uitzicht uit de elf kamers, vooral dan de suites 11 en 12 op de eerste verdieping, is idyllisch in ieder seizoen. Twee kerkjes en daartussen een ophaalbrug over de Amstel. In het hart van het dorp ligt de historische joodse begraafplaats Beth Haim, waar sinds 1612 de leden van de Portugees-joodse gemeente rusten. De doden werden aanvankelijk per trekschuit naar Ouderkerk gebracht.

Amsterdammers toeven bij mooi weer graag in Ouderkerk. Op de Amstel worden vanaf eind maart regatta’s gehouden en ook de pleziervaart van en naar de stad brengt leven en spektakel. Van oudsher was dit een plek waar kooplui uit Mokum hun buitenplaats hadden. De statige huizen zijn goed bewaard en met liefde gerestaureerd door particuliere bewoners of door kleine bedrijven.

’t Jagershuis wordt al vermeld in de zeventiende eeuw, als afspanning voor de trekpaarden en voor schippers. Pas in 1964 werd het een hotel, toen er een vleugel met kamers aan de herberg werd gebouwd, streng de stijl van het huis respecterend. Oud en nieuw zijn nauwelijks te onderscheiden.

Vasso Panagoulopoulos en Evelyn Boelhouwer, eigenaars van ’t Jagershuis sinds 2001, gaven het huis een grondige beurt. Die is nog niet helemaal afgewerkt, maar de decoratie werd danig opgefrist. Nieuwe stoelen, fraaie donkere kleuren op de muren : nachtblauw in de loungebar en wijnrood in het restaurant met zijn lage zoldering. Bij het binnenkomen staat er een ruwhouten leestafel met banken en brandt ’s winters de open haard. In de kamers is comfort de belangrijkste bekommernis van manager Wendy Ritt. Ze werkte een tijd voor Hyatt Hotels op Hawaï en benutte later haar diploma winemaster in de wijnhandel. Ze was zo verliefd op dit huis, waar ze wijn leverde, dat ze Vasso Panagoulopoulos vroeg om een baan. Ze runt ’t Jagershuis nu met liefde en met gevoel voor detail.

Heerlijk aanvoelend bedlinnen, volmaakte bedden met volop kussens, ruime badkamers met overvloedig handdoeken, kamerjassen, pantoffeltjes en toiletproducten van Aveda. Airco en internet zijn aanwezig. Alleen aan de verlichting in de kamers kan iets worden verbeterd, schemeren is leuk, maar niet altijd efficiënt als je wilt lezen of werken.

Het ontbijtbuffet is niet uitgebreid, maar wat geserveerd wordt, is kwaliteit. De keuken in ’t Jagershuis heeft niveau en er wordt met kwaliteitsingrediënten gewerkt, maar chef Dimitry Mulder wil (misschien onder invloed van tweesterrenchef Ron Blaauw die aan de overkant van de Amstel zit) een beetje te graag imponeren. Het vijfgangenmenu dat in het arrangement zit, verveelde ons een beetje naar het eind. Horecabeest Vasso Panagoulopoulos choqueerde Ouderkerk aanvankelijk met zijn andere, vlakbij gelegen restaurant Praq. Als je langs de Amstelzijde Ouderkerk binnenrijdt, is die trendy brasserie een kleurrijk lichtbaken in het knusse dorp. Praq heeft een informele sfeer en een deel van het restaurant is helemaal gericht op gezinnen met kleine kinderen, die de overige gasten dan ook niet storen.

Door Tessa Vermeiren+

Samengevat

8 Design

4 Authentiek

4 Rustig

4 Romantisch

8 Zwembad

4 Restaurant

8 Wellness

8 Celebrity Spotting

8 Trendy

8 Kindvriendelijk+

IN DE BUURT

Amsterdam natuurlijk met al zijn musea en het stadsleven. Amstelveen met het Cobramuseum en het zeer uitgebreide Winkelcentrum rond het Stadsplein, waaronder makkelijk geparkeerd kan worden.

De Loosdrechtse Plassen en de

talrijke historische buitenhuizen van rijke Amsterdammers. De Arenahal, ’t Jagershuis heeft zelfs een

speciaal arrangement bij belangrijke matchen. Haarlem en het Kennemerland met de

bloembollenvelden.

Lekker eten : Ron Blaauw

(2 Michelinsterren),

restaurant Lute en Klein Paardenburg liggen allemaal op wandelafstand van ’t Jagershuis.

VAREN EN FIETSEN

In het Romantikarrangement van ’t Jagershuis zit behalve twee

overnachtingen met ontbijt, een

vijfgangenmenu in ’t Jagershuis en een driegangenmenu bij Praq, ook een twee uur durende boottocht met een sloep met schipper, met

uitgebreid aperitief en amuses aan boord.

Natuurlijk kunt u ook fietsen huren, de fietsroutes zijn legio én vlak.

PRAKTISCH

Romantik hotel-restaurant

’t Jagershuis****, Amstelzijde 2-4,

NL-1184 VA Ouderkerk aan de Amstel, Nederland, +31 20 496 20 20, www.romantikhotels.com/ouderkerk

Prijs per persoon voor het Romantikarrangement in een

tweepersoonskamer : 275 euro,

toeslag in een suite : 50 euro per nacht per persoon.

Tessa Vermeiren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content