Ligging: AAN DE RAND VAN HEEL, IN NEDERLANDS LIMBURG

Sfeer: ZOALS BIJ OMA THUIS

Reistijd: ANDERHALF uur RIJDEN VAN BRUSSEL

Prijzen: CORRECT

Vandaag logeren we op het kasteel Nederhoven, dat in 1614 werd gebouwd, een unieke plek in Nederlands Limburg. Het is klein en gezellig met een elegant vierkant torentje en nog omringd door een heuse slotgracht. Precies zoals men zich een kasteeltje voorstelt. Johanna en Eugène, met wie ik ter kennismaking een appel-en-perensapje drink aan een houten tafel buiten, hebben allebei iets met kastelen. Hij werd op het kasteel Holtmühle-Tegelen geboren, dat 99 ramen telt, terwijl haar voorouders in 1887 dit kleinood verwierven. Aanvankelijk werd het als zomerhuis gebruikt, maar het echtpaar woont er inmiddels al twintig jaar.

De gasten logeren in de voormalige paardenstallen, die aansluiten op de boerderij, waar nog altijd gewerkt wordt. Het verblijf oogt als een plek waar de tijd is blijven stilstaan, ouderwets gezellig en sleets met op de benedenverdieping een groot salon met open haard. Vandaar leiden twee trappen naar de slaapkamers, een kleine voor twee personen en een wat grotere met een dubbel en twee enkele bedden. Omdat het dak van de stallen meteen boven de benedenverdieping begint, is de slaapruimte echt wel beperkt, om niet te zeggen een beetje benauwd. Er is ook een keuken en onderweg naar de grote kamer is er een zitruimte waar de rommel een muur hoog gestapeld ligt. Omdat het gastenverblijf over één badkamer beschikt, kan het geheel nauwelijks als twee aparte kamers verhuurd worden.

Omdat het volzet was, sliepen we zelf onder de hanenbalken op de tweede verdieping van het kasteeltje, een noodoplossing. Het mooist van alles is de kamer op de benedenverdieping, waar de gasten aan een ronde tafel aanzitten voor een genereus ontbijt in een magnifieke sfeer van toen, met Meissenporselein, een kaarsenluchter, een ouderwets tikkende hangklok en een gewei van een hert dat de gastheer vele jaren geleden op het landgoed van president Tito eigenhandig mocht neerleggen.

En toch is zo’n eigenzinnig, ouderwets verblijf niet voor iedereen geschikt. “Het is als een uit de hand gelopen hobby gegroeid”, zegt Hanna. “Eerst brachten de kinderen wat vrienden mee, en later de vrienden van die vrienden. En voor we het wisten, waren we lid van de Vrienden van de Fiets.” Kasteel Nederhoven voelt nog precies zo aan : als een reliek uit vervlogen tijden waar weinig aan het comfort van de gasten werd gedaan en een geurtje uit het verleden hangt…

Kasteel Nederhoven verhuurt twee kamers met een gemeenschappelijke badkamer en een toilet voor 38 euro per persoon voor de eerste nacht, 35 euro per persoon voor twee of meer

nachten, inclusief ontbijt.

Kasteel Nederhoven, Nieuwstraat 64, Beegden, Nederland, +31 475 57 31 64, www.landgoednederhoven.nl.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content