TEKST EN FOTO’S PIERRE DARGE

Vanavond logeren we in een eigenzinnig hotelletje in de hellende Brusselse Berckmansstraat, op een steenworp van de Hallepoort. Twee overweldigende indrukken: het negentiende-eeuwse decor dat nagenoeg ongeschonden de tijd heeft doorstaan, en de weelde van groen die in de kille hoofdstad verrast. De uitleg voor die uitbundige combinatie is nochtans eenvoudig. “Ik kocht het huis zo’n twintig jaar geleden via de telefoon”, zegt de gastvrouw. “Helemaal vanuit het verre Colombia, waar ik toen met mijn man woonde. En zonder het te zien. Mijn moeder, die in Brussel een klein hotelletje runde, had zich in nesten gewerkt en stond van de ene dag op de andere op straat. Om haar te helpen kocht ik het huis waar een vriendin van haar kamers had verhuurd tegen onwaarschijnlijk lage prijzen. Daardoor betoonden de gasten weinig respect voor het huis, dat helemaal uitgewoond was.”

Dertien jaar geleden kwam de familie Baez terug en begon zelf de handen uit de mouwen te steken in een hotel dat ondertussen alweer wat van zijn fleur verloren had. Wie er op een doordeweekse dag aankomt, weet nog voor de deur wordt geopend dat een kleine verrassing wacht. Voor het huis staat een blauwe smart, de gevel is bedekt met klimplanten. De gastvrouw verschijnt in kamerjas, sakkert op een andere gast. We worden naar kamer drie gebracht, op de eerste verdieping aan de voorzijde, en merken meteen dat het goed zit. De kamer is volgestouwd met oud meubilair, schilderijen, weelderig groeiende kamerplanten, kasten en een fauteuil waarin het goed uitblazen is. Er staat een koffiezetapparaat, de vloer is met tapijten bedekt, aan het plafond hangt een magnifieke luchter. We drinken een koffie en mijmeren over de Tijd van Toen, en over de kille schraalheid van de moderne architectuur. Ook de badkamer is ongewoon: het lijkt alsof we ons in een klein hotelletje op het Portugese platteland bevinden, of is het Brazilië?

Het ontbijt wordt in huize Les Bluets aan een gemeenschappelijke lange tafel gebruikt, met prachtig zijdelings binnenvallend licht en weer die weelde aan planten. We vergapen ons aan prachtige schouwen, houten lambrisering, prachtig stucwerk en krijgen te horen dat meneer Berckmans een bierexploitant was die op de Brusselse Grote Markt woonde. In 1864 liet hij dit en andere panden optrekken, op wat toentertijd het platteland was. Om de hoek bouwde hij ook een kasteeltje. Er komen diverse soorten brood op tafel, chocoladekoeken, kramiek, kaas en fruit.

“J’aime la compagnie,”zegt mevrouw Baez, “en de Amerikanen met mij. Maar de Fransen zeggen nauwelijks goeiedag. Die ontbijttafel is mijn manier om de vereenzaming in de Brusselse binnenstad, waar mensen in zichzelf lopen te praten, tegen te gaan.”

Hotel Les Bluets telt tien kamers die aan 47 tot 57 euro per persoon worden verhuurd. Voor twee personen wordt dat 57 tot 81 euro, afhankelijk van de plaats van het toilet, in of buiten de kamer. De ontbijten zijn in die prijs inbegrepen.

Hotel Les Bluets, Berckmansstraat 124, 1060 Brussel, 02-534 39 83, fax 02-543 09 70.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content