De reiziger die zijn koffer neerzet in de B&B Boulevard Leopold, wordt door een vertrouwd gevoel van thuiskomen overvallen. Een gevoel van herkenning en vergane glorie ook, gekoppeld aan de goede smaak van weleer. Twee heren runnen er sinds twee jaar een B&B die niemand onverschillig laat. Bert was jarenlang een vlijtige chef die uiteindelijk ook zijn eigen restaurant bezat, maar het vele werk en de spanning uiteindelijk wat te veel vond. “Ik heb altijd graag mensen verwend, deze B&B is een logisch vervolg op mijn vorige job.”

Vincent werkte jaren voor Belgische modeontwerpers en is een manusje-van-alles. Hij knutselt graag en hielp het gebouw mee uit de as verrijzen. Vóór de heren het pand kochten, waren er slechts twee eigenaars geweest en er was werk aan de winkel, maar het duo zag ook meteen de mogelijkheden. Veel authentieke elementen waren bewaard gebleven, en de laatste eigenaar had niets weggegooid. Veel van de afgevallen tegeltjes werden in kartonnen dozen bewaard.

Op de eerste verdieping bevindt zich een appartement dat over de volledige diepte van het huis loopt, met een prachtig, zeer groot salon en dito slaapkamer. De badkamer ligt enkele treden lager. Zelf slapen we op de tweede verdieping, in een zeer ruime kamer waar Vincent het plafond en de muren in drie of vier lagen heeft geschilderd. Her en der staan sleetse fauteuils, antieke leeslampen, gietijzeren radiatoren en oud meubilair. In een oogwenk steekt de bezoeker de open gashaard aan. Een uniek geheel, met in de badkamer een heus ligbad.

“De restauratie nam tien maanden in beslag, maar omdat we uit een art-deco-appartement kwamen, hadden we geen geschikte meubels. Dus werkten we zes dagen per week aan de verbouwing, en liepen op zondagen intensief rommelmarkten af, soms vijf per dag. Die zoektocht kende geen grenzen en bracht ons tot in Portugal en Marokko.”

Het hele pand kraakt, soms zit het parket wat los maar dat komt de sfeer ten goede. De heren hebben het geheel dans son jus gelaten. In de ontbijtruimte op de benedenverdieping, die over de weelderige tuin uitkijkt, groeien de planten enthousiast. Een ouderwets servies, een antieke theekan, bordjes met fruit, brood en koeken, croissants en yoghurt, kaas en charcuterie zetten de toon. Daarbovenop komt er nog een eitje naar keuze. Alles is met passie gezocht en met liefde klaargemaakt. Boulevard Leopold is een uniek juweeltje, zeker voor wie wat uitgekeken is op Flamantimitaties en uitgepuurde Pawsoncreaties.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content